Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Ozsváth Sándor - A magyar beszéd és a magyar gondolkodásmód összefüggései

Értékelés:
  • Jelenleg 5/5 csillag.

Megtekintések: 336

2 személy kedvence

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Kuti Márta Július 13, 2013, 12:42pm

Tanár úr, ismét lenyűgözött előadásával, annál is inkább mert engem is foglalkoztat a téma. Most jelent meg egy kis könyvem Kincsünk a szó (Az anyanyelv szépségeiről mindenkinek) címen Kolozsváron a Fehér Holló sorozatban. Nagyon szeretném eljuttatni Önhöz, ha másként nem lehetséges, e-mailben.

Sajnos, itt Erdélyben is romlik a nyelv, az anyaországi rossz szokások mind begyűrűznek. Ezért lenne jó ilyen előadásokat hallgatniuk a színészeknek, rádiós és tévés újságíróknak meg a színinövendékeknek. Hadd ne mondjam el, kik tanítják pl. Vásárhelyen a beszédtechnikát! Emiatt nem tudom hallgatni az itteni rádióadókat, mert én a hajdani Kossuth Achser-féle iskoláján tanultam meg autodidaktaként a szép magyar beszédet. Sinkovits, Gábor Miklós, Bessenyei a példaképeim, pedig csak újságíró, tanult szakmámat tekintve magyar nyelv- és irodalomszakos tanár vagyok.

Köszönöm az élményt. Azt azért megjegyezném helyesen "nem a kislányt értem alatta", ahogy Ön mondta, ez is magyartalan, mert vagy rajta, vagy a kislány szón. Hiába, a rossz szokások, sztereotipiák néha még az értőt is megtévesztik. Minap kapott rajta egy ismerősöm, hogy falicsempe helyett grésziát mondtam, mert nálunkfelé ez a mindennapi megnevezése. Talán nem is értenék másként. Jó lenne egyszer a helyesírásról is szólnia, mert nagy zavar van a fejekben. Csak a kedves hozzászólók megjegyzéseit olvasva is.

Még egyszer: Köszönöm!

Hozzászólt Verebelyi Tabajdi Marta Július 12, 2013, 4:54pm

Draga tanar ur! Ketszeresen is haza repitett engem ez az eloadas: nemcsak a Szatmar melletti Erdodre, ahol az 50-es evekben jartam altalanos iskolaba es a 40-es evekben vegzett tanaraink hasonlo elmenyt nyujtottak nekunk nyelvtan oran, hanem Debrecenbe is, ahol 24 evig eltem. Ismerosen csengett a Palma Cukraszda, a Loki meccs es a Paraszt bolt. Nehany eve voltam otthon a 40. erettsegi talalkozonkon, a Kodaly Zoltan Zenemuveszeti Szakkozepiskolaban erettsegiztem.

Koszonom ezt a nagyszeru eloadast, gyakran hozom ide a szivemet melegedni es feltoltodni.

Sajnos nincs ekezet a gepemen.

 

Hozzászólt Mária Hendrik Július 10, 2013, 10:34pm

Köszönöm, igazi feltöltődést jelentett.

Hozzászólt Barta László Július 10, 2013, 12:35pm

Tisztelt Ozsváth Sándor tanár úr! Számomra igazi élmény volt végig hallgatni,sőt nézni ezt a kitűnő előadást!Örvendek,hogy felkerült ide és sokan tanulhatunk ebből.Igazán jó volna,el tudnám képzelni,sőt akár követelném is,hogy az ilyenfajta magas színvonalú előadás a drága édes anyanyelvünkről, a sajátos,ízes magyar beszédünkről szélesebb, nagyobb nyílvánosságot kapjon a magyar közszolgálati televízióban .Ez (is) volna a feladatuk és nem gagyi műsorok közvetítése. Személy szerint néha döbbenettel hallgatom,nézem sok közéleti szereplő,politikusok,sőt pedagógusok, és un. tévés személyiségek magyartalan,hadaró, hibás megszólalását,beszédét.Ezen jó volna változtatni,amíg még lehet,amíg nem késő!Ehhez kellenének az ilyen nagyszerű előadások,amihez őszintén gratulálok! Üdvözlettel,tisztelettel,Laci. 

Hozzászólt Gyula Szent-Ivany Július 9, 2013, 11:19pm

Edes anyanyelvem!!!

Hozzászólt Boros Magdolna Július 9, 2013, 7:18pm

Számomra eddig is a magyar nyelv volt a világ legszebb nyelve, de hogy ez a szépség mennyi apró fortélyból tevődik össze, arra igazán csak most figyeltem fel.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2021   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek