Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Korán, mikor az összes kakas megerőszakolja a hajnalt, Falatka kisasszony már talpon volt. Ez így, ebben a formában azért nem igaz, mert Falatka kisasszony akkor kelhetett volna kakasszóra, ha vidéken él, kedélyes, virágos portán, hol a gyűrött parasztemberek már korán reggel komor izzadságfoltokkal az ingükön járkálnak, és a nyelet pálinkától kicsit büdös a szájuk.

Kakasok és vidéki ájer híján Falatka kisasszonynak születésétől fogva egy komor bérház földszintje jutott, ott is egy árnyékos, ám utcai szobával, meg egy molyos, vén papagáj, mondjuk kakas helyett, aki néha fölriadva depressziós magányából csodálkozva nézett szét, majd megrázva magát felkiáltott dohánytól mart fátyolos női hangon, gumival akarod ?

A perverz jákó egy hajdan jóképűnek mondott hajóskapitány öröksége gyanánt került Falatka kisasszony tulajdonába. És ez nem most volt. A kapitány sokfelé hajózott és sok mindent látott, ahhoz pont eleget, hogy ötven évesen egy vonat elé vesse magát. Elég furcsa halál egy kapitánynak, mondhatjuk jogosan. De neki pont megfelelt. Ám mielőtt bárki fejében illetlen gondolatok támadnának a kisasszony és a fess kapitányt illetően, sietve le kell szögeznünk, hogy Falatka kisasszony hátán akkora púp ült, a teremtő jóvoltából, mint egy háromkilós házikenyér, s ebből kifolyólag semmiféle szerelmi attakban nem részesült hosszú élete folyamán. Mondhatni beleöregedett a szüzességébe. Vagy inkább belesavanyodott, mint a másfél napos bolti tej a csészébe.

Valaha szép volt Falatka kisasszony, azt beszélik a városban. Nyugtalan éjszakákat gerjesztett általa ismeretlen férfiszívekben, kik csak az ablakban villanó szépségét csodálták, ám a púp kívül rekedt a látókörükön. Hogy boldog volt-e valaha Falatka kisasszony, én nem tudhatom, bár alapvetően mindnyájan boldogságra születtünk. Ki tudja, fáj-e a púposnak a lét?

Falatka kisasszonynak hajdan szép kék szemei mostanra olyanná fakultak, akár a szomorú téli ég alkonyat előtt, mikor minden épeszű ember a kályha közelébe húzódik, ha teheti. Egykor volt dús szemöldökei vadul összenőttek és sosem haragudott, ha apja, az öreg gyógyszerész maga alá piszkított élete utolsó heteiben. Eltemette az öreget, majd újabb tizenhét évet eltöltött az ablakban. Mert sokat, haj de sokat könyökölt Falatka kisasszony. Szemlélődött, gondolkodott, nézelődött, mennyi nézést elpazarolt. Ez a nézelődés, ez jó imádság helyett is, bólintott egyszer a sarki plébános.

Ám senki nem akadt kerek e világon, kinek kellett volna Falatka kisasszony a fakó szemével, a papagájával meg a púpjával.

Egyszer próbálkozott ugyan a villanyóra leolvasó, kicsit nehéz beszédű és fél fülére nagyot halló fiatalember, akit láthatóan megcincált már az élet, meg egy szódásüveg, ami a kezében talált felrobbanni. Innen eredt a nehéz beszéd, mert nagyon neki kellett veselkednie, mikor megszólalni készült, de sokszor nem sikerült, elhagyta őt a szó vagy benne ragadt a mondanivaló, ami lássuk be, nem előny egy villanyóra leolvasónál. Ilyenkor csak legyintett egyet, és nagyon szomorú lett a szeme.

Elég az hozzá, hogy nem ismerte még a jákót és megriadt a gumis felszólítástól, mikor a szobába lépett. A haja az égnek emelkedett és egyenesen kiszaladt a világból, mint mesélik. Őszintén szólva, tán fél évig mulatott ezen a város. A púpos meg a dadogós balul sikerült afférján.

Innentől eltört Falatka kisasszonyban valami, kis míves aranyrugó, és haragudott, csak úgy bele a világba. Vagy a sorsra. Közben teltek sértődött nyarak és haragos lila telek. És ő boszorkánnyá változott, villogó szemű vén banyává, rekedt papagájával a vállán. Hamut szórt az iskolások fejére, megleste és megdobálta rohadt almával a plébánost, szigorúan bibliai alapon, egyszer meg kidobta az éjjelit a polgármester után. Szar ügy.

Egy délelőtt a postás kereste csodálkozva az ablakát. De nem találta. Valaki befalazta. Takarosan, frissen ragyogtak a homokszemcsék a frissen vakolt falon és valahol egy papagáj rikácsolása hallatszott.

Megtekintések: 365

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Ozsváth Sándor Február 25, 2012, 6:44pm

Nagyon jó - kicsit Hrabalt idéző - írás!

Hozzászólt Berekméri D. István Február 25, 2012, 6:14pm

Tehetséges író kitűnő írása! Gratulálok!

                                                                  

Hozzászólt GÁLL KRISZTA Február 25, 2012, 9:08am

Sok hasonlattal,humorossá tevő szomorú történetet olvasva,eszembe jut,hány ember  szenved az elszigeteltség ,

az egyedüllét fájó gondolatától.A mai rohanó világban ,meg kellene találni a módját,hogy időt szakítsunk egymásra.Szívesen olvasomPerjésiKatalin érdekes,érzelemben gazdag írásait.

Hozzászólt Szilágyi Perjési Katalin Február 24, 2012, 8:16pm

Gizkának köszönet a reklámért, az olvasóknak pedig a figyelemért!

Hozzászólt debreczeni aniko Február 24, 2012, 7:59pm

kedves,es mely,raadasul humoros,...koszonjuk,s varjuk a kovetkezot

Hozzászólt Halász Gizka Február 24, 2012, 3:19pm

Kedves Győrffy János!

Szilágyi Perjési Katalinnak - legnagyobb örömünkre - 78 írása szerepel itt az oldalon is. Amennyiben nevére, személyes oldalára kattintasz, a bal oldali sávban megtalálod blogjait. Igazi élvezet novellái olvasása :)

Jó szórakozást hozzá!

Hozzászólt Nagy Éva Február 24, 2012, 1:22pm

Nem elszigetelni, "befalazni" kell az ilyen embereket, hanem segíteni őket abban, hogy valamilyen módon hasznos tagjai lehessenek a társadalomnak, mert az sosem lehetetlen. Így önmagukat is többre fogják becsülni, s megértik, hogy az életnek többféleképpen is lehet értelme. Persze, ezt régen általában nem így látták, vagy nem látták sehogy sem ...

Hozzászólt v.lvg.Márk Gábor Viktor Február 24, 2012, 12:06pm

Aranyos, humoros,- mi kell még jót szórakoztam, Köszönöm!        Gábor

Hozzászólt Győrffy János Február 24, 2012, 8:36am

Tetszik a fantáziadús hasonlatú írás,mert bár szomorú emberi sórsokat mond el,mégis lamentálásra készteti az olvasóját és együttérzést  vált ki a sórs mostohagyermekeivel.Perjés Katalin egy  lényeges dolgot vitt bele írása hangulatába,pontosan azt ,ami szükséges az olvasásához: készteti az olvasóját, hogy rezonáljon ÉRZELMILEG is a szereplőkkel.Szívesen olvasnám más írásait is.

                         

Hozzászólt Halász Gizka Február 20, 2012, 10:17pm

Kissé emlékeztet a Kotor-i öböl három-nővér legendájára, de az humor nélküli. A kisasszony életébe beleszőtted Kató-humorodat, ami arra is fényt derít, hogy mi mindenem nem ment át Falatka (a macskánkat is így hívják). :D

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek