Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

 

                                                                                                                                (Gondolatok az ünnepi könyvhét után...)         

Szó sem lehet róla Johannes mester! Nem búcsúzunk el tőled, bárhogy is jövendölik elmeneteled. Morse és Bell, Edison és Marconi, Puskás Tivadar, Zworykin és Neumann János összes találmánya nem fénylik úgy, mint a tiéd. Te a könyvet adtad a kezünkbe!

Galaxisod jó félezer éve bővülő szellemi világegyetem. A boltíves, pókhálós, vén terem zugában álmodozó szerzetestől a számítógépen e-mailező, könyvet-újságot író mai emberig milliárdnyi híved, követőid száma. Bekapcsolhatjuk a tévét, utazhatunk az interneten, de ha halhatatlan szellemi élmény részesei akarunk lenni, elővesszük a könyvet.

Egy másik mester, még a 19. században kérdezte: ment-e a könyvek által a világ elébb? Nemhogy ment, de rohant! Nem szabad megfeledkeznünk azonban kérdése első feléről sem: hol a nagyobb rész boldogsága? A válasszal itt már elbizonytalanodunk. Böngészve a mai könyvpiac hihetetlenül gazdag és színes kínálatát, szembeszökőek anyagi korlátaink. A „nagyobb rész” egyre ritkábban engedheti meg magának a könyvhöz jutás boldogságát, már-már luxusát.

Mindezek ellenére, hidd el, olvasnak az emberek, kedves mester! Igaz, már nem mindig a te formátumos, nyomdaillatú könyveidet (az ínyencek azért ma is érzékszervi próbával kezdik, beleszagolnak, babusgatják, gusztálják küllemét!), hanem modern változatát, az e-bookot. Szinte mindenütt látni okostelefonján vagy tabletjén elmélyülten olvasó, böködve „lapozgató” fiatalt - meg egyre több élemedett korút.  A sokféle, zsebben hordható kütyün akár kisebb könyvtár állományát is tárolhatja az ember…

Légy nyugodt hát odafönt, Johannes mester! Mi, a könyv, az újság, a betű legújabb kori szerelmesei azért kitartunk műved mellett. S bárhogy is híresztelik: Nincs vége a Gutenberg-galaxisnak!

 

Megtekintések: 174

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2021   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek