Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Aszongyahogy’, vájerlessz. Avagy kellett nekünk város.

          Bizony, napjainkban az elektronikus készülékek átvették az uralmat a konyhában. Talán leghíresebb konyhai eszközünk jelenleg, a mobiltelefon. Egy gombnyomás, és máris hozzák a friss, ropogós pizzát. Azonkívül pedig, szinte nincsen annyi dugasz a falban, amennyi kábeles készülékünk összesen. Sem a konyhában, sem a szobákban.

Ott hever a kínai botmixer s mellette még hétféle keverőeszköz, kábeles. Újabban már kezd ismert lenni, az elektromos fakanál is. A villanyrezsó, a villanyvasaló és villanypiritós. És ne feledjük el a villanypárlót, a villanygrillezőt, az elektromos kávéfőzőt, oszt sorolhatnám a végtelenekig. Na de ne soroljam, inkább fokozzam.

          Már újabb tendenciák jönnek. egy kiállításon látható volt egy egész ármádia eszköz, melyek újabban kábel nélkül hajlandóak működni. Már nem volt elegendő számunkra az eletromágnesesség mely a kábelokból sugárzott ki, most már eletromszmog felhőben akarunk élni. Wireless felhőben. De így könnyebb azt mondják egyesek. Biztos vagyok benne, hogy könnyebb, míg rá nem jövünk, miért vagyunk fáradtak, zavartak, daganatosak, bánatosak és mitől bűzlik a kimondott szó az éterben. Biztosan szükségünk van a fészbukgombos hűtőre, hiszen hadd lájkolják monitor előtt ülve ismerőseink, ha újabb virslit vásároltunk. És már hadd nézzük meg, a mobilunk képernyőjén, mint is rejt a hűtőnk, mert a benne levő kamera azt is közvetíti. Hadd butuljunk még keveset. És biztosan fontos a kábelnélküli, szemgolyó mozgását követő mixer, mely a fejünkre helyezett kütyün kersztül, figyeli agyhullámainkat. Mi sem egyszerűbb így megkavarni egy rántották. Intelligensen, mondják. És az ilyen kiállításon volt a wifis vasaló, mely az áramot is, kábelnélkül kapja, egy erre a célra feltalált, áramsugárzóból.  És ott van az automata, mobilon irányítható kutya meg macskatál, mely magától odajön hozzánk ha az kiürült vagy lejárt a beállitot idő.

Hát a fene sem cifrálkodik szórakozásból gondoltam, azért is leírom, hogy régebb, nagyszüleim,  kábelnélküli eszközöket használtak, sőt azok árammentesen működtek szinte egytől egyig. Na lássuk csak. Szóval a legtöbb egy fával mükődő vasszerkezet által, hő által működött. Ezt nevezték vaskályhának.

A többi szerszám mely ettől függetlenül létezett, bizony csoda módján, eletromos energia nélkül működött. Bizony. Nem igényelt olyat, hiszen akkoriban még, tudtak valamit az emberek. És használták is. És ez nem más mint a józan eszük.

Mert ugyebár volt egy jó nagy vaskályha, talán agyagkemence,  mely nem igényelt egyebet mint egy jól működő kéményt, és fát, mely akkor jutott mindenkinek ki élni akart. Na de ha eladtuk az erdeinket ??

Hogyan is működött tehát az akkori kábelmentes technológia? Na lássuk csak.

Reggel, a háztartásbeli elővett egy korántsem műanyagból készült, szép tányért, melybe összehabart egy kábelnélküli tojásverővel, úgy tíz tyúktojást, mert nem volt tojáspor. Ezt, korántsem koleszterinmentes, kockázott szalonnacsíkokkal, meg némi jódmentes (mégis tartó) sóval összekeverve, egy korántsem nanotechnológiától tapadásmentes vasfazékba beleduvasztva, megsütötte a legfinomabb rántottát a világon.

Nem volt ám szükség azt megmikrózni, ha netán kihült volna, míg mindenki asztalhoz ült, hiszen az a jó vasedény úgy megtartotta a hőt, hogy abban hiba nem volt.

Majd elektromos konzervnyitó hiányában, elővett a gazdasszony egy beföttesüveg savanyóuborkát, mely tartositószer hiányában, megmaradt frissen úgy ötödik hónapja, az áramtalan hűtőben, a kamrában és abból tett ki a rántotta mellé, hadd legyen ínyére ki nemcsak kenyérrel enné a reggelit.

Na, ezek után, narancsszörp híján, megtette egy jó pohár kápossztalé is nyomtatónak, mely a cserépkancsóból kiöntve, az unokák által, az üvegpoharakra ragasztott lehúzósképeket is eltakarta hidege párájával.

Napközben míg az ember dolgozott egy nem elektromos szerkezettel vagy állattal, mondjuk az lévén ló vagy kasza, úgy estig, az asszonyok fogták a kábelnélküli sulykolót és szennyezésmentesen kimosták az egyeszerübb ruhadarabokat. Utána, egy önmelegitő szerkezettel, melybe a kályha parazsát beletették, kivasalták azokat. S hőfokot sem kellett ám igazgatni a vasalón, mert bizony az akkori szövetek, még természetes anyagokból készültek. Akkori wireless konyhagép volt még a komplex vezetéknélküli grillező, sütőkapszula, vizforraló, sütőlap, fűtőtest, szénmonoxidszabálozó kar-szerszám, gyümölcsaszaló, vasalóforraló, ételforraló, hidegétel-melegítő, unfrozen funkciós kifagyasztó rekesz. Mindezek egy komplex konyhai robot részei, a vaskályháé.

Érdekes módon egyetlen tápcsatornán volt feltölthető, igények szerinti forrósági szintre.

Általában a konyha része volt a kábelmentes habverő, a zöldségdaraboló, a gyümölcsszeletelő, mákdaráló, diótörő és fokhagymapaszirozó, a húsdaráló, a káposzta és egyéb zöldségreszelő, és még sok kábel nélküli eszköz.

Ezekkel elkézitették a frissen vágott húst, a nem üzletből vásárolt, hanem kertben ingyen termő biózöldségekból, az igazi jóféle csirkepaprikást, melyhez a tejfölt sem a gyorsposta hozta.

Te jó, fentvaló száraz bükkfa, mekkorát röhögnének az akkori emberek, ha azzal állítanánk be, hogy egy fizetésnyi (havi kemény kaszálás árából) vett elektromos készülékkel lehetne kakast pattogtatni, kapható az is már színes csomagolásban. a marék kukorica ára, öt tojás értéke. Sőt, hitelre is megvehető.

Eltávolodtunk bizony természetadta életformáktól, és élünk egy olyan elképzelésekben ideális álomban, mely sokszor bizony egynegyedében sem úgy alakul, mint ahogyan azt természetadta természetünk elvárná. Esszük olyan étkeket, melyeknek összetevőinek negyede tartalmazza azt, aminek nevét csomagolása hordja. És mire kenyérsütőgépünk megsüti egy csomó fizetős árammal a kenyerünket miközben külön áramot használunk fűtésre és külön áramot vizforralásra, mi pénzt adunk ki azért, hogy hiányos mozgásigényünket, konditermekben, nem aprópénzért vásárolt divatos cuccokban, összeizzadjunk.

Nem-e kellene átgondoljunk mindent, újra? Hová tart ez?

Persze, a fentiekben túldramatizált szöveg inkább csak egy ironikus kritika, de benne élünk. Felelösségátruházás végett, félelmektől, megfelelési hajlamoktól vezérelve, rabjai leszünk lassan saját, a mások felől,- és miáltalunk mások felé célzott ideáloknak, melyek ismerjük be, lehet, hogy  már rég nem hasznosak. Avagy nem arról álmodik mindenki, hogy egy szép csendes vidéki házban éli le életét? Vagy mégis van ki elektromos készülékek között szeretné, a hatodik emeleten?

 

Megtekintések: 729

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt gyuge erzsebet Február 14, 2014, 9:40pm

János irásod mint mindig megállja a helyét még ha kifiguráztad is egy-egy esetben. Valóban a leirtak közül  sok minden badarságra kiadjuk a pénzt amit már az első lomtalanitásnál ki is lehetne dobni de még megtartjuk mert jó porfogó.Hát mondjuk egy mosogép valóban megkönnyiti egy asszony életit. Vagy talán egy pórszivó. Minap vettem épp egy pórszivot hogy mi lesz vele nem tudom? Nem volt drága jól is sziv mégis van egy hibája! Olyan erős sztatikus áramot fejleszt amikor használom,hogy az egész gépezet kivül majdhogynem porosabb lett mint belől arról nem beszélve,hogy magam is egy múszálas nadrágba voltam és nem részletezzem, hogy mi lett utánna mert elég kellemetlen vége lett! Na ennyit a kütyükről. Aztán van egy vadonat új cirok seprüm is ajálom azoknak akik a régi időket szeretik mint én magam is.

Hozzászólt Dr. Csuták János Február 5, 2014, 10:53am

Igaz, bocsánat, trehány voltam. Lehagytam egy i betűt.

Íme a jó cím:

csutak0718@gmail.com

Hozzászólt Szente Cs. Janos Február 5, 2014, 9:39am

Dr. Csuták! Az emailcim állitólag nem jó.

Hozzászólt jozseflorincz47 Február 5, 2014, 9:37am

Már készülök az áram és benzinmentes időkre, de az túl jó lenne! :)

Hozzászólt Dr. Csuták János Január 28, 2014, 11:23am

Kedves Druszám, János!

e-mail címem:

csutak0718@gmai.com

Köszönö előre is

Csuták János

Hozzászólt Szente Cs. Janos Január 28, 2014, 11:20am

Mihály! Te olyan környezetben élsz, melyet megbecsülsz. És becsüld is meg, és ha lehet, tartsd meg a következő generációk számára is. (Attól lehet mosogée az embernek, Plazmája is és laptopja is, mindazok kellékel).

Hozzászólt Szente Cs. Janos Január 28, 2014, 11:18am

Dr. Csutak Lajos, Mindeesetre beleegyezem. És ajánlom még pár hasonló írásom. Kérésére, lelküldöm emailcimére.

Hozzászólt Szilágyi Mihály Január 28, 2014, 10:49am

A hétvégén áramszünetünk volt. Mennyire örültem neki! Kiálltam az udvarra és néztem a hóesést. Nem zavart, hogy dolgozhatnék, mert nem lehetett. Megéreztem a múlt nyugodtabb hangulatát, és közben azért drukkoltam, nehogy hamar visszaadják az áramot. A hópelyhek egyenletes szállingózása valami nagy nyugalmat sugárzott.

Amúgy a szerencsésebbek közé tartozom:

- falun lakom, hangosan is beszélhetek, senki nem csönget a gázcsövön. Legfeljebb éjszaka a macskák ugrálnak a padláson, de az nem zavar,

- otthon nincs internetem!!! (nem is nagyon kell, pedig volt, aki megjegyezte, "anélkül már nem vagy ember a mai világban")

- Tv nélkül tudok élni! (sorozatfilm helyett olvasok, s azt sosem késem le!)

- nem vagyok áram- és gázfüggő (ha valamelyiket elveszik, nincs gond, tüzelünk fával, nem áll meg a világ),

- friss tojást és otthon termő zöldségeket fogyasztunk,

- a kaput csak éjszaka zárjuk, nehogy megzavarja valaki az elengedett kutyát :)

- a kutyát s a macskát nem kell sétáltatnom (vájerlessz, full automatán megoldják ezt a szükségletüket, sőt reggel hangvezérléssel hívom elő őket)

- és több házi pálinkát iszom, mint üzletit :)

- és még sok-sok extra, amit nem szívesen cserélnék el...

Hozzászólt Dr. Csuták János Január 28, 2014, 7:41am

Sokszor szoktam mondani, hogy akkor volt jó világ, amikor Julius Caesar lovasfutárt küldött Rómába, hogy elkezdődött a csata. Mire a futár visszatért, Caesar meghódította a kis görög államocskákat. Persze túloztam, a lényeg az önmérséklés szükségességének a felismerésén van.

Jó sok évvel ezelőtt vettünk egy "coda" edény-kollekciót. Mondták, oktatták róla, hogy vastag, ilyen-olyan anyagból készült fenekébe a fazék akkumulálja (nem tárolja!) a hőt, és amikor a fedő mutatója a piros fele közeledik, el lehet zárni alatta a gázt, a háziasszony nyugodtan mehet a boltba vásárolni (mondjuk egy szuper elektromos kütyüt jótllással), mire hazaér egy légtérben megfő a leves, a főzelék, meg amit akarunk. És ez lesz az egészséges, még só se kel bele! Még mindíg ezeket az edényeket használjuk, ha már megvannak (vagyis kiadtunk értük egy rahedli pénzt), csakhogy: a fedőt kis réssel tesszük rájuk és nem nézzük a mutatót, a gázt csak takarékra vesszük és nem zárjuk el, szóval úgy használjuk őket, mint nagyanyám a zománcos kaszrolyát. Kis sót is teszünk az ételbe, meg s fűszereket, ami kell, is milyen jókat ezsünk!

De: vigyázni kell: a vastag fazékalj a beépített tuladonságai miatt ugyan kissé késedelmesen melegszik fel, viszont, ha nem vagyunk eléggé gyakorlottak, a hagyma könnyen túldinsztelődi, azaz feketére "pirul", hiába húzzuk félre, hiszen tartja a meleget. A leves, ha egyszer megindult, kifut, mert az edény észre sem veszi a gáz elzárását. Ez Isten jóindulatú büntetése a technika fogyasztói reflexből adódó meggondolatlan alkalmazása miatt.

Az íráshoz gratulálok és a Szerző engedelmével, természetesen neve ismertetése mellett felolvasnám egy legközelebbi környezetvédelmi konferencián.

Hozzászólt Szente Cs. Janos Január 24, 2014, 5:34pm

Persze, hogy szimbollikus volt! Senki sem vonul vissza a középkorba, csak nem kell minden kényelmi dolgot elhinni és elfogadni mert az egész semmi más mint eladó termék, hitegetés, vagyonelvonás, butitás és egészségrombolás.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek