Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

 

A 21. Lucian Blaga fesztivál idei magyar meghívottjai Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, Ladik Katalin, Zalán Tibor és Balázs F. Attila voltak. Az első napon, május 12-én, bukaresti és kolozsvári egyetemi tanárok, Dorli Blaga a költő lánya, Szentmártoni János és Karácsonyi Zsolt tartott előadást a román-magyar kulturális és irodalmi kapcsolatokról valamint a nagy román költő magyar fordításairól, kapcsolatairól. Lucian Blaga a német és a francia nyelv mellett beszélte a magyart is, és a bécsi döntés sem fordította a magyarok ellen. Rilke és Tagore mellett Ady Endre költészetét kedvelte. Rendszeresen olvasta a magyar sajtót és a Tűz című folyóirat ankétjára válaszolva azt írta „nincs egyszerűbb útja a népek megbékélésének, mint a kultúra…”  „A Duna menti népeknek, akik egymásra vannak utalva, nincs más perspektívájuk mint az összefogás, és egymás kultúrájának a megismerése.” Amikor 1923-ban a román hatóságok betiltották a kolozsvári magyar színház Az ember tragédiájaelőadását, vitriolos cikkben tiltakozott, rámutatva arra, hogy ilyen alapon a Faustot és más remekműveket is be lehetne tiltani. Miután kizárták a Román Akadémiáról és tiltó listára került, Budapesten jelent meg kötete. Darabjait játszották a magyar színházak. Dorli Blaga, a költő lánya őszinte szimpátiával mesélt családja magyar barátairól, és apja magyar recepciójáról.

Délután az Írószövetség székházában került sor a Balázs F. Attila fordításában megjelent Lucian Blaga Poezii / Versek kötet bemutatójára. Május 13-án  magyar és román költők olvastak fel a Bánffy palotában, majd az erdélyi nagyváros polgármestere átnyújtotta a fesztivál díjait. A fesztivál nagydíját Balázs F. Attila kapta a Lucian Blaga életmű népszerűsítéséért, fordításáért. Költészeti nagydíjat kapott Szentmártoni János és Dan Mircea Cipariu. Díjat kapott még Constantin Cublesan, Ladik Katalin, Zalán Tibor, Ioan Moldovan és George Vulturescu.

Az ünnepi ebédet követően Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke az együttműködés lehetséges formáiról tárgyalt a Román Írószövetség kolozsvári fiókjának elnökségével, valamint a bukaresti elnökség tagjaival. Szombaton Szatmárnémetiben fogadta a magyar vendégeket az észak erdélyi város irodalomkedvelő közönsége. 

Megtekintések: 49

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek