Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

A kertben ásó férfi és a szomszéd fiatalember esete

Ez a kis történet, lehetne, akár az emberi butaság folytatása is, és sajnos ma bárkivel előfordulhat. Egy nagyon közeli ismerősömmel esett meg. Olvassátok szeretettel.

 

 

 

 

 

Szombati napon történt, a következő esemény, egy kis faluban. A férfi délben hazaérkezett a munkából, ebédelt a családjával, majd egy kis déli pihenő után, kiment a kertbe, ásni. Szép őszi idő volt, jó kedvel, fütyörészve látott munkához, nem is sejtve mi vár rá. Elő is készített, egy kis itókát, ejsze ennyit megérdemel az atyafi egy ledolgozott hét után. Gyorsan haladt, az ásással, s egy idő után úgy érezte ráfér egy kis pihenés, no meg egy korty bor. Kitöltötte, lassan kortyolgatta, ízlelgette, mikor a kert túlsó oldalán ismerős arcokat látott közeledni. A két házzal lennébb lakó szomszéd, kisebbik fia, s annak egyik barátja sétáltak az úton, erdei útjukról tértek épp vissza. Jó beszédes ember volt a koma, szerette tartani a kapcsolatot a szomszédokkal, ezért közelebb ment a kerítéshez. A fiú, ahogy meglátta, meg is szólította.

- Aranyat ér ez a kis kert szomszéd.

- Azt bizony, ebben nagyon is igazad van,- felelte a férfi. Két legyet ütök egy csapásra, dolgozok vele a szabadban, ami tiszta egészség, és télire megtöltöm a pincét s a kamarát élelemmel.

- De azt tudod-e, hogy ma SZOMBAT van? – És te ásol szombaton, amit tilt az ÚR. Olyan váratlanul érték ezek a szavak, habár tudta, hogy a fiú és szülei szombatisták, ami a vallásukat illeti. Rövid szünet után válaszolt csak.

- Igen tudom, de mi ezzel a probléma?

- Az- felelte a fiú, aki valahonnan hallotta, hogy a férfi is olvassa a bibliát, - te olvastad, és tudod, hogy az Úr adott tíz parancsolatot, amit be kell tartani. S te tudatosan, nem tartod be a SZOMBATI napra vonatkozót, ami ugye sejted, mivel jár?

          - Nem, nem sejtem- felelte a férfi, de közben érezte, lassan kezd felfőni az agyvize.

          - Hát az ÚR KITÖRLI NEVED AZ ÉLET KÖNYVÉBŐL.

Ekkora baromság hallatán, a férfinak a fejébe ment az a kis bor, amit megívott, közelebb ment a kerítéshez, és izzó szemeit ráemelte a fiúra.

- Mondok én neked valamit ecsém, - kezdte el a mondókáját. – Jómagam is édesapa vagyok, s felállítok a fiaimnak egy mércét, s ha a lurkók, megszegik, akkor én is, ki kell őket töröljem a szívemből? – He, fiam én a nagyok dolgába nem szólok bele, de ha engem ezért az ÚR kitöröl az élet könyvéből, akkora pofot vágok neki, megemlegeti, amíg él, s megmondom neki a fiától kapta, azért mert Atyának nem jó.

Csend követte a férfi, szavait, a fiú, megdermedve lépett hátra, szemeit kimeresztette, gyorsan elköszönt, s azzal irány haza.

A férfi pedig szépen lassan visszatért a munkájához, de ásás közben azon gondolkodott, milyen emberek lehetnek a fiú szülei, ha ilyen marhaságokat tanítanak neki. Majd megkétszerezte az erejét, jó volna befejezni a dolgot, setétedés előtt…mert lesz miről beszélgessen este az ÚRRAL…

Megtekintések: 617

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt gyuge erzsebet Január 7, 2012, 4:37pm

Kedves Zsolt es hozza szolok en is reformatus vagyok. A "Biblia" szerint  nem vitas a szombat a hetedik nap ! Reformatus vallasunk kesobb alakult ki az Ujszovetsegre alapszik de az Oszovetseget sem hagyja figyelmen kivul.Mi a Vasarnapot tartjuk az Ur napjanak  mert  Jezus vasarnap tamadt fel ez pedig a het elso napja a biblia szerint: Mate28/1;Mark16/1,2;Lukacs23/57es24/1;Janos19/41,42 es20/1

Hozzászólt Ruszka Zsolt November 7, 2011, 5:25pm
Nagyon köszönöm a hozzászólásokat, és főleg a biztatást az írásra, igyekezni fogok, mert szeretek írni.
Hozzászólt Zsoldos János November 7, 2011, 2:14pm
Az jutott eszembe, milyen jó volna, ha téli estéken, a fiatalság összegyülne és ilyen témájú vagy gondolatmenetű elbeszélgetések, felolvasások lennének, nem a tv butító, züllesztő adását néznék, nyelromboló szövegét hallgatnák. Hisz olyan szép, sőt egyedülálló a világon, népünk hagyomány- és szokásvilága. Minden évszaknak megfelelően. Csak továbbművelni és -adni kell. Akkor garantált a nemzetünk megmaradása és a küldetés teljesítése. Nem a fogyasztói társadalom szüntelen felkínáló értéktelenségeit vásárolnák, mert ez a fajta gondolkodás(mód) kergette zsákutcába a "konkurenciát" is, végül romlásba. De milyen jó, hogy létezik az önzetlen segítőkészség. Remélem a "drága tandíj" megfizetése után sokak változnak meg. Isten dicsőségére! Úgy legyen!  
Hozzászólt Zsoldos János November 7, 2011, 2:06pm
Nem a vallásformában van a hiba, abban, hogy a hit nem igaz szívből-lélekből táplálkozik. A történet az emberi élet mindennapos forgatókönyve. Az embert a jó Isten a maga képére teremtette. Írásban adta is adta miként lehet nyugodtan és tisztességesen megélni. A baj az utána következett fordítások-ferdítésekben, értelmezésekben van. Ezek alakították ki a különböző értékrendeket, alá- és főlé rendeltséget, egymás között. Bár jól tudott, hogy az Isten az egyedüli fölénk rendelt. Érdekes módon, csak a magyar ember lelkében van meg a mellérendelt és az együtélés rendelt gondolat- és érzelemvilág. Lásd a végtelen mese- és mondavilágunkat. Ezek tévedéd ne essék, a valóság továbbadására teremtődtek, mert minden más tárgyi eszköz elvész, csak az szülőről gyerekre élőszóban átadott üzenet NEM, soha. Ezért tudjuk a valóságot ma is. Ezért tudunk élni és megmaradni, s ez nem mese! Tetszett a rövid írás. Csak biztatni tudom a tollforgatót, továbbírásra.  
Hozzászólt kiss-szakacs vasile-bla November 2, 2011, 7:50pm
Allitolag a VALLAS oszetartja a johiszemu embereket, legalabb is ezt tartja az arabok vallasa, a vallas meggatolja az embereket hogy rosszat cselekedjenek, mondja a HEBERBOL OGOROGRE leforgatott BIBLIA, a vallas hatalom ,mondja az UJGOROGBOL LATINRA leforditott BIBLIA, a baj csak egy hogy mint minden FORDITASNAL ertelmezesi HIBAK is csusznak a szovegbe .No mar most mindnyajan tudjuk hogy a BIBLIA-t legalabb 8X forditottak Karoli Gaspar-ig.S onnan Errefele????????.
Hozzászólt Török Zsuzsanna November 2, 2011, 6:19pm

Nem tisztem ítélketni: rossz Katolikusból jó Református nem lesz.Sajnos ez a sok vallás valahogy a Bábel tornya!A hit a szívünkben van!!!

 

Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna November 2, 2011, 4:35pm
Azt hiszem, mindkét fél híján volt a manapság oly sokat emlegetett toleranciának...
Hozzászólt Erdei Janos November 2, 2011, 4:00pm
Tanulsagos kis tortenet,igazan illene tudnia a fiatalembernek,hogy a tarsadalom nagyreszenek nem a szombat hanem a vasarnap a pihenonap amikor nem illik dolgozni,de az Ur kegyes,ezert senki nevet nem torli ki az Elet Konyvebol,a fiu pedig unnepelje csak a szombatot de azert mert masnak nem ez a hetedik nap ne oktasson  ki senkit,igy lenne a helyes.A szombatot megtarto honfitarsaink arroganciabol lejjebb kene adjak,ez igy lenne meltanyos es helyes
Hozzászólt Kenesei Aurélia November 2, 2011, 1:05pm

A legérdekesebb mondat az írásból nekem:"lesz miről beszélgessen az Úrral",-s magamban folytatom az írást,vajon mit mond Neki és mi a válasz?? Nem botránkozom meg a fiú gondolkodás módján,ő így tanulta,így tudja- engedjük,hogy tisztelje azt a napot és akkor amikor ő akarja vagy amikor neki szent.Én máskor,másképp.Te máskor másképp.A lényeg,tiszteletben tartani egymás vallását,szokásait,gondolkodását egészen addig míg nem sértő,nem gyilkoló vagy nem bántó az emberekre nézve.Isten személyes neve azt jelenti,hogy Ő mindig beteljesíti  ígéreteit,megvalósítja szándékait.Ha Isten úgy akarja a fiú megváltoztathatja nézeteit vagy a férfi nem dühösködik és pofozkodik hanem inkább prófétál és megtanítja a fiút,hogy mi bűn és mi nem-Istennek mi tetsző és mi nem.Ügyes,kerek írás-megmozgatta a "szellemünket"

Hozzászólt Hajdó Károly November 2, 2011, 10:40am
A Biblia elvárja, megkívánja a szöveggel való pontos foglalkozást, másfelől azonban óv egy élettelen hitnek a  betűhöz való hamis ragaszkodásától.  "...az új szövetség szolgái legyünk, nem betűé, hanem a Szellemé, mert a betű megöl, a Szellem pedig megelevenít" Vannak, akik a Bibliát csak saját tanításaik igazolására használják, (szelektíven) ez pedig nem jó!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek