Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.Jakab nap veszedelmes: "nagy viharokat hoz, dút, borít, sok kárt

csinál. "

 

 Az egész hónap szentje, hiszen Július Szent Jakab hava. Ha Jakab napján a hangyák menetelnek,  hideg télre készüljünk. Ha sok az égen a bárányfelhő, akkor meg a télen sok hó lesz - nehéz ezt kánikulariadóban átélni.


A szegedi juhászok Jakab éjszakáján a csillagok állásából következtettek a jövő évi időjárásra. Az időjóslásban igen fontos ez a nap: a nap délelőtti időjárását megfelel tették a karácsony előtti, a délutáni pedig a karácsony utáni időjárásnak. Vagyis, ha délelőtt felhős az ég, akkor a tél első felében, ha pedig délután, akkor meg a tél utolján lesz tartós havazás. Ha Jakab napján északról fúj a szél, akkor a tél hideg lesz. Ha alszél fúj, enyhe, lucskos tél várható. A fényes időm , nagy hideget jelent, ha eső esik, jó idő lesz – mondják a székelyek.

Ki volt Szent Jakab?

 

Szent_Jakab.jpg

Jakab halász volt, idővel hasonnevű apostol társától idősebbik vagy nagyobb Jakab néven különböztették meg. Jakab és öccse, János egy Zebedeus nevű ember fiai voltak. Mint András és Péter apostolokat , őket is hívta Jézus, nem is hiába, mert azok rögtön otthagytak csapot-papot, bárkát, és Jézus nyomába szegődtek'' .Jakab ( aki egyébként lobbanékony természetű volt) különleges feladatot kapott:ő lett az első vértanú az apostolok közül.  

Jakab-apostol.jpgA képen Jakab apostol látható a Szent Koronán.


A csillagmező legendája

A  hagyomány szerint  Jakab Spanyolországig jutott missziós útján.

A középkor egyik leghíresebb búcsújáró helye Szent Jakab sírja volt a spanyolországi Compostellában. A legenda szerint Szent Jakab elfeledett sírjának helyét egy csodálatos fényű csillag mutatta meg (campus stellae azt jelenti: "csillagmező"). Jakab feledésbe ment sírhelyét éjszaka csodálatos fény jelölte meg, s a megtalált sírt növekvő tisztelet vette körül.

Zarándokok hajdan és ma:

Egész Európából zarándokoltak a sírjához, olyan ismert személyek is, mint Nagy Károly, Assisi Szent Ferenc, Dante, vagy Izabella királynő.

Maga Dante úgy vélekedett,  hogy csak az az igazi zarándok, aki már megjárta Compostelát.

Ebből is érthető, hogy Jakab a zarándokok védőszentje. Őt magát  a zarándokok példájaként ábrázolták, kezében vándorbot, vállán tarisznya, kalapján a fésűkagyló, mely  a compostelai búcsújárás igazoló jelvénye volt.

A vezeklők nyakán hurokra kötött kötél is volt. Jöttek olyan előkelő zarándokok is, akik itt szerettek volna a szent helyen meghalni, s ott temetkezni. Amikor július 25., azaz Szent Jakab apostol ünnepe - vasárnapra esik, szentévet tartanak a Santiago de Compostelában, ekkor a zarándokok száma ugrásszerűen megnő.

Világörökség:

 Az 1980-as években kezdett ismét nőni az út népszerűsége azáltal, hogy 1982-ben II. János Pál pápa is elzarándokolt Santiago de Compostelába. Jelképesen az utolsó öt kilométert tette meg gyalog. A Szent Jakab-út 1993-tól az UNESCO Világörökség részét képezi.

A zarándokút szimbóluma a fésűkagyló:JAKAGYLÓ.jpgjakabkagyló.jpg

Minden évben zarándokok tömege érkezik Spanyolországba a világ minden tájáról, hogy felkeressék Szent Jakab apostol sírját. Minden olyan esztendő, amikor július 25. napja - Szent Jakab apostol ünnepe - vasárnapra esik, szentév Santiago de Compostelában. Ezekben az években a zarándokok száma ugrásszerűen megnő.

camino.jpg

Ősi út:

A Szent Jakab-út, gyakran spanyol neve (Camino de Santiago) után El Camino-nak is nevezik, ősrégi zarándokút. A  kelta időkben a Tejút szimbóluma volt s a maival ellenkező irányban járták be a zarándokok.

 

Camino_Frances-BAR800.jpg

 

Tánczos Erzsébet írása

Forrás:  http://netfolk.blog.hu/2013/07/24/julius_25_jakab_es_a_hangyak_kapc...Megtekintések: 230

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2021   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek