Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Rekedt – fáradt hangunk cseng folyamatosan a fülembe,. amint énekelünk. A székely himnuszt. A hatalmas teremnek már csak egy része volt kivilágítva, mi álltunk Márton Áron szobra előtt, éhesen, fáradtan, s akkora feszítő boldogsággal a keblünkben, amilyent nagyon rég éreztünk. Fél egykor kezdtük a lakásomból a számlálás helyszínére hordani a töméntelen sok aprót. Mikor már minden egyes bani lenn volt, az autók rogyadozva várták, hogy induljunk, körülnéztem a szobámban, és arra gondoltam, hiányozni fognak a lélekdarabkák. De ez csak egy pillanatig tartott, és haladtunk tovább. A Deus házban éppen hogy elrendeztük kicsit az asztalokat, máris érkeztek a segítő testvéreink. Első perctől fesztelen volt a hangulat. Mint egy nagy család, akik összegyűltek egy nagy ünnepség vagy esemény előkészítéséhez, olyanok voltunk. Jöttünk, mentünk, számoltunk, ölelkeztünk, viccelődtünk, énekeltünk, meghatódtunk, és nagyon – nagyon közel álltunk egymáshoz. Gyerekeink ott futkostak köztünk, idősebbjeink széken ülve számoltak, s időnként egymásra néztünk, és a fejünket csóválva, széles mosollyal hajtogattuk: hihetetlen, csodálatos, Istenem, Istenem…

Sorra érkeztek az utolsó pillanatig gyűjtött banik, egy bácsi, egy néni, egy fiatal pár, a kislány, aki perselyestől hagyta ott az összekuporgatott pénzecskéjét. Időnként bejött valaki, aki nem tudott maradni, csakhogy megcsodálhassa az összefogásnak ezt a bizonyítékát, és ő is részese lehessen. Szavakat nem nagyon találtunk kifejezni azt ami dúlt a lelkünkben. Hajnali négy órakor feküdtem le, egyszerűen nem voltam képes hamarabb. Hat órakor még nyitva volt a szemem, és kavarogtak bennem a gondolatok, érzések. Bevallom, kicsit ijesztő gondolatok is. Mi lesz ezután? Hogyan tovább? Miként tudom, tudjuk méltóan viszonozni ezt a temérdek szeretet-megnyilvánulást? Hogyan lehet visszaverni a kishitű, párt-összeesküvést gyanító és kijelentő támadást? Különböző mondatok fogalmazódtak meg bennem, amivel mindegyre bizonygatom, hogy tisztességes célunk van, hogy nem vagyunk pártkatonák. Egyszer csak a Biblia, amit egyik adományozótól kaptam, elcsúszott kicsit, az éjszaka csendjében tisztán hallatszott amint súrlódott a borítója az éjjeliszekrényemen. ( egyik sarka az éjjeli lámpa talpán volt, innen csúszott le). Világot gyújtottam, és kinyitottam. Ott folytattam az olvasást, ahol abbahagytam előző este. És megnyugodtam, olvasván az Úr üzenetét: ” Fordítsd el az én szemeimet, hogy ne lássanak hiábavalóságot; a te utadon éltess engemet.” ( Zsoltárok 119:37).

Amióta az ügy folyik, Isten napnál világosabban vezeti a lépteink. Ha nem így lenne, mi, kicsiny porszemek, tehetnénk bármit, belebuknánk. Semmi egyebet nem kell tennünk, mint folytatni azt amit elkezdtünk, ahogy a lelkiismeretünk diktálja. Nem meghátrálva, nem megalázkodva, de mégis mély alázattal. A kishitűekért imádkoznunk kell, szeretettel fordulnunk feléjük, és megbocsátani nekik, hisz nem tudják mit beszélnek. És amikor kinyújtják végre felénk a kezüket, meg kell fognunk, hisz ők is a mieink, véreink. Hogy van-e mitől félnünk? Hajnalban még azt gondoltam igen. Emberek vagyunk, gyarlóak, tele bűnnel, hibával, sötét foltokkal a lelkiismeretünkön. De úgy aludtam el, hogy tudtam: az Úr szeret bennünket, bűneinkkel, gyarlóságainkkal együtt. Tehát mégsincs mitől félnünk. Bátran, felemelt fejjel, egyenes gerinccel menjünk tovább az úton, és egy pillanatig se engedjük el egymás kezét. Nem lesz könnyű a harc. De győzelemre vagyunk hivatva.

Nem csillapszik az érzelmek kavalkádja bennem. Ölelnélek benneteket, s jól kisírnám magam a vállatokon, drága véreim. Örömkönnyek lennének ezek… Templomba fogok ma menni. Este, ahogy szoktam. És imáimban mind ott lesztek.

Nem találok méltó szavakat, nem tudom mit üzenjek nektek. Ezért csak annyit mondok: Köszönöm! Soha, de soha nem adom fel ezt a harcot!

Lakó Péterfi Tünde

Megtekintések: 255

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Villányi Péter Október 21, 2013, 3:22pm

Kedves Tünde!

A magyar közszolgálati tv-ben (Magyar Televízió, 1-es csatorna) közvetített tegnap esti híradó szerint a büntetés kifizetése után megmaradt összegből egy magyar nyelvvel kapcsolatos alapítványt vagy szövetséget vagy szervezetet kívánnak létrehozni. Figyelmükbe ajánlom, hogy hosszú évek óta létezik már egy ilyen , eredményesen működő szervezet, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége. Az AESZ szoros kapcsolatokat ápol a magyarországi Anyanyelvápolók Szövetségével. (Mind a kettő könnyen megtalálható a világhálón.) Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének elnöke Péntek János, a jeles kolozsvári nyelvészprofesszor. Kérem, hogy mielőtt egy új szervezetet hoznak létre, vegyék föl a kapcsolatot az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségével, személyesen Péntek Jánossal vagy a marosvásárhelyi csoport vezetőjével. Velük meg kellene beszélni, hogy elkerülhessék a fölösleges párhuzamosságokat és a lehető leghasznosabban tudják befektetni a sok tízezer ember 1-1 banisát. Lehet, hogy jó ötleteket is tudnak adni. Egy közös találkozó, megbeszélés mindenkinek csak hasznára válik.

Barátsággal: Péter

Hozzászólt Kozák László Október 21, 2013, 12:23pm
Büszke vagyok Rátok, nem először, és biztosan nem utoljára...Meg vagyok győződve arról, hogy jó úton jártok!
Hozzászólt Barta László Október 20, 2013, 2:13pm

 Tünde! Az üzeneted már megvolt és sikeres volt! A saját tetted volt az igazi üzenet,hogy felvállaltad a magyar nyelv használatáért a kilátástalannak tűnő küzdelmet.Az igazságtalanság ellen tettél és sokaknak,sokunknak ezzel is felhívtad a figyelmét,hogy ki kell állni és tenni kell,nemcsak dumálni, az erdélyi magyarság jogaiért. Igazán szép dolog volt és nagyszerű,hogy nagyon sokan melléd álltak,támogatásukat fejezték ki az összegyűjtött banikkal,a postázott forintokkal.Ezért járhat köszönet,de szerintem inkább nagyon sokan Neked kell megköszönniük azt amit tettél,amit vállaltál! Neked jár a köszönet! Valójában nem banis, filléres ügyért álltál ki,hanem sokkal inkább alapvető emberi jogért,az anyanyelv használatáért Erdély szerte.Ami mindennél drágább! Le a kalappal Előtted! Mi köszönjük és ne add fel!  

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2021   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek