Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

A szomorú valoságra emlekezve

A Màrcius 8 ünnepének eredete 1908-ra vezethető vissza, amikor egy New York-I Textilgyàrban dolgozó nőcsoport szörnyű munkakörulmenyeikért sztrájkolt.

A sztrájk több napig tartott, amikor épp Március 8-án a vállalat , blokkolta az ajtokat, ezzelis megakadályozva, hogy a nök kijöhessenek.

Tüz következtében 129 munkásnő a tűzben odaveszett, nők akik csak javitani szerettek volna munkakörülményeiken.

Nagyon sok emigráns volt közöttük, nagyon sok olasz és mas nemzetisegű is.

Március 8-a csak idővel érte el nemzetközi fontosságát, a női sanyargatás szimbólumává vált, mindazért amit a nők évszázadok során elszenvdetek, azért, hogy kivivják saját méltóságukat!

1910-ben határozták el, hogy nemzetközi nőnapot tartanak annak emlékére, március 8-án New Yorkban a textilipari munkásnők a béregyenlőségért és munkaidő csökkentéséért sztrájkoltak. A Nemzetközi Nőnap gondolata a századfordulón merült fel először. Az első hivatalos európai nőnapot Németországban tartották. Oroszország 1913-tól, Ausztrália pedig csak 1928-tól csatlakozott az ünneplőkhöz. Magyarországon 1914-től ünnepeljük hivatalosan is a nőket.
1910–ben, a Koppenhágában ülésez
ő Szocialista Internacionálé alapította meg a Nemzetközi Nőnapot, tiszteletadásuk jeleként a nők jogaiért évek óta küzdő feminista mozgalmak előtt. A megemlékezés dátumaként akkor még nem jelöltek időpontot.
Egy évvel kés
őbb, 1911-ben, a Koppenhágában hozott döntés értelmében az első nőnapot Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban ünnepelték meg, március 19-én. A dátum akkor vált véglegessé, amikor 1917-ben Oroszországban ugyanezen a napon tüntettek a nők kenyérért és a békéért. Az ünnep igazi születése korábbra, a századfordulóra tehető, és szorosan összekapcsolódott a nők különböző jogainak követelésével.
Néhány évtized elteltével, amikor már egyre több országban vívták ki a n
ők a választójogot, és a mozgalom elérte legfőbb célkitűzését, hanyatlani kezdett. A '60-as évek nőmozgalmai során viszont új értelmet kapott a nőnap: a nők már az egyenjogúságukért küzdöttek. 1977-ben az ENSZ is elismerte, és felvette a világnapjai közé.
Magyarországon el
őször 1914-ben ünnepelték a nőnapot. 1949-től az állami propaganda állította a saját szolgálatába, a rendszerváltás után viszont az ünneplése visszaszorult. Érdekes momentum azonban, hogy Oroszországban a mai napig munkaszüneti nap március 8.

Megtekintések: 60

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Pènzes Hajnal Március 9, 2010, 4:43pm
Ragazgodtam hozza, mert senki nem ismeri valojaban a tortenetet, meg en sem,amig ki nem jottem Olaszorszagba es eloszor el nem olvastam a tortenetet.Teljesen ledobbentem a hir lattan kepzelhetitek. Ami a legszomurubb hogy meg a magyar oldalakon sem irnak semmit rola! Meg mindig ott tartunk, hogy homokba dugjuk a fejunket mint a srtucc!Orulok, hogy megoszthattam veletek is!
Hozzászólt Lukács Enikő Március 8, 2010, 10:07pm
Hát, bizony, megszenvedtek elődeink azért, hogy mi ma méltósággal ünnepelhessünk, és ünneplve legyünk. Természetesen ma, nemigen jut senkinek eszébe, hogy miért is Ünnep ez a nap, egyszerüen csak örülünk neki, hogy a mai, csak a mi napunk, mert olyan szép, és jól esik, ha egy kicsit kényeztetnek. Köszi, hogy emlékeztetsz mindnyájunkat, hogy ezt az ünnepet nem csak "úgy nekünk ajándékozták", hanem "nyagyanyáink" megharcoltak érte! TISZTELET NEKÜK!
Hozzászólt Katona- Zsombori Maria Március 8, 2010, 9:21pm
Örömmel olvastam és frissítettem ismereteimet a NŐNAPPAL kapcsolatosan. Köszönöm és örvendek, hogy ma is gazdagabb lettem egy kis tudással. Mária

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek