Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Lehet, hogy nem közvetlenül válaszolok a feltett kérdésre. Leírok valamit és annak alapján döntsék el, hogy mit jelent nemesnek lenni és hogy kell e ma a nemesség... Anyai nagyanyám családja l51o- be kapott nemességet Bethlen Gábor fejedelemtől. Előnevük albisi és gidófalvi, tehát igazi székelyek. Soha nem voltak túl gazdagok,de mindíg tudtak tenni a haza és haladás érdekében.A család nagy része elszármazott a székelyföldről. Nagyanyám a szatmári ághoz tartozott. Azon a vidéken biztosan ismerős a Bakcsy név,Bakcsy Piroskának hívták........ Nagyapám családja a lengyel nemesek köréből került ki akik később megkapták a magyar nemességet is. Az apámat Erdélyinek hívták, nem tudom nemesek voltak e jogi értelemben, de nemesebb lelkű embert keveset láttam életemben.                
Bevezetőnek talán elég. Amit közölni szeretnék az arról szól, hogy mit tettek nagyszüleim és szüleim a második nagy világégés után. Nagyszüleim csapi házát lebombázták. Ők hátrahagyva mindenüket, hozzánk menekültek. Apám református pap volt és a parókián jutott nekik is hely.Esténként nem síránkoztak, hanem minket gyerekeket tanítottak minden szépre és jóra.A legjobb ami történhetett velem, ami meghatározta egész életemet, az volt, hogy nagyanyám megtanította a székely himnuszt, nagyapám a lengyel himnuszt és bár ,legalább 2 évszázada már Magyarországon éltek, annak ellenére lengyelül is. Szüleimtől a magyar himnuszt tanultam meg, és mire iskolába kerültem, ami az első három évben szlovák nyelvű  oktatást jelentett,már három nemzet himnuszát tudtam énekelni. Az iskolában megtanultam a cseh és szlovák himnuszt. Ne értsék félre mind ez nem vezetett tudathasadáshoz, hanem nagyon kemény nemzettudathoz, olyanhoz ami soha nem hagyja a magáét, de mindíg tiszteletben tartja a másét. Döntsék el ennek alapján, hogy kellenek e a nemesek, és van e nemesebb cselekedet, mint átörökíteni utódainkra hagyományainkat, történelmi ismereteinket?

Megtekintések: 111

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Kedves Kornélia,

igazából véve, amiről ír, az sok igaz magyar szívű emberrel megtörtént...
A lényeg, hogy megtartva méltóságát , hitét, emberszeretetét,...bármilyen körülmények közepette is..
...továbbtudja adni utódainak azokat a kincseket( szellemi, lelki..) amiket ő is megörökölt az őseitől..
Szeretettel,
V.F. Éva.
Kedves Éva! Köszönöm kedves soraidat és hogy megértetted e pár sor mondanivalóját. Nem akartam bővebben írni nehogy elvesszen a lényeg, de valamit még hozzá kell tennem - a székely és a magyar himnusz hallatán, ma is kicsordulnak a könnyeim. Lehet, hogy ehhez az is hozzájárul, hogy bár a szülőföldemen élek, de más országban. Sajnos ezzel viszont sokak sorsában osztozom.
Szeretettel Kornélia
Szerintem számomra is nagyon sok lelki kincs van amit az ember a nagyszüleitöl és szüleitöl örököl
Kedves Mária! Csak annyit tudok erre mondani, hogy nagyon köszönöm! Erőt kaptam újra a további munkához és a múlt emlékeinek a továbbadásához.

Szeretettel Kornélia

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek