Erdélyi receptek - Erdélyi magyarok a világban2024-03-28T09:19:27Zhttp://www.erdelyimagyarok.com/forum/topics/erdelyi-receptek?commentId=4464973%3AComment%3A80302&feed=yes&xn_auth=noMég nem éppen időszerű a köve…tag:www.erdelyimagyarok.com,2015-03-11:4464973:Comment:6419582015-03-11T09:40:48.339ZTóth Ildikó Irmahttp://www.erdelyimagyarok.com/profile/TothIldikoIrma651
<p>Még nem éppen időszerű a következő recept, inkább ősszel kellene elküldenem.</p>
<p>Ételízesítő télire</p>
<p>Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 1 kg fehérrépa (petrezselyemgyökér) 1 kg húsos paprika (gogos) 1 kg vöröshagyma, 1 kg érett paradicsom, 2 - 3 nagyobb fej fokhagyma, 4 nagyobb zellergumó, 0,5 kg karalábé, 0,50 kg karfiol, 0,50 kg kelkáposzta, jó sok petrezselyemzöldje, zeller zöldje, 1 kg só</p>
<p>Elkészítés: A hozzávalókat meghámozzuk, robotgéppel adagonként összevágjuk, vagy húsdarálón…</p>
<p>Még nem éppen időszerű a következő recept, inkább ősszel kellene elküldenem.</p>
<p>Ételízesítő télire</p>
<p>Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 1 kg fehérrépa (petrezselyemgyökér) 1 kg húsos paprika (gogos) 1 kg vöröshagyma, 1 kg érett paradicsom, 2 - 3 nagyobb fej fokhagyma, 4 nagyobb zellergumó, 0,5 kg karalábé, 0,50 kg karfiol, 0,50 kg kelkáposzta, jó sok petrezselyemzöldje, zeller zöldje, 1 kg só</p>
<p>Elkészítés: A hozzávalókat meghámozzuk, robotgéppel adagonként összevágjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk. Egy nagy tálban összekeverjük a sóval, időnként megkeverve legalább egy napig érleljük. Megfelelő nagyságú üvegekbe osztjuk, lezárjuk. Nem kell semmiféle tartósító szer hozzá. Levesek, sültek ízesítésére használjuk.</p>
<p></p> Hmmm, nagyon finom. Köszönöm,…tag:www.erdelyimagyarok.com,2011-11-24:4464973:Comment:4077842011-11-24T09:57:40.127ZStenczer Enikőhttp://www.erdelyimagyarok.com/profile/StenczerEniko
<p>Hmmm, nagyon finom. Köszönöm, hogy válaszoltál. Ha tudsz még valami finom ERDÉLYI ízt, szívesen veszem.. :-)</p>
<p> </p>
<p>Hmmm, nagyon finom. Köszönöm, hogy válaszoltál. Ha tudsz még valami finom ERDÉLYI ízt, szívesen veszem.. :-)</p>
<p> </p> Az en Anyukam ugy keszitette…tag:www.erdelyimagyarok.com,2011-11-24:4464973:Comment:4074392011-11-24T09:45:00.786Zdemeter eliz mariahttp://www.erdelyimagyarok.com/profile/demeterelizmaria
<p>Az en Anyukam ugy keszitette mit ahogy leirtad. Csinalt egy tesztat laskàta ahogy Erdelyben mondjàk es kisititette.Majd pergelt hagymàt ,grizt es paprikat majd a felere persze es òssze hajtotta majd kessel vàgta a a gallert: Persze fòvò vizbe megfòzte es kesz a Szabogaller leves. Jo etvagyat. Eliz</p>
<p>Az en Anyukam ugy keszitette mit ahogy leirtad. Csinalt egy tesztat laskàta ahogy Erdelyben mondjàk es kisititette.Majd pergelt hagymàt ,grizt es paprikat majd a felere persze es òssze hajtotta majd kessel vàgta a a gallert: Persze fòvò vizbe megfòzte es kesz a Szabogaller leves. Jo etvagyat. Eliz</p> jaj ezt majd kiprobálom .( ig…tag:www.erdelyimagyarok.com,2011-11-19:4464973:Comment:4036512011-11-19T21:06:04.224Zelena mladenhttp://www.erdelyimagyarok.com/profile/elenamladen
<p>jaj ezt majd kiprobálom .( igaz nem hamarjában , most a karácsonyi asztalra más féle édességet teszek ) a recept jónak tünik!!! köszi hogy megosztottad .</p>
<p>jaj ezt majd kiprobálom .( igaz nem hamarjában , most a karácsonyi asztalra más féle édességet teszek ) a recept jónak tünik!!! köszi hogy megosztottad .</p> Nagyon örülök Elíz, eddig még…tag:www.erdelyimagyarok.com,2011-11-09:4464973:Comment:3957142011-11-09T10:20:51.898ZStenczer Enikőhttp://www.erdelyimagyarok.com/profile/StenczerEniko
<p>Nagyon örülök Elíz, eddig még mindenki furán nézett rám itt Magyarországon, amikor említettem a "Szabógallér leves" nevet. Hogyan készítitek?</p>
<p>Nagyon örülök Elíz, eddig még mindenki furán nézett rám itt Magyarországon, amikor említettem a "Szabógallér leves" nevet. Hogyan készítitek?</p> En is ismerem a szabogarel le…tag:www.erdelyimagyarok.com,2011-11-09:4464973:Comment:3956512011-11-09T09:50:33.381Zdemeter eliz mariahttp://www.erdelyimagyarok.com/profile/demeterelizmaria
<p>En is ismerem a szabogarel levest az en anyukam is fòzte finom</p>
<p> </p>
<p>En is ismerem a szabogarel levest az en anyukam is fòzte finom</p>
<p> </p> Szeretettel üdvözlöm a honfit…tag:www.erdelyimagyarok.com,2011-11-08:4464973:Comment:3952392011-11-08T12:33:01.237ZStenczer Enikőhttp://www.erdelyimagyarok.com/profile/StenczerEniko
<p>Szeretettel üdvözlöm a honfitársaimat.</p>
<p> </p>
<p>Egyik nagy kedvencemet (levesek közül) szeretném megosztani veletek. Édesanyám annak idején ünnepnapokon készített nekünk ilyen levest, amit én imádtam. Sokáig nem ettem ilyet, de pár éve egyszer ismét eszembe jutott és megfőztem. Azóta bekerült az étrendünkbe. Akkor régen édesanyám nem tett bele leveskockát, mert nem volt falun.</p>
<p> </p>
<br></br>
<div class="ad ad468" id="zonakod_1626"><strong>Szabógallér leves…</strong></div>
<p>Szeretettel üdvözlöm a honfitársaimat.</p>
<p> </p>
<p>Egyik nagy kedvencemet (levesek közül) szeretném megosztani veletek. Édesanyám annak idején ünnepnapokon készített nekünk ilyen levest, amit én imádtam. Sokáig nem ettem ilyet, de pár éve egyszer ismét eszembe jutott és megfőztem. Azóta bekerült az étrendünkbe. Akkor régen édesanyám nem tett bele leveskockát, mert nem volt falun.</p>
<p> </p>
<br/>
<div class="ad ad468" id="zonakod_1626"><strong>Szabógallér leves</strong></div>
<h4 class="halfleft">Hozzávalók:</h4>
<p class="halfleft">1 tojás</p>
<p class="halfleft">10-15 dkg liszt</p>
<p class="halfleft">3-4 közepes murok (sárgarépa)</p>
<p class="halfleft">1 petrezselyemgyökér zöldjével</p>
<p class="halfleft">tyúkhúsleveskocka</p>
<p class="halfleft">só</p>
<p class="halfleft">bors</p>
<p class="halfleft">pirospaprika</p>
<p class="halfleft">1 fej hagyma</p>
<p class="halfleft">3 evőkanál griz (búzadara)</p>
<p class="halfleft"> </p>
<p>1 tojással, liszttel, pici sóval tésztát gyúrunk, ne legyen kemény, mert vékonyra kell nyújtani.</p>
<p>A kinyújtott tésztát 3 egyenlő részre osztjuk.</p>
<p> A murkot (sárgarépát), - egy kivételével - és a petrezselyemgyökeret apró kockákra vágjuk, zsíron vagy olajon megdinszteljük, felöntjük vízzel (kb. 3 liter), ízesítjük a leveskockával, borssal, sóval.</p>
<p>A megmaradt (1 db) murkot (sárgarépát) és 1 fej hagymát apró reszelőn lereszeljük, 3 kanál grizet (búzadarát) olajban vagy zsírban megpirítjuk, hozzáadjuk a reszelt murkot (sárgarépát), hagymát, kis pirospaprikát, levesszük a tűzről, ezzel töltjük meg a kinyújtott tésztát, melyet 3 részre osztottunk (minig az én dolgom volt megkenni a kinyújtott tésztát, már akkor megjött az étvágyam). A tölteléket elosztjuk a 3 tésztán, elegyengetjük, felcsavarjuk. Fakanál nyelével 2-3 cm darabokra osztjuk, késsel elvágjuk, hogy külön darabkákat kapjunk.</p>
<p>A közben megfőtt levesbe belefőzzük a kis gallérokat. Nem baj, ha kicsit megnyílnak.</p>
<p>A petrezselyemzöldet apróra vágva belefőzzük a levesbe.</p>
<p> Akár más töltelékkel is tetszés szerint használható.</p>
<p> </p>
<p>Fejedelmi lakoma, csak ezzel jól tudok lakni, mert a "hazai ízek", meg a nosztalgia érzéssel együtt nagyon laktató tud lenni....</p> Köszönöm Mária.. :)tag:www.erdelyimagyarok.com,2011-11-02:4464973:Comment:3917442011-11-02T19:59:05.628ZTóth Józsefhttp://www.erdelyimagyarok.com/profile/TothJozsef
Köszönöm Mária.. :)
Köszönöm Mária.. :) ami úgy mutat mint egy pizza…tag:www.erdelyimagyarok.com,2011-10-30:4464973:Comment:3905062011-10-30T04:55:54.953ZBálint Máriahttp://www.erdelyimagyarok.com/profile/BalintMaria
ami úgy mutat mint egy pizza szeletelö - úgy hívtuk: derelymetsző.<br/>
ami úgy mutat mint egy pizza szeletelö - úgy hívtuk: derelymetsző.<br/> Lekváros Derelye
Házi tésztát…tag:www.erdelyimagyarok.com,2011-10-29:4464973:Comment:3902432011-10-29T11:57:03.686ZTóth Józsefhttp://www.erdelyimagyarok.com/profile/TothJozsef
<p>Lekváros Derelye</p>
<p>Házi tésztát készitünk, (fél kiló lisztböl 2 személynek)</p>
<p>Kiseritjük kb.2-3 mm vékony lapra. A lap felét megtöltjük pontonként egy kiskanállal , házi szilvalekvárral ( mint egy sakktáblát minden mezöben egy kiskanál lekvár kb. 2-3 cm távolsággal.) Majd ráhajtjuk a tészta másik felét (betakarjuk a lekvármezöt).A lekvárdombok közötti mezöt majd átguritjuk egy hullámkerékkel (ami úgy mutat mint egy pizza szeletelö).</p>
<p>Ezeket majd forralo vizben bedobálva addig…</p>
<p>Lekváros Derelye</p>
<p>Házi tésztát készitünk, (fél kiló lisztböl 2 személynek)</p>
<p>Kiseritjük kb.2-3 mm vékony lapra. A lap felét megtöltjük pontonként egy kiskanállal , házi szilvalekvárral ( mint egy sakktáblát minden mezöben egy kiskanál lekvár kb. 2-3 cm távolsággal.) Majd ráhajtjuk a tészta másik felét (betakarjuk a lekvármezöt).A lekvárdombok közötti mezöt majd átguritjuk egy hullámkerékkel (ami úgy mutat mint egy pizza szeletelö).</p>
<p>Ezeket majd forralo vizben bedobálva addig fözzük mig a felszinre jönnek. Elözöleg egy edényben prézlit piritunk kevés olajban ( pontosan úgy mint a szilvásgombócchoz) </p>
<p>A fött derelyéket beleforgatjuk a prézliben, majd fahélyas cukorral meghintve tálaljuk.</p>
<p>Ez volt az eggyik gyerekkori kedvencem. Irénke nyagymamám receptje.</p>