Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Azért hoztam létre ezt a témát, hogy osszuk meg egymás tapasztalatait gombászás ügyben. Remélem, az alkalmi- vagy kezdő gombászok mellett, öreg gombászok is csatlakoznak, és kialakul majd egy olyan nagy tapasztalattal rendelkező kör, amely bármikor tud segíteni, ha kérdésed lenne. Ha pedig gombát találsz és bizonytalan vagy, fényképezd le és tedd fel ide. Az a jó, ha részletgazdag a kép és jól látszik a kalap, a lemezek, a tönk és a tönk alsó (gyökeres) része.

Aki ismeri, nem árt, ha zárójelbe a gomba latin nevét is beírja, mert ez segít az interneten a bővebb infók keresésében, ugyanis a magyar nevek tájegységenként nagyon változatosak lehetnek egy-egy gombafajra.

Azt viszont ne feledd: csak akkor egyél szabadban szedett gombát, ha 100%-ban biztos vagy abban, hogy ehető, vagy, ha gombaszakértő megvizsgálta.

Szóval jöhetnek ide gombás receptek, vicces történetek, régi vagy új fényképek gombákról, tulajdonképpen minden ami gomba.

Megtekintések: 6555

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Elsőnek, hogy mindenki felismerje, itt van két kép a legveszélyesebb jószágról, amellyel összefuthatunk kirándulás közben: ő a gyilkos galóca (Amanita phalloides).
Az alapjegyek:
- fehér lemezek, amelyek idősebb korban is fehérek (vagy vajfehérek) maradnak
- lelógó gallér, amely idősebb korban az esőtől széltől eltünedezhet
- bocskor, amelyet eltakarhat az avar, ezért szedéskor érdemes erre odafigyelni
- kígyóbőrszerű mintázat a tönkön, amely idősebb példányokon elhalványodhat
Mellékletek:
Üdvözlök Mindenkit!
Mi, ha lehetne, gombát ennénk gombával. 2009. nyaráig a csiperkéről tudtam volna hosszabban eszmét futtatni, mígnem a nyáron Erdélyben az útszéli árusoktól rókagombát vettem. Fantasztikus tokányt készített belőle vendéglátónk, természetesen puliszkával :)
Aztán az ősszel szárított vargányát kaptam, soproni forrásból. Még lehetett fokozni: október elején frissen szedett őzlábgombák érkeztek a konyhámba :)
Az őzlábat simán kirántottam, tartárral, szalmapityókával valami csodás!
Vargányából rizottót és krémlevest készítettem. Mindenki repetázott belőle :)
Én, mint törzsgyökeres székely ember, biztosan állítom, hogy minden gomba ehető!...legalább egyszer!!!
Ehhee, ezexerint van tapasztalata... :-)
Egyébként meg azt mondják, hogy a gyilkos galóca pörkölthöz világító tölcsérgomba salátát kell enni és nem lesz baj. :-)
Hát arra még várnod kell. :-)
Addig meg vehetsz a bótbol néhány csiperke gombafejet, kivágod a tönköt, megrakod juhtúróval és kettesével összeragasztva kisütöd panírban. Vagy nem muszáj összeragasztani, az is jó, ha befeded egy kis bacon-szalonnával és úgy sütöd ki. Tudom, hogy nem éppen ugyanaz, főleg mert hiányzik a gombavadász élmény. :-)
Keserűgomba azt hittem csak Krasznán terem, mert én azóta sehol nem találok, pedig itt a kőszegi hegyekben is van mindenféle gomba. Juhtúrval meg anélkül is a kedvencem volt.

Kezdek félni a székelyektől... Ilyet Székelyfüld határain túl ne mondjál! Ezek megeszik... azaz beveszik.

A hosszú tél után, ilyentájt kezdenek megjelenni az első gombák, persze a nyár elejei dömping még odébb van.
Aki ismeri a gombákat, az bizonyára tudja milyen csemegékre érdemes vadászni, aki viszont csak most ismerkedik velük, vagy csak egyszerűen kíváncsi arra, hogy mit talált, érdemes lefényképeznie és feltenni ide a fórumba, bizonyára akad majd olyan aki segít az azonosításban. Általában két-három tiszta, éles képet érdemes készíteni: egy olyat, amelyen látszik a kalap felső része, és egy olyat, ahol a kalap alsó része, a lemezek, és a teljes tönk is jól kivehető.

Minél melegebb, csapadékosabb az idő, annál nagyobb az esély arra, hogy most áprilisban az alábbi gombákkal találkozzunk:

- Sárga gévagomba: rendkívül finom gomba, de csak a fiatalja. Két-három órára fokhagymás tejbe áztatva, az íze és állaga kísértetiesen emlékeztet a csirkemell filére, ezért akár panírozva, akár paprikásnak is elkészíthető. Fa törzsén nő, mérgező gombával nem téveszthető össze.

- Gyapjas tintagomba: nagyon finom gomba, rántva is elkészíthető és számos gyógyhatással rendelkezik. A gomba szedése után sietni kell a szállítással és az elkészítéssel, mert gyorsan feketedik (tintásodik) a lemeze. Útszélen, mezőn, legelőn, otthon a kertben, a szőlősben néha csapatostul nő. Mérgező gombával nem téveszthető össze.

- Pisztricgomba: pörköltbe, levesbe való, finom gomba, de csak a nagyon zsengét szedjük. Amikor felhasználjuk, a széle felől a közepe felé haladva csak annyit vágjunk le, ameddig úgy megy benne a kés mint a puha vajban, mert a többi része rágós. Fa törzsén nő, mérgező gombával nem téveszthető össze.

- Kucsmagombák: a leggyakoribb az ízletes kucsmagomba, a fattyú kucsmagomba és a cseh kucsmagomba, ezek már márciusban is megjelenhetnek. Az első két gombafaj nagyon finom, főleg rizses gombának, vagy juhtúróval-szalonnával töltve. A cseh kucsmagomba nem ennyire értékes, és ajánlatos leforrázni vagy egy-két percig lobogó vízben forralni majd a főzővizet leönteni a felhasználás előtt. Összetéveszthető a veszélyesen mérgező papsapkagombákkal, de gyakorlott gombászoknak nem okoz gondot a megkülönböztetésük.

- Csiperkék: legkorábban a kétspórás csiperke (üzleti champinon gomba) és az ízletes csiperke jelenik meg. Alapszabály, hogy ismernünk kell a gyilkos galóca és a fehér gyilkos galóca minden jellemzőjét, mert a laikusok ezzel szokták összetéveszteni. E mellett vannak olyan csiperke fajok, mint pl. a tintaszagú csiperke, a karbolszagú csiperke, amelyek fogyasztása nem életveszélyes, de gyomorrontást, hasmenést és gombaundort idéz elő.

- Mezei szegfűgomba: mi, erdélyiek jól ismerjük ezt a gombafajt, felénk nagyon elterjedt. Jellegzetes illata és zamata miatt levesnek, pörköltnek kiváló. A szedésével vigyázni kell, mert két életveszélyesen mérgező gombafajjal téveszthető össze, leginkább a mezei (parlagi) tölcsérgombával és a kerti susulykával.

- Májusi pereszke: Szentgyörgy-gombának is hívják, nagyon finom gomba, a csiperkéhez hasonlóan sokféle ételhez felhasználhatjuk. Laikusok összetéveszthetik a veszélyesen mérgező, nagy döggombával, a fiatal téglavörös susulykával és a ritka, ám halálosan mérgező fehér gyilkos-galócával.

- Tövisalja gomba: nem egy elsőrangú gomba, de más tavaszi gombával keverve egy pörköltnek elmegy. Galagonya, kajszi, szilva, kökény alatt található, de csak május végéig szedjük, mert még a tapasztalt gombászok sem tudják megkülönböztetni a döggombáktól.

Természetesen vannak más tavaszi gombák is, de inkább ezek a gyakoribbak.

Végezetül: ez a fórum tájékozódásra jó, de vadon termő gombát csak az fogyasszon, aki már gyakorlott és 100%-ban ismeri amit szedett, vagy, ha gombaszakértővel bevizsgáltatta.
János, ez jellemzően a "Nyári szarvasgomba" (latinul: Tuber aestivum). Ez a legelterjedtebb, ugyanakkor van ennek több faja, ami szintén "Tuber" névvel kezdődik, de azt a szarvasgomba tenyésztők/keresők ismerik igazán. Külsöre kb. diónagyságú (5-10 cm), fekete, barnás-fekete, rücskös-ragyás gumó. Tulajdonképpen olyan a felszíne mint egy rücskösebb fekete golflabdának.
Ez igazából csak fűszergomba, jellegzetesen erős aromája van, és cigarettapapír vékonyságú szeleteket kell lehámozni, majd szendvicsre rátenni, de persze rengeteg ezzel kapcsolatos recept van. Könnyen összetéveszthető a mérgező "Rőt áltrifla"-val (Scleroderma citrinum), de annak színe mindig sárgásbarna-világosbarna és kettévágva olyan fekete a belseje mint a darált mák. Viszont, ha a nyári szarvasgombát kettévágod, olyan a belseje, mint pl biológia könyvben látsz agyvelőmetszetet, barnásan márványszerű.

Késő nyártól, késő őszig, ha sétálsz tölgyesekben, bükkösökben, érdemes odafigyelned azokra a fákra, amelyeknek kilátszik a gyökere. Sőt, talán eső után nagyobb szerencsével találhatsz, amikor az ösvény melletti meredekebb részeken, a víz kimossa a fák gyökerét, ilyenkor érdemes jobban odafigyelni, mert könnyen észreveheted a "kis fekete krumplikat" a gyökerek között. Ha ilyet találsz, jól jegyezd meg a helyet és úgy szedd le a gumókat, hogy elvágod a gyökérszálakat (és nem téped), majd egy kis földdel is befeded a részt, így a következő évben is van rá esély, hogy ugyanott-, vagy a közelében találj majd.

Ezen kívül vannak még a külsőre fehéres színű, szintén 5-10 cm átmérőjű, szabálytalan gumó alakú szarvasgombák, ebből talán a "Homoki szarvasgomba" (Terfezia terfezioides) a gyakoribb, de ezeket nem tartják olyan értékesnek mint a nyári szarvasgombát. Ez is a rőt áltriflával téveszthető össze, de a homoki szarvasgomba belseje fehéres, világos színű.

Amúgy, a személyes véleményem az, hogy ez inkább csak üzlet meg divathóbort ami a szarvasgomba körül kialakult, van egy sor gomba, amelyekből igazán ízletes és kiadós kajákat lehet készíteni.
Kínai eredetű szarvasgombát?? Egészbe volt gumóként vagy darálva, esetleg valamilyen pástétom formájában? Ugyanis a szarvasgombát hamisítani is szokták, méghozzá a mérgező rőt áltriflával. Persze, csak bizonyos mennyiséget adnak hozzá, hogy ne okozzon bajt.
az a helyzet, hogy rengeteg gombát innen vásárolnak fel a kereskedők és viszik ki Olaszországba meg Franciaországba és meg is gazdagodtak belőle. Mivel nálatok nagy a reklám körülötte, az innen származó gombát is ott adják el, és úgy tálalják mint francia földben termett, különleges gombát. Végül is ez nem az én gondom, de mondjuk ha többet adnának érte, el tudnám viselni és megérné keresni, úgy csak szórakozásként érdemes foglalkozni vele.
Hát a kinaiaktól bármi kitellik hisz már a tojást is hamisitják.

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek