Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Régi húsvéti szokások Gyergyóremetén (Füstös Rozália)

A régi remeteiek a nagyböjt hatodik hetén, virághéten, rendszerint az egész lakást, udvart rendbe tették. A nagyhéten azt hangoztatták, hogy „kitakarítottuk a házunkat, tisztítsuk meg a lelkünket”.

Félig ünnepszerű volt a nagyhét. Mentek keresztútjára, lamentációra, ünnepi szertartásokra és mélyen átérezték Jézus Krisztus szenvedéseit. Nem fontak, nem kézimunkáztak, nem nagyon dolgoztak.

Néha összeültek a fiatalok, vagy az asszonyok és térden állva imádkoztak, nagyböjti énekeket énekeltek. Egymás megvendégelésére kakast pattogtattak, vagy szemes kukoricát főztek.

A gyermekek készülődése már virágvasárnap megkezdődött a pimpószenteléssel. Néhány szál pimpót (barkát) és nagyszombaton egy-egy kisüveg szentelt vizet vittek a nagyszülőknek, keresztszülőknek, szomszédoknak, rokonoknak. A felnőttek e kedves ajándékokat egy-egy tojással viszonozták,amit a gyermekek szorgalmasan gyűjtöttek a húsvéti tojásfestéshez piros tojásnak. A tyúkok fészkét is lesték, hogy gyűljön a tojás. A felnőttek néha fürgébbek voltak és elrejtették a tojást és azt mondták, hogy biztos a nyuszi vitte el.

A tojást Nagycsütörtökön vagy Nagyszombaton festették. Volt ahol ebbe bevonták a gyermekeket, máshol ez a felnőttek meglepetése volt. Gyönyörűen zöld fűvel, szentelt barkával díszített kosarakba tették és elrejtették a jászol alá, szalmaboglya mellé, rügyező fák tövébe és a gyermekekkel együtt keresték, hogy hova rejtette el a nyuszi. Nagy öröm volt mikor megtalálták a piros tojást vagy a mellette lévő nyuszi ajándékait.
Húsvét másodnapján locsolni mentek a fiúk a kislányokhoz, legények a leányokhoz, de sok esetben még a házas emberek is elmentek a legközelebbiekhez.
Leggyakoribb locsoló vers:
Ajtó mögött állok, piros tojást várok.
Ha nem adnak piros tojást,nem locsolom meg a leányt.

A meglocsolt kislány a fiúknak rendszerint piros tojást adott. Húsvét harmadnapja is ünnep volt, főleg a fiataloknak. Délelőtt misére, délután táncba mentek, de ha tehették a lányok kútvízzel megköszönték a locsolást.

Forrás: Gyergyóremetei Képes vagyok községi havilap

Megtekintések: 232

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba Március 30, 2010, 10:30pm
A régi szokások felemlegetése kellemes emlékeket ébresztenek bennem. Nálunk a Küküllő mentén picust, picuskát vittek a templomba. Így nevezik a barkát errefelé. Nagyszombaton pedig a legénykék feldíszített fenyőágat vittek a szép leánkáknak. Színes krepp papírszalagot, meg kifúrt piros tojást aggattak az ágra. A leánka megköszönte szépen és zsebkést, bicskát ajándékozott, hogy jövőben is faraghasson ződ fát.
Üdv: Szabolcs

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2021   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek