Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Lekvár-napok

Remeg a levegő a kert felett s a lusta csendben szinte hallik, mint pirulnak a paradicsomok és pocakosodnak az uborkák. Szemérmetlen tökök tárják buja sápadtságukat a napnak, amott paprikák guggolnak, testük karmazsinja izzik. Rőt macska nyúlik el lustán a bodzafa alatt, fölötte káposztalepke táncol. Zsálya és levendula nyújtózik az ég felé, mellettük kakukkfű dajkálja rózsaszín virágját, s a kerti út mentén menta integet. A kerítés mellett részeg dongók keringenek a szederbokrok fekete csipkéi között és kaporszagú csendben fürdőznek a barackfák. Édes terhük alatt gerincük roppan, s amint szorgos kezek megszedik gyümölcseiket, arany levük csordul a gömbölyű könyökök felé.

Aztán elkezdődik a misztérium. A gyümölcs levedli bársonyos héját, alatta sikamlós a hús. Énekel. A hallgatag mag vonakodás nélkül hagyja el édes búvóhelyét, ott álmodik benne jövendő fák gyümölcseinek zamatos ígérete. Cukor gyöngyözi a gyümölcshúst majd a fakanál megkezdi rituális táncát.

 Körbe.

 Körbe. Útjára indul a varázslat. Halk bugyborékolás hallatszik, apró szisszenések váltakoznak kacagó pöffenésekkel. Kicsiny arany vulkánok támadnak és lövellik mézes láváikat. Szabadnapos angyalok könyökölnek a pulton s pufók lábukat lógatják. Várakoznak.

Lassan megadják magukat a formák és édes egységbe olvad gyümölcs és cukor, engedelmesen követve a fakanál táncát.

Körbe.

Körbe.

Körbe. A nagy átlényegülés megtörtént. Szélből, vízből, napból, földből isten csókja után nektár született, meg ambrózia.

Szelíden dalol az aranyszín massza s most hirtelen megtelik a konyha. Megannyi valaha élt lekvárfőző asszony árnya leng itt. Inas karok, gömbölyded könyökök végtelen tánca forog, csak forog. Szédítő az illat.

Világ lekvárfőző asszonyai, egyesüljetek! Fullasszuk lekvárba a világot, mert édességébe oly jó belehalni.

Megtekintések: 49

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Andre Ilona-Ibolya Július 23, 2011, 11:22am

...vagyis bármi lehet poézis, bármi lehet gyönyörűséges és felemelő, amit szívvel-lélekkel teszünk, és amibe bele lehet álmodni a jövő boldogságát.

Főzni szeretek, van benne alkotás, de így még sohasem gondoltam a lekvárfőzésre.

Nagyszerű írás, örömmel töltött el, és most vidáman indulok a konyha felé ribizlit főzni. :)

Hozzászólt Szilágyi Perjési Katalin Július 21, 2011, 9:13pm
Köszönöm, Aurélia, de igazán :))
Hozzászólt Kenesei Aurélia Július 21, 2011, 4:09pm
De szépen,de szépen megírtad!!Jó a lelkemnek ilyent olvasni.Gyere,gyertek!-fullasszuk  lekvárba a világot de csak kicsit,egy kicsit belehalni,megtudni milyen szép,milyen egyszerű a gyümölcs és a magunk élete:szél,víz,nap,isten csókja-na ez,Isten csókja.Ezer csókjával áldott meg téged az Isten-azért tudsz ilyen szépen írni!CSODÁLLAK!!
Hozzászólt Huszár Lajos Július 20, 2011, 9:18am
....talán még ezt is mondanám Berda Jóska bátyánk szavaival , e kis olvasnivalóval kapcsolatban : '' Élj és énekelj ''..... Katalin !
Hozzászólt Ozsváth Sándor Július 19, 2011, 11:45pm
Erre még Berda Jóska báyánk is azt mondaná: fölséges!
Hozzászólt Rokonál Ágnes Július 19, 2011, 10:46pm

Ilyen lekvárangyalokkal már én is találkoztam :)


Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Július 19, 2011, 9:12pm

Szenzációs! Ez költészet - prózában... Újszerűen kell szemlélni a dolgokat! Én meg csak ott izzadtam, csapzottan a hőségben, a tűzhely mellett, mit sem tudva... De kár, hogy nem olvastam előbb ezt a csodát!

"Világ lekvárfőző asszonyai, egyesüljetek!"

Hozzászólt Nagy Magdolna Július 19, 2011, 9:03pm
Ma arra gondoltam ( eme gyönyörüségesen megfogalmazott) lekvárfőzés közben, hogy milyen rossz a gazdagoknak, ők nem kinlódnak effélékkel, egyik hajóútról a másikra járnak, de ilyen lekvárjuk nem lesz az üvegben, aranyló csoda és édes és finom, ahogy leírtad nekünk. És olyan káprázatos képeket sem tudnak készíteni, mint aminőket nekem sikerült ma délután (szabadságomat itthon töltve) virágaimról kattintgatnom, a lekvárfőzést kipihenendő. Köszönet az olvasnivalért :).

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek