Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Ha lehet, az idei Fölszállott a páva még formátumosabb, mint az előző volt. Már a területi válogatók idején látszott, hogy rendkívül erős lesz a mezőny.  Az egyszeri néző meg csak ámul-bámul, hogy micsoda rejtett értékeink vannak még, s ezt bizony országnak-világnak fel kell mutatni. Ha bármely más hazai tehetségkutató műsorral összemérem, vagy belenézek a nagy európai tévécsatornák vetélkedőibe, bátran állíthatom, hogy a Pávánk világszínvonalú! Ismét csak dicsérnünk kell a Duna tévé vállalkozását, hogy a társrendezőkkel karöltve olyan értékes sorozatot produkál, mely szombatról-szombatra milliós közönséget ültet képernyő elé. S végre nem silány, gagyi utánzatot nézhet a magyar, hanem a saját legbecsesebb értékeit, a magyar népi kultúra ének-, zene- és tánckincsének gyöngyszemeit meg gyönyörű viseleteit. E kultúrát sokan már múzeumba valónak tartják, mondván hogy avítt, ósdi meg nem trendi, de a Páva jól bizonyítja, hogy igenis közel lehet hozni a népi kultúrát a ma közönségéhez – nem beszélve arról a sok ezer fiatalról, aki műveli. Találóan mondta Herczku Ágnes a második elődöntő bevezetőjében: Identitás és modernitás nem egymást kizáró fogalmak!

A négy elődöntő láttán dicséret illeti a tévéstábot. Az előző sorozat bántóan sok show-eleme, vizuális tobzódása mára már teljesen eltűnt, a közvetítés képileg letisztult, megnyugodott, s végre lehetett látni a közönség reagálását is! Olykor ugyan még harsányak a színek, sok a vörös, meg kicsit esztrádos a reflektorhasználat, de spongyát rá, majd ez is szelídülni fog!

Kedves sminkesek, stylistok, fogják vissza kissé magukat! A vastagon felkent rúzsok, erős kontúrok sokat rontanak a lányokon, különösen a közelképeken. Gyönyörű műsorvezetőnket pedig ne tekintsék próbababának! Az első elődöntő kivételével ruhái sem személyiségével sem a műsor jellegével nem voltak összhangban. Talán a második „fellépőöltözete” volt a legborzasztóbb – leginkább egy cirkuszi műlovarnő jelmezére hajazott.

A zsűri egyszerűen zseniális. A villamoson hallottam: „Öregem, amit ezek nem tudnak, azt nem is érdemes tudni!” Azon kaptam magamat legutóbb a Pávát nézve, hogy le nem hervadt arcomról a mosoly.

(Megjelent a Magyar Hírlap 2014. április 4-i számában)

Megtekintések: 491

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Kósa Márta Április 21, 2014, 6:24am

Vaszi Levi!!! És a Tokos! Meg a többiek!

Remek volt!

Mi vagyunk a nyertesek.

Erőst óhajtanám, hogy a népművészet, népi iparművészet is teret kapjon, érdemeinek megfelelőn!

Addig is áldott feltámadást kívánok kedves mindnyájunknak!

Hozzászólt Kilin József Attila Április 20, 2014, 1:45pm

Én is gratulálok a Tokosnak! Szeretettel várjuk őket a jövő évi sztánai farsangra is. Mindig fantasztikus hangulatot teremtenek. :)

Hozzászólt Ozsváth Sándor Április 20, 2014, 8:41am

Megnyerte a Pávát kedvenc együttesem, a kolozsvári Tokos Zenekar! Gratulálok a fiúknak, mert fantasztikus teljesítményt nyújtottak!

Parola Vaszi Leventének is, aki közönségdíjas lett!

Hozzászólt Nagy Magdolna Április 12, 2014, 10:06am

Virágvasárnap közeledtén...

Hozzászólt Ozsváth Sándor Április 12, 2014, 9:04am

Tegnap, április 11-én az MTVA székházában voltam (péntekenként beszédtechnikát tanítok kezdő riportereknek, műsorvezetőknek), s belenézhettem a Páva mai elődöntőjének főpróbájába is. Ami a képernyőről "átjön" egy-egy adás során, az csak töredékét mutatja annak a felkészültségnek, ami a produkciók mögött van. A székház minden zegében-zugában próbáltak, gyakoroltak egész nap, hihetetlen átszellemültséggel s koncentráltsággal csiszolgattak apró, hibásnak vélt mozdulatokat vagy zenei frázisokat.  Le a kalappal fiatalságunk eme - kultúránkat ápoló, átélő és életben tartó - csokra előtt!

Hozzászólt gyuge erzsebet Április 11, 2014, 8:26pm

Egyszerüen csodálatos! Minden résztvevő kemény munkját,odaadássát és szeretettét sugározza felénk. Akik a "Páva"müsorba bekerültek igazán szinvonalasak. Végre egy szerethető és nézhető müsor. Nekem nagyon tetszik.

Hozzászólt Kósa Márta Április 11, 2014, 8:44am

Talán csak egy ponton vitatkoznék - nekem bizony bejönnek a műsorvezetőre "aggatott" ruhaköltemények. Érdekes, egyedi és izgalmas kreációinak csitult változataival szívesen találkoznék magam is.

Bevallom nekem is kedvencem a Páva - szívem csücske pedig Vaszi Levente lett, de erőst kedvelem a többieket is!!!

Hozzászólt Dobos László Április 10, 2014, 8:34pm

Minden betűjével egyetértek.

Hozzászólt Győrffy János Április 10, 2014, 7:51pm

Egyetértek a fenti sórok írójával és örülök ,hogy a showjelleget foszirozó  domping ,hiányzik a Duna TV műsóraiból.,

Azt is méltányolom,hogy a ,,tiszteld a versenytársadat" magatartás teret nyert és van a műsórnak egy szívhezszóló,csak nekünk szóló,árnyalata,mert ki is érezné át a legjobban amit a népi kultúránk rejt,mint mi akik részesei vagyunk.Jól esett a Bekecsünk továbbsegitése....de nagyon tetszett az egy fokkal  valóban jobb Alba Regia-  Néptáncegyüttes is. Dícsőség minden résztvevőnek akár továbbjutott akár  nem

 Tisztelettel irántuk

Hozzászólt Hajdó Károly Április 10, 2014, 1:01pm

Lélek melengető, nemcsak a csodálatos szemet gyönyörködte Páva-jelenség, hanem az értékelők elismerő, helyénvaló, mindenre kitérő és  figyelő, művészi köntösbe öltöztetett, jó ízlésű megnyilatkozásai.

Nagy Magdolna, "....mikor arcukon a mosoly virágzik, a "hervadt"-hoz kapcsolódva." Csodálatos, akárcsak az egyre szebben tálalt Páva műsor.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2021   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek