Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Weider Vajda István
  • Alfter
  • Németország
Megosztás a Facebook-on
Megosztás a Facebook-on MySpace
  • saját írások
  • beszélgetéseim
  • rendezvények
  • csoportok
  • képek
  • albumaim
  • videók

Weider Vajda István barátai

  • Jara Eva
 

Weider Vajda István lapja

Üzenőfal (4 megjegyzés)

A megjegyzések hozzáfűzéséhez tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Idő: 9:19pm; dátum: Március 4, 2010; Kuti Márta írta...
Tisztelt uram! Köszönöm, hogy ilyen fiatalnak gondol és lát, még ha dühös is rám. Sajnos, sok évtized áll mögöttem. Tehát csak egy heves öregasszony vagyok. Isten áldja, K.M.
Idő: 9:54pm; dátum: Március 3, 2010; Weider Vajda István írta...
Tisztelt Kuti Asszony, vagy Kisasszony! Amikor kegyed még szülei álma méltóztatott lenni, akkor engem már vert a szeku kisebbségi, értelmiségi és ellenzéki mivoltomért. Én nem eljöttem, engem elüldöztek. De 1989 óta többet vagyok otthon, mind itt. És akkor maga merészel engem kioktatni. Hertha Müller is eljött, ö hozzászólhat? Hol tanulta ezt az ideges, türelmetlen, forró fejü vitatkozást? Persze, hogy vannak ultra nacionalista román nézetek. Mindig is voltak. De mindig akadt egy Kós Károly, egy Sütö András is, akiknek csillogása elnyomta ezt a lidérces fényt. Én is ott voltam, amikor még löttek Romániában, két nappal a fegyveres akciók kirobbanása után, kocsival élelmiszert, gyógyszert vittünk és Nagylak és Arad között löttek ránk. Miröl beszél kegyed? Azt hiszi, hogy minden emigráns süket és vak. Hogy nem látunk és hallunk?
36 magyar és román televizió adást és kilenc újságot nézhetünk, olvashatunk, a Skypeon napiszinten beszélhetünk othoni barátainkkal, szakmatársakkal, stb. Gondolja, hogy szellemi képességeinkböl nem telik annyira, hogy megértsük, felmérjük az otthoni helyzetet? Mi ad jogot magának ehhez a hangnemhez valakivel szemben, akinek annyi a büne, hogy véleményt mondott és pontosan politikai hitvallása miatt külföldre kénysze-rült? Kikérem magamnak, asszonyom, ezt a hangnemet! A magam és minden sorstár-sam nevében. És most, a maga stilusában: nem folytatom, befejezem. Gyergyóalfalui nagyapám mondogatta hosszú téli estéken: Fiam, álmodban is csak sasokkal viaskodjál! További jó estét! W.Vajda István
Idő: 10:26am; dátum: Március 3, 2010; Kuti Márta írta...
Tisztelt Weider úr, ön Németországból magyarázza meg nekünk, hogy hogyan élünk s éljünk kisebbségiként Romániában? Herta Müller esete pont azt példázza, s azt próbáltam megfogalmazni, hogy ez milyen nehéz egy olyan többségi környezetben, ahol a nemzet és ország fogalma összefolyik, ahol egységes nemzeti államról beszélnek 19 nemzetiség jelenléte mellett stb. stb. Én ugyan csak a román médiát marasztaltam el pont ezért, de tehetem nyugodt lélekkel az írótársadalomra vonatkozóan is. Ismerem őket. Nekik is magyarul beszélő románok vagyunk, és ráadásul nem értik, miért nem vagyunk ettől boldogok, miért fontosak nekünk a gyökereink. Ez a jelenség különösen érvényesül a Kárpátokon túl, elsősorban a fővárosban. A neten olvashat románul is, ha tud, és meggyőződhet. De először olvassa el figyelmesebben, amit írtam Herta Müller kapcsán. Ő, uram, német író, és innen származik. Nem kell kotyvasztani, pont ez a lényeg, azért akarták románosítani, mert itt született, a jelenleg Romániához tartozó Bánátban, s ami egyszer a mai Románia területén van, az román. Pl. a Brukenthal is vagy a Teleki Téka. De abbahagyom és üdvözlöm önt.
Jara Eva 8:41pm on Február 14, 2010 időpontban ajándékot adott Weider Vajda István számára...
 
 
 

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2022   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek