Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Tíz nap alatt minden idők legnézettebb rovásírás-témájú videójává lépett elő az interneten ez a kisfilm, melyet a japán közszolgálati televízió készített a székely-magyar rovásírásról. A témával foglalkozók között világszerte futótűzként terjedt el ennek híre, így a film két változatát másfél hét alatt több, mint 40 ezren töltötték le.

Értékelés:
  • Jelenleg 5/5 csillag.

Megtekintések: 1248

6 személy kedvence

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Szász Tünde Április 22, 2010, 9:22am
nem nyílik meg nekem a videó..... :-(
pedig nagyon szeretném megnézni...
tud v-ki segíteni?????
T.
Hozzászólt Nagy Antal Április 20, 2010, 7:35pm
Kedves kacsó fug... Én baconi ( nagybaconi ) vagyok.Miért ne vásárolták volna az angolok innen a szalonnát ? .Egyébként én úgy tudom, hogy a franciák baconoznak. A katalóniai csatában azért nem nyert senki, mert összevesztek a sültszalonnán. Összeszedték a "babarongyokat" s volt aki kelet felé keresett új hazát. Igy van most a kárpátkanyarban egy Bacon, sőt Baconok ( Sepsi-Nagy,Telegdi-Nagy s Kisbacon, s Franciaországban is van egy Bacon ( ez is olyan furcsa " c" betüvel van irva mint az öné). Évekkel ezelőtt a Franciaországi Bacon s az erdélyi Baconok barátkozni akartak, de ismét összevesztek a sültszalonnán (flekenen ), s kigyót békát kiáltva egymásra még hétszáz évig duzzoni fognak. Barátsággal Nagydoki, Nagybaconból.
Hozzászólt Dr. Csuták János Április 20, 2010, 1:33pm
Kedves Balazs Fulop Ludovic Úr!
Teljes szívemből egyetértek Önnel, ami a kommunikációt illeti. Nagyon fontos, hogy mindenki merje elmondani a véleményét, görcsök, fölösleges izgalmak nélkül. Persze, akinek nem esik nehezére, írjon helyesen, többek között abban a tudatban,, hogy mások tanulnak tőle. És akkor ő oktat, ahelyett, hogy kioktatna.
(Előre is bocsánatot kérek, ha valaki sértve érzi magát eme megjegyzésemtől.Véleményem szerint azonban ennek a honlapnak az összefogást, nem pedig pl. a civakodást kell szorgalmaznia, sugallnia.)
Más: az a mondata, Kedves Ludovic, mely szerint "Magyarhonban nem nehez magyarnak lenni!", valószínűleg vitatható, de ebbe nem szívesen mennék bele, mert olyan területeket érintene a kérdés, amitől Isten mentse meg Honlapunkat.
Üdvözlettel:

Csuták János
Hozzászólt Balazs Fulop Ludovic Április 20, 2010, 12:22pm
Ne csinaljak ezt a helyesirassal, vagy legalabb is nem ezzel a "hangvitelellel". Nem minden magyarnak volt meg az a szerencses lehetosege hogy megtanuljon helyesen irni magyarul, de azert szeretne itt velemenyt nyilvanyitani, elmondani amit erez. Ne felejtsek hogy szerte vagynk a Nagyvilagban! Magyarhonban nem nehez magyarnak lenni! Egy kis joindulattal meg lehet erteni a mondanivalot, akkor is ha becsuszik egy-ket helyesirasi hiba.
Ne vegyek el az ember kedvet a hozzaszollastol. Kar lenne.
Hozzászólt Ferenczné Gabriella Április 20, 2010, 9:50am
Kedves Bitay Éva!
Az első bántó levele helyett elég lett volna ez az utóbbi egy sor!
Egyébként már van a neten olyan lecke, amiből tanulni lehet. Én csak a rovásírást írtam be a keresőbe és sokat kihozott.
Hozzászólt Valach Istvánné Kata Április 20, 2010, 5:48am
Hála Istennek hogy egyre jobban elterjed régi írásunk! Hogy még az iskolába is tanítják külön jó dolog. Éppen szombaton voltunk egy I.K.E.M. előadáson a régi rovásírásról tartott beszámolót( majd elmondom hogy ki ) elfelejtettem a nevét( elnézést).Nagyon érdekes, tanulságos előadást hallgatunk meg. A továbbiakat később mert orvoshoz kell mennem. Üdv Mindenkinek:Kata
Hozzászólt Makay Botond Április 19, 2010, 9:22pm
Szatmárnémetiben a mai Kölcseyben már dr.Antal Péter, illetve Ligeti László Zoltán tanárok - nem hivatalos tananyagként - ismertették a rovásírást. Mivel a diák az DIÁK volt akkor is, volt rá eset, hogy (persze nem magyarórákon) rovásírással váltottunk üzeneteket. Ez a XX. század ötvenes éveinek a második felében volt. Úgy tudom, hogy a székely és a magyar rovásírás között volt némi különbség. Gáll Elemér tanár a székely rovásírást igyekezett népszerűsíteni azokban az osztályokban, ahol ő tanította a magyart. - A "japán" szót egyébiránt egy P-vel írjuk, kedves Bitay Éva. A "rovásírást" pedig rövid "O"-val. A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint.
Hozzászólt Hisom Szilárd Április 19, 2010, 9:03pm
VÉGRE! Kell egy kis nemzetközi visszhang.Hadd tudja mindenki.Le a finnugor hazug elmélettel!
Múlt nélkül nincs jövő! Gyökerek nélkül nincs nemzet!
Hozzászólt Dr. Csuták János Április 19, 2010, 7:55pm
Kedves Bitay Éva!
Nagyon igazat adok Önnek abban, hogy "először a magyar helyesírást...". Ezért máris kénytelen vagyok elnézést kérni az általam írt "maghyarok" miatt. amelybe sajnos becsúszott egy oda nem illő y, és nem volt elég figyelmem a korrigálásra. A számítógép nem egy helyesírás-barát eszköz, sajnos.
Ugyanakkor kérdezem: biztos Ön abban, hogy az erdélyi magyarok jól ismerik a rovásírás történetét? Én nem hinném, hogy ez a kijelentés megállja a helyét. De ha igaz is, mi itt Magyarországon nem ismerhetjük meg annak részleteit, "titka"-it? Persze, csak igaz "titkok"-ra gondolok, és idézőjelben. Lehet, hogy nem alkalmas a távoktatás erre, vagy a rovásírás nehezen oktatható ezzel a módszerrel, de mégis... hátha... és akkor ezzel is a magyarság lenne gazdagabb...
Tisztelettel üdvözli: Csuták János
Hozzászólt Istókné Hosszú Jolán Április 19, 2010, 7:00pm
A film annyiban érdekes, hogy a japán tv. számol be. A róvásírás "divatja" nem most kezdődött, már a 9o-es évek elején a középiskolai nyelvtan könyvekben az írástörténet kapcsán már tanítottuk az iskolában. Azt figyeltem meg, hogy először csak az érdekessége fogta meg a diákokat, majd ezután alakult ki az érzelmi és tudatos kötődés. Ebben volt nekünk, tanároknak a felelőségünk. Előrelépés, hogy már önálló vizsgatantárgyként is kidolgozzák. Ez már több mint reklám, s ez az igazi áttörés. Gratulálok a film készítőinek és dr Hosszúnak.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2021   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek