Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Annyi fele szóródtunk a nagyvilágban, sok népi bölcsesség tudatában lehetnek sokan közülünk. Erről is beszélgethetünk, egymást gazdagítva.

A retek meséjét  mindenki ismeri, de azt hogyan fogyasztható azt tapasztalom nem mindenki tudja. Ezzel kezdem, mivel most a retek az egyik első tavaszi zöldségünk. Reggel méreg, délben étek, este orvosság. Tartja a mondás, és ez így nagyon is igaz. Aki szereti tartsa be, és egészségére fog válni.

 

 

                                                       

Megtekintések: 5980

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Várasfenesen a tavasz közeledtét hírüladták (én is közöttük, mikor már annyira cseperedtem) a falu népének. A dombtetőn összeszedtünk minden éghető szemetet, és több helyen tüzet raktunk. Kolompokkal és torkunk szakadtából kiabálva -"Sándor, József, Benedek, hozzák a jó meleget! - mindenki tudtára hoztuk ezt az örömteli eseményt. Legtöbbször úgy berekedtünk, (sőt a hangom is elment egy alkalommal) a még nagyon is hűvös levegőn óbégatva. Remélem ma is él ez arrafele, hallja egész Belényes is.
Megérkezett az idei friss méz. A szomszédom, aki kolozsvári éppen, hozta nagy szeretettel. Megkóstoltam, hát a gyerekkor ismét, édesapám méhei "gyümölcsének zamata, a tavasz minden illatával, jutott az eszembe, és a modása:
-Aki mézzel jár megnyalja az ujját. Figyeld csak meg Duci, milyen igaz ez. - tette még hozzá.
Idén még finomabb a sok tavaszi virág összes illatával fűszerezett méz.
Még nem kóstoltam. De "szorgalmas vagyok, akár a méhecske".
Magdika én is meg nyalom az ujjaimat ha mézet eszem mert nagyon szeretem .Igen egészséges . Úgy tudom ,hogy a rákbetegséget meg eszegeti azaz ellenszere, lassítja a folyamatot.
Köszönöm, ezt még nem is tudtam. Mióta hallottam egy orvostól a tv-ben, hogy 4-5 kanál méz még nem hízlal, azóta ennyit megeszegetem naponta. Milyen jó ilyeneket tudni, valamibe kapaszlodni kell, hinni. Hol van még a nyugdíj egyáltalán.
-Ki mit nem tud fordítva csinálja. Tapasztalom mennyire igaz. Velem már nagyon sokszor előfordult, ("műszaki zseni" lévén) hogy visszfele haladok, mint a rák. Akár egy csavart képes vagyok visszafele csavargatni, mert nem ezt gyakorlom nap mint nap. (Ennek durvább változata minap történt. Náthás Violánk a Gyermekotthonban, nem a zsebkendő irányába fújta az orrát, hanem ellenkező irányba felfele szívta. Magyarázhattunk neki, nem jártunk sikerrel. Koreában ez pont így helyes. Ennyire relatív minden. :-)
Piros az ég alja: szél lesz.
Fekete az erdő: eső lesz.
Ha Margit összepisili magát (jún.10) , 40 napig eső lesz. Igazabb, mint a medard napi, megfigyeltem hosszú életem folyamán.
A Magdolnák (júl.22) mindig bepisálnak, mondják itt "Vazs"megyében, és igaz.
Na de előbb a fagyosszentek sorakoznak, nehogy megfázzatok!
Ha a macska hirtelen játszani kezd, hideg lesz.
Ha a békák a kubikban a szokottnál is hangosabban kuruttyolnak, eső lesz. Nálunk az állomás mellett volt két nagy kubikgödör, ahonnan a kavicsos földet a talpfák alá hordták, az megtelt vizzel és ott éltek a békák. Mára kiszáradt.
Okos, mint a Módi szamara.
Egyetlen Módi volt Szilágyballán, odanősült valahonnan. A falu végén laktak, szamárfogatuk volt, nekik egyedül. Széna se sok volt, Módi nem tudta mit csináljon. Odakötötte a szamarat a kazalhoz, hogy ossza bé magának. De bizony, a szamár hamar megette, s tavaszra éhen döglött.
Belejött, mint Módi az útba.
Módi jócskán iszogatott a kocsmában, a felesége már várta haza, s amikor meglátta, beszaladt ételt melegíteni. CSAk nem jön, csak nem jön. Nagy sokára előkerült, kérdi az asszony: hol volt kend?
Én? fenn a hegyen.
Minek ment kend oda?
Beléjöttem az útba - mondta Módi, nehogy be kelljen vallani, hogy olyan részeg volt, észre se vette a saját házát.
A Módi asszonya késve vetette be a kenyeret, s a nap ott állt, hogy kellett menni a mezőre, vinni az ételt az embernek. A kötelesség, az kötelesség. Nekiállt kiszedni a kenyereket. A szomszédasszony rászólt:
-Hagyd még benn, nincs a még megsülve!
-Sül a még az úton is! - válaszolt Módiné, s igaza lett, mert mire odaért a kenyérrel, az a napon megszáradt. Azóta is ezt mondják mifelénk, ha valami nem készült el egészen és már szükség van rá.

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek