Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

20/20 Színházi előadás a marosvásárhelyi Yorick Stúdióban

Rendezvény részletei

20/20 Színházi előadás a marosvásárhelyi Yorick Stúdióban

Idő: kezdődik: Március 19, 2010 5pm; tart: Március 20, 2010 8pm
Helye: Yorick Stúdió
Utca: Vár
Város/település: Marosvásárhely
Rendezvény típusa színház
Utolsó aktivitás: Márc 16, 2010

Outlook-ra vagy iCal (.ics)-re exportálás

Rendezvény leírása

Tessék, poftiţi! – 20/20


Március 19-én és 20-án, a Fekete március huszadik évfordulóján a Yorick Stúdió délután 5 és este 8 órától tűzi műsorra az ősszel bemutatott 20/20 című előadást, amelyre tisztelettel meghívjuk Önt!

A 20/20 a román-magyar társadalmi együttélést, a kétnyelvűséget és az ezekből adódó emberi helyzeteket és konfliktusokat, konkrétan az 1990 márciusában Marosvásárhelyen lezajlott etnikai zavargásokat a színház eszközeivel tematizálja.
Elővehető színdarab híján a Yorick csapata mintegy a várost kérte fel társszerzőnek: több mint ötven, az eseményekben részt vevő, vagy azok hatását közvetve megélő vásárhelyi személyes elbeszélése adja a kiindulópontját Gianina Cărbunariu előadásának. A 20/20-ban nincsenek hősök vagy eszmék, az előadásnak nem célja az igazságtevés, sem a rekonstrukció. A felvillanó helyzetek, eseményszilánkok épp azt mutatják, hogy hiányzik az egyetlen, mindenekfelett álló nézőpont, amelyből a Fekete március felelősségteljesen átlátható, feldolgozható, értelmezhető volna. Ami marad, az a megőrzött részletek és az örökölt történetek néha felkavaró, néha groteszk igazsága, és a posztmárciusi valóság magyarul és románul megszólaló kérdéssora.
Épp ezért, minden előadást követően beszélgetésre hívjuk a nézőket, akik saját történeteikkel és viszonyulásukkal folytatják az előadás által elindított emlékezésgyakorlatot és párbeszédet. Ezek a beszélgetések, amelyek sokak számára húsz év szégyenlős hallgatását törik meg, tulajdonképpen az előadás második részét jelentik, és reményeink szerint társadalmilag legalább annyira értékesek, mint esztétikai szempontból az előadás. Az események huszadik évfordulóján szeretnénk történészeket, szociológusokat, antropológusokat és politikusokat is meghívni a beszélgetésre, hogy szakmai ismereteikkel további szempontokat nyissanak.

Üzenőfal

Szólj hozzá !

Küldjön visszajelzést (R.S.V.P.), hogy 20/20 Színházi előadás a marosvásárhelyi Yorick Stúdióban eseményhez hozzászólhasson!

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Ott leszek (1)

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek