Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.








A körte hamarosan átveszi a hatalmat piacok standjain, ezért itt az ideje, hogy megismerkedjünk gyógyító hatásával, ugyanis a Közép-Ázsiából
és Perzsiából származó gyümölcs nemcsak ízletes és zamatos, hanem
jótékonyan hat szervezetünkre. A körte termesztéséről szóló első
feljegyzések időszámításunk előtt 3.500-ra nyúlnak vissza. A körte a
mérsékelt és a szubtrópusi éghajlatot kedveli, a közép-európai
országokon kívül Spanyolország, Franciaország, Belgium, Németország és
az Egyesült Államok emelkednek ki termesztésében.

A körtével való ismerkedést kezdjük az alapoknál, azaz a körtefánál, amely a rózsafélék családjába tartozik. A körtefa akár húsz méter magasra is megnőhet, (bár nem ez a jellemző) és 65 évig
is elélhet. A fa formája kezdetben gúla alakú, majd elkezd kerekedni,
végül ovális alakot ölt. A csillogó, ovális, fogazott levelek mellett
apró fehér, néha rózsaszín virágok díszítik a fát. A gyümölcs formája,
színe és mérete szintén elég változatos; a körte lehet hosszúkás, de
némelyik kerekded, és inkább az almára hasonlít, a gyümölcs általában
sárgás, zöldes, barnás, esetenként pirosas árnyalatokban pompázik. A
körte fogyasztását viszonylag kevés, kis méretű barnás-fekete magok
"bonyolítják".



A származás és a külalak témáján átfutva, végre rátérhetünk a lényegre, a
gyümölcsre. A körte ugyan nem tartalmaz jelentős mennyiségű ásványi sót
vagy vitamint, de olyan összetételű a gyümölcs, hogy számos betegség
gyógyítására felhasználható. A gyomorbajosok és a vese bajosok számára a
legjobb, ha a kicentrifugázott levét isszák. A körtében találunk A- és
B-vitamint (tiamin, rivoflamin, niacin, folsav); a benne rejlő C- és
E-vitamin, kálium, pektin, vas, jód és kalcium révén a kiegyensúlyozott
étrend fontos eleme lehet.



Miért jó a körte?
- A gyomorkímélő diétákhoz, illetve alacsony kalóriatartalma miatt a
fogyókúrázóknak is ajánlják fogyasztását. Érdemes közvetlen étkezés
előtt fogyasztani. A körte leve hűsítőleg hat a gyomorhurutra.

- Kalciumtartalmánál fogva hozzájárul, hogy a csontok erősek, és
egészségesek legyenek.

- A benne lévő pektin segíti az emésztést, serkenti a belek működését,
ezáltal megakadályozza a székrekedést; ideális a szervezet
méregtelenítéséhez.

- Ha tíz napon keresztül naponta egy-két kilogramm hámozott körtét
eszünk, pozitívan hat a vese működésére, valamint csökkenti a
vérnyomást. Gyakran ajánlják fogyasztását érelmeszesedésben szenvedő
betegeknek, illetve a vese panaszokban szenvedő betegeknek.

- A körte leve a benne rejlő B-vitaminok által kitűnő itala a szív
érrendszerbeli problémákkal küszködőknek.

- A körtében található vas erősíti vörös vérsejteket.

- A természetgyógyászok a jódban gazdag gyümölcsöt javasolják a
strúmában szenvedőknek.

- A körte csökkenti a vér koleszterinszintjét.

- A körte fogyasztása segít a vért megtisztítani, és ezzel enyhíti a
reumatikus fájdalmakat.

Megtekintések: 93

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Nagyon érdekes cikket találtál!Gyorsan rá is állok a körte-diétára!:)
nekem is nagyon tetszik ez a leírás és szívesen olvasnék a többi gyümölcsről is.

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek