Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Barátaimmal beszélgettünk arról, hogy nálunk Erdélyben otthon, mindig Angyal jött Karácsonykor. A gyerekeim viszont Jézuskát várnak... Nálatok ez hogy van?

Megtekintések: 334

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Gyerekkoromban mindig az angyalok hozták az ajándékokat, egyszer még egy hosszú, fehér tollat is odatettek a fa mellé azzal, hogy akkor hullajtotta el. Apám, hogy én mit meg nem tettem, hogy egyszer egyiküket meglessem... :-)

Áldott Karácsonyt!
Gyergyó medencében ezt a kérdést úgy oldják meg, hogy az angyalok hozzák a karácsonyfát és az ajándékokat, de Jézus az, akire várakozunk, mert az ő szülinapját ünnepeljük december 25-én.

Gyerekként nyilván, hogy a konkrét ajándékok vagy a karácsonyfa jelentette a nagyobb élményt és ezt vártuk a legjobban, de aztán lassanként rá kellett döbbenni arra, hogy mindez csak a körítés, a lényeg valahol máshol van, vagyis a lelki értékek mentén, mint amilyen az egymást iránti szeretetben megtapasztalt öröm, az ilyenkor felcsillanó remény, vagy a sokszor hiányolt és áhított belső béke. S ha valaki elég szerencsés ahhoz, hogy megtapasztalja az Istenbe vetett hit pozitiv légkörét már gyerekként, lehetőleg a családi fészekben, akkor az azt is megtapasztalhatja, hogy mindezen lelki értékek végső forrása maga az Isten, aki önmagával ajándékozza meg a világot - hogy örömünk legyen és bőségben legyen.

Most hiába kérdezné tőlem valaki, hogy milyen ajándékokat kaptam karácsonykor, mert semmi konkrétra nem emlékszem. De emlékszem arra a csodálatos hangulatra, amit akkor megtapasztaltam a család és a templomi közösség kereteiben.

A magyar karácsonyi himnusz, ti. a "Mennyből az angyal", különösen karácsony előestjén és éjszakáján felidézi bennem azt a csodálatos hangulatot, amit gyerekként megtapasztaltam. Ebben az énekben pedig az van, hogy az angyalok jönnek hozzánk (pásztorokhoz), meghozzák a jóhírt és sürgetnek arra, hogy menjünk mi is (tenném hozzá: lélekben Betlehembe) és saját szemünkkel lássuk (győződjünk meg arról), hogy megszületett Jézus, a Megváltó.

Szóval még mindig kérdéses, hogy ki jön hozzánk vagy kire várunk karácsonykor? Valóban nehéz kérdés, de azt hiszem nem tévedünk, ha mindkettőre várunk: az angyalokra is (akikről kideritettem gyerekként, hogy nekem az én szüleim) és Jézusra is (akiről jóval később kiderült, hogy nem csak Betlehemben, nemcsak a jászolban, hanem elsősorban a szívünkben és életünkben akar megszületni, újjászületni).

Részemről ezért javasolnám, hogy szavazni lehessen arra is, hogy "mindkettő" :-)

Erről jut eszembe az a kis történet, amelyben a Mesterhez jön két ember, akiknek valamiben nézeteltérésük támadt. A Mester meghallgatja az egyiket és igazat ad neki. Meghallgatja a másikat is, annak is igazat ad. Miután a peres felek elmennek a Mester mellett űlő tanítvány méltatlankodni kezd, hogy az nem lehetséges, hogy mindkettőnek igaza legyen. Mire a Mester: tudod mit, neked is igazad van!
Nalunk Nagyvaradon Jezuska jott mindig,vegulis az o szuleteset varjuk, az Angyalok pedig neki hoztak az ajandekokat avagy nekunk:)Szerintem ahany haz annyi szokas.
Szeretetteljes karacsonyt kivanok mindenkinek!
Gyerekkoromban, hozzánk is, a Kárpátok Sétányára, az angyal hozta a karácsonyfát és az ajándékokat is. Itt Kanadában is az angyal surrant be, hozta és díszítette a karácsonyfát és belopta az ajándékokat a fa alá gyerekeimnek, mindaddig amíg le nem bukott.

Azóta két manó (hamarosan angyal jelölt) segít mindezt megtenni és így az angyalnak is könnyebb dolga van, nem is beszélve arról, hogy nagy élmeny ez mindannyiunknak.

Én nem emlékszem az ajándékokra, amit az angyal hozott gyerekkoromban, de a karácsonyi hangulatra – az otthon varázsára, a várakozásra, a húsleves, töltöttkáposzta, bejgli, kalács, fenyő illattal keverve, valamint díszek, fények meg szaloncukrok és a "mennyből az angyal" után a szüleim örömére, hogy örömöt szerezhettek két kis gyereküknek – emlékszem és talán sohasem fogom elfelejteni.

Kívánom mindenkinek, hogy azt kapja az angyaltól, amire leginkább szüksége van, de talán a legnagyobb ajándékokat az életben nem lehet megfizetni és be sem lehet csomagolni, de ha felismerjük őket, egy életen keresztül magunkkal hordozzuk a szívünkben és emlékeinkben, hiszen legféltettebb kincseink közé fognak tartozni.
Én is így emlékszem László. Az angyalok viszik a hírt megváltó születéséről. Hitünk szerint ezt az örömhírt hozták el nekünk gyermekeknek is karácsonyba, és ők hozták nekünk a karácsonyfát is .Ami rajta volt és eseteleg pluszban néhány alma, dió, és más finomság, az volt az az ajándék amit az angyalka hozott nekünk gyermekeknek az örömünnepén.
Figyelje meg a köztudatban, mára mindent összezavartak: karácsonykor is Mikulások, vagy Télapók lofrálnak. Ember legyen a tálpán aki eldönti kit várnak a gyermekek. Otthon Jézuskát. ovódában, iskolában Télapót, az utcán , bevásárló-központokban pedig ott tüsténkednek a Mikulás bácsik és , ne adj isten, Mikulás nénik!
Azt hiszem , ugy emlékszem nálunk angyalka hozta , de Jézuska szervezte , mindenesetre nem a " Coca Cola mikulás volt , az biztos

Hozzank az Angyal jart...

Ezt olvastam valahol, megosztom veletek:

"Szláv eredetű karácsony (karacsun, korcsun) szavunk ősi pogány hagyományokat rejt. A tél leghoszszabb éjszakájának végét jelenti, amikor a fény és a világosság ismét győzedelmeskedett a hideg és a sötétség felett. Az ősi népek ezen az éjszakán attól tartottak, hogy az éltető fény és meleg örökre elhagyja világunkat, és a reménytelenség veszi át az uralmat. Úgy képzelték, hogy a napforduló éjszakán az ártó szellemek átjuthatnak a földi világba, ezért ezeken az ünnepeken fontos szerephez jutott a fényt megjelenítő tűz, a sötétség szellemeinek elűzője, a fény visszatérésébe vetett remény hordozója. A keresztény vallásban a sötétségen diadalmaskodó fényt Krisztus szimbolizálta.

A niceai zsinat (325) döntése nyomán ez a nap lett a Megváltó születésnapja. December 25-e mint Jézus születésének napja pedig először egy 354-ből származó római ünnepi naptárban szerepelt.

A modern karácsony kialakulásának kezdetei a reformáció korának Németországába nyúlnak vissza. A hagyomány szerint a reformáció vezéralakja, maga Luther Márton állította az első karácsonyfát, ő tette a karácsonyt a család ünnepévé, ő vonta be a szokások közé a gyermekek megajándékozását. A korábbi ajándékhozó – a jutalmazó és büntető Szent Miklós – Luther szándékainak megfelelően nem épült be ebbe az ünnepbe. Szerepét a gyermek Jézus megtestesítője, a Christkindlein – Jézuska – figurája vette át. A változtatás célja az volt, hogy a gyermekek lelkét megkíméljék a negatív élményektől, a félelemtől. A Mikulást ugyanis láncot csörgető, patás-szarvas krampuszok kísérték ajándékozóútján, akiknek alakja a keresztény gondolatkör gonoszelképzeléseire vezethető vissza. Jézuskát viszont tiszta szívű, fehér inges gyermekként ábrázolták először, majd angyalforma, angyalszárnyú lánygyermek képét öltötte magára."

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek