Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Azért hoztam létre ezt a témát, hogy osszuk meg egymás tapasztalatait gombászás ügyben. Remélem, az alkalmi- vagy kezdő gombászok mellett, öreg gombászok is csatlakoznak, és kialakul majd egy olyan nagy tapasztalattal rendelkező kör, amely bármikor tud segíteni, ha kérdésed lenne. Ha pedig gombát találsz és bizonytalan vagy, fényképezd le és tedd fel ide. Az a jó, ha részletgazdag a kép és jól látszik a kalap, a lemezek, a tönk és a tönk alsó (gyökeres) része.

Aki ismeri, nem árt, ha zárójelbe a gomba latin nevét is beírja, mert ez segít az interneten a bővebb infók keresésében, ugyanis a magyar nevek tájegységenként nagyon változatosak lehetnek egy-egy gombafajra.

Azt viszont ne feledd: csak akkor egyél szabadban szedett gombát, ha 100%-ban biztos vagy abban, hogy ehető, vagy, ha gombaszakértő megvizsgálta.

Szóval jöhetnek ide gombás receptek, vicces történetek, régi vagy új fényképek gombákról, tulajdonképpen minden ami gomba.

Megtekintések: 4792

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Sziasztok, most kapcsolódtam bele jobban ebbe a közösségi oldalba és örömmel láttam, hogy mennyi gombászraq találtam:::))) ritkán, de annál nagyobb élvezettel gombászom, bár ez nem az igazi, mint otthon....keresem a keserű gomba lelőhelyeket, a Velencei tó partján lakok, de elmegyek érte messzire is. Képzeljétek el, egyik - nagyon szép- gombáskönyvben azt írja róla, hogy ehetetlen, jót nevettem rajta.
A kedvserü gomba az én kedvencem is, de én itt sehol nem akadok rá.
Most egy gombaízű ételt említek Nektek. Padlizsán mindenhol kapható, (igaz nem olcsó) egy darab is elég egy elég nagy adag "gombás"-hoz.Lecsó alapba kis kockákra vágjuk a lehéjalt padlizsánt, megpároljuk. Néhány felvert tojással nyakonöntjük, majd zöldségzölddel megszórjuk, mikor kész.
Ma elkészítettem a "gombás ételt a pótgyerekeimnek, a lábost is kinyalták. Mondtam, ha ízlik máskor is lesz ilyen, de gondolják meg, mert nagyon drága a padlizsán (gomba). Csodálkoztak és máskor is kérnek.
A sok eső után, hétvégén elrándultam gombászni, ahogy lesz időm, sorra teszek fel érdekes képeket gombákról.

Mezei szegfűgomba (Marasmius oreades) folyásban; kissé megviselte őket a viharos idő, de azért akadtak szépek is. Az egyik legfinomabb gomba pörköltnek, jellegzetes az illata és az íze, hívják még tyúkgombának és csibegombának is. Könnyű összetéveszteni a veszélyesen mérgező "Mezei tölcsérgombával" (Clitocybe dealbata), tavaly találtam egy helyet, ahol mindkettő egymás mellett nőtt.

Rozsdásszárú fülőke (Collybia dryophila)

A leggyakoribb gomba amivel erdőben találkozom. Kis méretű, ehető, de ahogy mondják, se íze, se bűze.

Arany tinóru (Xerocomus chrysenteron)

Korán megjelenő tinóru féle, könnyen felismerhető a kalap repedezéseiről és a tönk vörösességéről, ugyanakkor összetéveszthető a sugárhányást előidéző "Farkastinóruval" (Boletus calopus). Nem egy elsőrangú gomba, sütéskor-főzéskor szétplöttyed.

Párducgalóca (Amanita pantherina)

Jellemzően júniusban jelenik meg, de a sok esőtől már most előbújt. Ez a klasszikus "bolondgomba", amely hányást és hasmenést nem okoz ugyan, viszont a részegséghez hasonló állapotot idéz elő, amelyet minden káros utóhatás nélkül kialszik az ember. Az első képen egy fiatal-, a másodikon egy kiöregedett példány látható.


Piruló galóca (Amanita rubescens)

Naszóval ez az a gomba, ami vagy bejön valakinek, vagy nem. Először amikor ettem, meglepett, hogy van egy enyhe kesernyés, aromás íze, talán a májra emlékeztet. Azóta, amikor lehet, csak ezt a gombát keresem, amikor szezonja van, nem is nagyon érdekelnek más gombák, csak erre vadászok egész túrázás alatt. Ha választanom kéne például egy kosár nagy őzlábgomba/galambgomba/csiperke/pöfeteg vagy hét-nyolc fej piruló galóca között, akkor inkább ez utóbbit választanám.

Két fontos dolgot kell róla tudni:
1. Termolabilis méreganyagokat tartalmaz, tehát nyersen mérgező! Ezért jól meg kell sütni, én általában szeletekve vágva, kissé megfűszerezve, esetleg panírozva mindkét oldalát jól átsütöm.
2. Amint a második képen is látható, mindig figyelni kell arra, hogy mélyen a tönkben levágva, a vágás helyén vagy a kukacrágásokban legyen vörös elszíneződés. Ugyanis nagyon könnyen össze lehet téveszteni a légyölő galóca (Amanita muscaria) kifakult, narancsos példányaival, de annak nem vörösödik tönkje a vágás helyén vagy a kukacjáratokban.


Nyáron nő a kalapos gomba, télen a kucsmagomba. Diák idevágó írása :-))
A nagy, fehér keserű gombát olajban kisütve kis juhtúróval már próbáltátok? Jobb, mint a rántotthús :))
Naja, mindig csak az a delej jár az eszedben.
In nomine vinarium et silvorium, amen. :-))
A Rókagomba és a Világító tölcsérgomba

Vincze Magdi utólagos engedelmével használom fel a képét, hogy egy ehető-mérgező gombapárt mutassak meg, amelyeket így-, egymás mellett könnyen meg lehet őket különböztetni, az erdőben viszont a kezdő gombászok számára annál nehezebb.
Magyarországon e két faj összetévesztése szokta előidézni az egyik leggyakoribb gombamérgezést, amely leginkább órákig tartó sugárhányásban és turbóhasmenésben, ill "soha többé nem eszem erdei gombát" fogadkozásokban szokott megnyilvánulni.
Magdi szerencsés volt, hogy Sárga rókagombát (Cantharellus cibarius) talált, én meg szerencsés voltam, hogy a hétvégi gombászáson Világító tölcsérgombát (Omphalotus olearius), így a képekről jól lehet látni majd a hasonlóságokat/különbségeket.

Az első három képen a sárga rókagomba látható. Három fontos dolgot érdemes megjegyezni:
- a színe nem narancssárga, hanem inkább világos tojássárga
- nincsenek lemezei, hanem ahhoz nagyon hasonló-, tönkre lefutó erezete van (a harmadik képet az internetről vadásztam le, hogy jobban lehessen látni)
- gyümölcs illatú, leginkább kajszira emlékeztet


A következő két képen pedig a világító tölcsérgomba látható:
- a színe jobban hasonlít a rókák narancsvörös színére (nem is értem miért a másikat hívják rókagombának :-))
- tönkre lefutó lemezei vannak
- nincs jellegzetes illata


És végül a két gomba legfontosabb ismertetőjele egymás mellett:

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2021   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek