Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Ötszázötven éve, február 3-án hunyt el a könyvnyomtatás atyja szülővárosában, az egykori birodalmi fővárosban, Mainzban. A ferencesek templomában temették el, de később az épülettel együtt az ő sírja is megsemmisült.

Johannes mester (egy pénzverési joggal is felruházott patríciuscsalád sarja) valóságos polihisztor volt, nevét azonban legjelentősebb találmányáról, a könyvsajtóról ismerik mindenütt e földgolyón. Fő műve, a világ első nyomtatott könyvének számító latinnyelvű Szentírás 1452-es megjelenésétől számítjuk a Gutenberg-galaxis kezdetét.

Műve, a nyomtatott könyv lett évszázadokra a legfontosabb információhordozó, viszonylagos olcsósága révén (szemben a kézírásos kódexszel) már tömegigényeket is ki tudott elégíteni, s az olvasás általánossá válhatott. Találmánya a reformáció első évtizedeiben nyert igazán értelmet, s csinált - mai szóhasználattal élve – karriert, hazánkban is! A következő két évszázadban minden protestáns régió igyekezett iskolákat állítani, a kollégiumok könyvtárakat hoztak létre, legtöbbször az ott végzett tehetős diákok adományaiból vagy peregrinusok „köteles példányaiból”, s nyomdákat működtettek az anyanyelvű szent iratok, irodalmi alkotások meg tankönyvek, szakkönyvek sokszorosítására. E stratégiai ágazat nélkül például nem jöhetett volna létre édes anyanyelvünk ékköve, az 1590-es Vizsolyi Biblia sem! Debrecenben 1561-ben alapított nyomdát Huszár Gál, s innentől lett, lehetett a város és a Kollégium „Egész Magyarországnak és Erdélységnek… világosító lámpása”.

Üzenet, odaátra

Azóta sokat ment a világ elébb, kedves Mester! De Morse, Bell, Edison, Marconi, s hogy magyarjainkat is említsük, Puskás Tivadar és Neumann János összes találmánya nem írta felül a tiédet. Igaz, mára kissé módosultak a könyvhöz jutás lehetőségei meg az olvasási szokások is. Már nem mindig a Te formátumos, nyomdaillatú könyveidet forgatják az emberek (az ínyencek azért ma is érzékszervi próbával kezdik, beleszagolnak, babusgatják, gusztálják küllemét!), hanem inkább modern változatát, az e-bookot. Szinte mindenütt látni tabletjén vagy okostelefonján elmélyülten olvasó, böködve „lapozgató” fiatalt meg élemedettebb korút. A sokféle, zsebben elférő kütyün akár kisebb könyvtár állományát is tárolhatjuk…

Légy hát nyugodt odafent Johannes mester, ma is milliárdnyi híveid száma! Bekapcsolhatjuk a tévét, szörfözhetünk az interneten, de ha halhatatlan szellemi élmény részesei akarunk lenni, elővesszük a könyvet – legyen az nyomdaillatú klasszikus vagy e-book. Mi a betű, az olvasás mai szerelmesei kitartunk műved mellett, s bárhogy is híresztelik: Nincs vége a Gutenberg-galaxisnak!

(Megjelent a Hajdú-bihari Napló 2018. február 2-i számában.)

Megtekintések: 94

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2021   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek