Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, melyekből energia nyerhető ki, és amely akár naponta többször ismétlődően rendelkezésre áll, vagy jelentősebb emberi beavatkozás nélkül legfeljebb néhány éven belül újratermelődik.

A megújuló energiaforrások jelentősége, hogy használatuk összhangban van a fenntartható fejlődés alapelveivel, tehát alkalmazásuk nem rombolja a környezetet, ugyanakkor nem is fogják vissza az emberiség fejlődési lehetőségeit. Szemben a nem megújuló energiaforrások (kőszén, kőolaj, földgáz stb.) használatával, nem okoznak olyan halmozódó káros hatásokat mint az üvegházhatás, a levegőszennyezés, vagy a vízszennyezés.

A szél- és napenergia-technológiák alkalmazása lehetőséget ad arra is, hogy az ember saját maga állítsa elő az otthonában használt villamos energiájának, üzemanyagának és vizének egy részét, vagy akár az egészét. A fosszilis tüzelőanyagoktól való elhatárolódás különösen fontos, egyrészt a globális felmelegedés megállítása miatt, másrészt a közelgő olajhozam-csúcs fenyegetése miatt.

A legfontosabb megújuló energiaforrások:

(WIKIPÉDIA)

Megtekintések: 242

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

A fenti szócikket csak emlékeztetőül tettem az elejére, hiszen sok helyen rá lehet keresni a világhálón, a cél az, hogy közösen gondolkodjunk azon, miként lehetne a háztartásunkat, az életünket úgy berendezni, hogy barátságosabban bánjunk a környezetünkkel, a Földünkkel.
Miként lehetne úgy bekapcsolódni ebbe a mozgalomba, hogy ne kerüljön annyi pénzbe, amennyink nincs (efölötti bánatunkban meg nem is teszünk semmit).

Sok okos ember - pszichológusok, filozófusok, egyéb tanítók - kereste a világ bajára a megoldást, ma is arra a következtetésre jutnak, hogy semmit se lehet tenni. Be kell zárkózni egy "burokba", hogy legalább mi jól érezzük magunkat, a többségen (sajnos) úgyse lehet se segíteni, se változtatni. Vajon így van-e? Ez részint megvalósult, de mostmár világosan látszik, hogy nem lehet annyi külön világot megteremteni, amennyire igény lenne, mert a dőreség füstje mindenhova behatol.
Nem kellene mégis többünknek szólni az ésszerűség mellett, s felemelni hangunkat az ostobaságok ellen?
Azt mondanám kezdjük a gondolkodásmód megváltoztatásával.
Remélem nem hiába gondolkodunk mi másként, lesznek még követőink. Nem mindent csak az önös éredekek vezérelnek. Be kellene állni már valami előre tartó sorba. Bizakodó vagyok, mindig az én mércémhez hasonlítom mások gondolkodását. ( Sajnos nagyon sokszor kellett már csalatkoznom.)
Most láttam, a Lidl-ben dinamós kézi lámpát árulnak potom 2999 ft.-ért, de lehet, hogy csak holnapig akciós. Képzeljétek: árammal is fel lehet tölteni, de egy kar tekerésével is. Holnap megpróbálok venni, felkurblizom, s éjszaka azzal közlekedem a házban, sőt olvasólámpa helyett is azt fogom használni, a réginek úgyis eltört a kapaszkodója. Vett már valaki ilyet?
Este korán fekvő vagyok, nem sok áramot fogyasztok. A konyhán csak kis halogén égő világít a pult föltt, az is elég.
Autóba csak hosszabb távra ülök. Amikor lehet inkább kerékpárral intézem a dolgaim. Közben edzésben is tartom magam, kellemes a hasznossal.
Látom mások kocsi nélkül már egy tapodtat sem tudnak tenni.
Az esővizet mi is maximálisan kihasználjuk a kertben. Ez sem egy utolsó szempont, hogy piacra nem járunk, szinte elég a mi ellátásunkra amit megtermelünk.
Ezek mind kicsi lépések, de hasznosak.
Dinamós lámpa! Ez csúcstermék! 3 éve egy barátom ajándékozott meg vele Karácsonyra. Mint a gyerek úgy megörültem neki. A dinamós bicikli lámpára emlékeztetett no meg Jedlik Ányosra a dinamó feltalálójára. De ez a gyártótól nem várható el, hogy tudja. Ezt a lámpát hurcolászom a túrákra. Hogy debilt - ismertebb nevén mobil telefont- is fel lehet tölteni vele, már csak mellékes jellemzője.
Nem tudom, hogy a Lidi milyen dinamósat árul. Ajánlom, szerezz be egyet. A dinamós elemlámpa bármikor jól szolgál. Barátsággal FM.
El sem tudom képzelni milyen, a Lidliset sem tudom. Körül kell néznem. Biztosan jó és praktikus sőt gazdaságos. Köszönettel
Magdi
Hasznos tippek az energia hatékony felhasználására:
http://www.nuovaenergia.hu/article/index.php/16
Németországban láttam egy kollégánál: A saját kezével ásott egy hatalmas gödröt a kertje magasabban fekvő részébe és beletett egy hatalmas műanyag tartályt, amelyet betakart földdel - pázsit virult rajta -, csak épp a száját hagyta ki. A háztető csatornáit úgy állította be, hogy mind egyfelé folyt az esővíz, azt bevezette a magasban a tartályba. Onnan aztán a kert alacsonyabb részeit lehetett locsolni a természetes esés által. Mivel a tartály mégis mélyebb volt,mint a szintkülönbség, a többi vizet egy kézi pumpával hozta felszínre.
Azt az én falumban is kitalálták már rég, hogy az esővizet medencékbe gyűjtik és azt használják mosásra-mosdásra, de eddig vagy kézzel meregették ki a vizet, vagy hidroforral emelték ki, de bevezették még a bojlerekbe is. Mi lenne, ha csatornamagasságba helyeznék a tartályokat, bármiből legyen is az, akkor talán meglenne a megfelelő szabadesése. Hab lenne a tortán, ha még napkollektort is tudnának-tudnánk a háztetőre szereltetni, mert a melegítéshez se kellene áram. (Mindjárt nem kellene annyi atomerőmű!)
http://www.0litereshaz.hu/cikk/cikkek/56-napsutesbol-meleg-viz
Végre megjelent az energetikai piacon az elsõ megfizethetõ árú, rövid idõn belül megtérülõ, magyar gyártású biomassza tüzelésû kazán. Erről tudósít a:

http://www.nemzetienergia.hu?alxid=5&sorsz=6385'
Itt sokan jó hírt olvasgathatnak jóvoltadból.
Nézegetem az oldalon feltüntetett információkat, de egyelőre csak kérdéseim sokasodnak. Mennyi az ára, honnan szerzünk be biomasszát, mennyivel olcsóbb mint a gáz. Idő kell ehhez is, mire tapasztalatok gyűlnek és elterjed.
Kedves Magdolna!
Küldök egy linket, itt lehet tájékozódni kb. mi mennyibe kerül.
Mindenki döntse el egyedül, megér-e ilyen beruházást készíteni vagy sem.
Valahol olvastam, hogy ezek megtérülése 10-15 év
http://www.ezermester.hu/articles/article.php?getarticle=304

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek