Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Amint már emlitettem, sünit találtam, s most ugy néz ki, hogy nekem kell felnevelnem: az útóbbi években még müködö süni-nevelök már nincsenek. Egy idösebb, vidéken élö házaspár szervezte volt az egészet, de egyik meghalt, a fennmaradónak meg már nincs ereje annyi kisállattal foglalkozni, így zártak. Egyetlen lehetöség az állatmenhely lenne, de ott naponta egyszer etetnek - hiszen mindenki lelkesedésböl van ott, amellett dolgozni kell, család, stb... S mivel a Kismaonak még naponta többször kell ennie, söt, egyedül még nem is képes rá, így addig magamnál tartom, míg elég erös s felnött lesz, amíg egyedül tud enni s rágni is - hiszen eg fogai sincsenek, éreztem, amint az ujjamat szopogatta.

Igen, idáig értünk már bizalom dolgában: nem csak hogy simogatni hagyja magát, de ha kiveszem a dobozából, elkapja az ujjam s nyalogatja, sz ujjam begyét befalja, s reméli, hátha lesz valami belöle... :D

Gondoltam, megoldom kecsketejjel, sajnos a tápláló eledel megártott neki - hasmenés lett belöle. Mivel annak idején úgy tanultuk, hogy a sündisznók mindenevök - rovarok, csigák mellett szivesen esznek gyümölcsöt is - gondoltam, kiürobálok valamit. Hasmenésre általános családi recept az érett banán, eddig gyermeken, felnöttön segített, sok benne a víz, s a vitaminok meg a kálium potolja a betegség által veszített anyagokat. Így kiprobáltam, s képzeljétek, imádja a banánt. Eleinte az ujjbegyem között szétnyomtam s lenyalattam, ma már félcenti vastag szeletet tettem le neki a babatányérra - a lányom babakonyhája jól fog ilyenkor, onnan a "szervíz" - s egyedül nekiállt. Mást még nem hajlando, vettem neki sünikaját is, macskakaja is van itthon, de mindent egy kicsit még rágni kellene, s arra még nem képes. De a banánnak ugy nekiállt, nyalogatva elöbb, hogy többször is le kellett állítanom, hogy meg ne tikkadjon szegényke :D

További tudósítások következnek .

Megtekintések: 149

Mellékletek:

Válasz erre a beszélgetésre

Közben kiderítettem, hogy a sün nem mindenevö, mint az iskolában tanultuk volt, hanem kizálólag proteintartalmu ételre van szüksége - tehát többet nem kap banánt, mert akárcsak a macska, megeszi, ami édes, de nem tudja megemészteni, szervezete nem tudja feldolgozni.
Pedig mennyi képet láttunk már gyermekkorunkban a hátán almát cipelö süniröl :)
Az almát csak azért szereti, mert a benne levö nyüvek érdeklik igazán.
Különben egy táblázatot is találtam, így kiderült, hogy Kismanónk három hetes lehet, mert bundija ki van fejlödve, a tüskéi erösek, szeme, füle nyitva s kezdenek nöni a fogai... Azt is megtudtam, hogy a hét végén már jobb lesz, ha nem hagyom az ujjam rágni - akkorra kinönek a fogai s a kis hegyes fegyverei fájdalmasak lehetnek. De jó, hogy akkor már rendesen etethetem s nem kell állandóan fecskendöznöm. Elöre örvendek neki.
Vigyázz is az ujjadra, az enyémet egyszer egy német minimajom harapta meg, fájt egy hétig.

Egyébként sok macskám volt, sose láttam, hogy édes dolgot megettek volna.
Most már kijöttek a fogacskái, eszik is rendesen, de ha az ujjam a közelben van, ovatosan veszi szájába, nem harap :D

Egy továbbképzésen pár éve egy állatorvossal voltam együtt - számítógépezni tanult - s a tanárnönkkel beszélgetve mondta neki, hogy a macskák a gyümölcsöt nem tudják megemészteni. Erre a tanárnö nevetve válaszolt:
- Fogalmam sincs akkor, hogy miért bolondulnak az enyémek az érett mangóért... akármikor akármennyit képesek megenni.

Talán a macskád nem evett még érett mangót, hogy megszeresse :)
Az biztos! De mindennel meg szoktam kínálni, amit eszem, hogy ne kívánja. Nem ugrott a mangóra... A kutya se, de szereti a mandulát, mogyorót, pattogatott kukoricát. Viszont a lányom kutyája még az uborkahéjat is megeszi.
Az én kutyám teljesen mindenevö, gyömölcsöt, zöldséget.... nyersen is. De nem veszi el magának - az almát pl. csak szeletelve eszi, ha adok neki nagy hhhhhh-zás közben (kutyanyelven azt jelentheti, hogy jaj, de finom, mindegyik ezt mondta eddig) finoman kihuzza sz ujjaim közül s megeszi. De ha egész almát adok neki, akkor játszik vele egy kicsit, s valamikor otthagyja... nem eszi meg. Kisebb almát találtunk volt utközben, azt viszi egy ideig a szájában, s van, hogy meg is áll s szétrágja, megeszi. De van, hogy megunja a "cipekedést", leteszi, s vizel egyet... ha kérdem, hol van a játék, akkor rámnéz, visszamegy, odaszagol, megint rámnéz - most mi a fenét csináljak vele, így biztosan nem veszem a számba :D
1995-ben volt egy sündisznóm, amelyet a disznópajtában tartottam. Minden nap különféle ínyencfalatot adtam neki enni: tejet, húslevest, tejben áztatott kenyeret, nyers húst, főzeléket, sajtot, banánt stb. Egy alkalommmal amikor először adtam neki egy darabka sült disznómájat, nem ette meg. Második alkalommal, amikor estefelé a sün tálkáját teleraktam mindenféle finomsággal: - pityókapürével, sajttal, mártással, nyers hússal, banándarabkákkal, tejföllel, - egy sült májdarabkát az étel tetejére helyeztem, hogy az legyen "útban", hogy elsőnek azt egye meg. Másnap reggel hátramentem a sünihez a disznópajtába megnézni, hogy megette-e az ételét. Arra is kiváncsi voltam, hogy megette-e a májdarabkát. Hát mit látok? A sün megette a sok finomságot, a tálkája is ki volt nyalva, egyedül csak a májdarabka maradt benne. Kikerülte. Ennek láttán elmosolyodtam a "bajuszom alatt".

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2023   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek