Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Tudja mit jelent: pánkó, fuszulyka, laskasirítő, lapító?

Április 23-át tavaly nyilvánították hivatalosan a Magyar Nyelv Napjává annak emlékére, hogy 2008-ban ezen a napon avatták fel Széphalmon, a Kazinczy emlékcsarnok szomszédságában a Magyar Nyelv Múzeumát. A Duna TV TÉRkép című műsor összeállításában ezúttal a Székelyföld sajátos nyelvezetéből kaphatnak ízelítőt.

Értékelés:
  • Jelenleg 0/5 csillag.

Megtekintések: 108

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt gyorgy irma Május 30, 2010, 6:02am
A fenti videohoz csak annyit fuznek hozza hogy en imadom hallgatni a mi erdelyi szuleink nagyszuleink beszed stilusat,olykor olykor nagyokat mulatok ha ismeroseimmel ,beszelgetek es foleg ha jo videki tajszolassal folyik a beszelgetes.A mikor 1989-ben at telepultunk magyar orszagra Dabasra,edesanyam eljott hozzank latogatoban ,es mint minden edesanya nem igazan tudott nyugton ulni ,amig mi dolgoztunk a ferjemmel ,az en anyukam bevasarlo utra indult mivel,a kedvenc huslevesunket akarta elkesziteni. A legkozelebbi kis magantulajdonban levo boltban,kezdte a felderito utjat,nezelodott ,nezelodott amig a tulajdonosno hozza fordult: "SEGITHETEK?" anyukam erre: JAJ ,HAT IGEN ,HUSLEVEST AKAROK FOZNI ,DE NEM TUDOM HOL TALALOK MAJORSAGHUST. HMMM.hat igen csak nem tudott erre mit valaszolni a boltosno,gondolkodott vajon mi a feszkes fene lehet az a majorsaghus:HAT HOGY IS MONDJAM EN NEM ERTEM HOGY MIT KERES?,HAT MAJORSAGHUST,CSURKEHUST,nagy nehezen meg ertette a boltosno hogy mit akar az anyu,hat meg is vasarolta a majorsaghust .;JAJ MEG VALAMIT ,MURKOT ,PITYOKAT,PIROSHAGYMAT,ZELLERT,KARALBET,HAT AZT HOL TALALOK? " hat zeller ,karalabet azt tudok adni ,de a tobbit tenyleg nem ertem hogy mit ker.erre az anyu:HAT PITYOKAT BURGONYAT ,vagy hogy magyarazzam.Hat valahogy bevasarolt az anyukam es vart is minket a finom husleves amit a mai napig is imadok ahogyan o fozi,es elkezdi meselni nekunk hogy is volt a bevasarlas."hat te irmika kepzeld el nem tudta a boltosno hogy mi az a pityoka ,en mondtam aztan neki hat burgonya,a murokkal is bajba voltunk ,azt mondja nekem o sarga repa,hat igen arra en is emlekesztem hogy magyarorszagon ugy mondjak. Hat en csak kuncogtam, ahogyan az anyu magyarazta nekem,mert valojaban o is tudta ezeket a kifejezeseket de mivel mindenki ezeket a szavakat hasznalja az ember akarva akaratlan igen csak nem akar elterni a nyelvezettol,mert hat mi igy beszelunk, igy szoktuk meg es igy jon a szankra ,AZ ISTEN ELTESSE ANYAINKAT APAINKAT ,NAGYSZULEINKET ES MINDEN HOZZA TARTOZOJAT.
Hozzászólt Bálint Mária Április 28, 2010, 4:02pm
Ejnye! Még a pánkó se elég paprikás?

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2021   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek