Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.


Vajon ki miért hagyja el szülőföldjét? Mire számít? És ha már elment, mit kapott kinn? Megtalálta a számításait?

Amikor az ember kimegy jobb élet reményében, akkor hogyan teszi ezt? Végleg vagy csak néhány évre?

És a néhány év hogyan alakul végleggé, és a végleg hogyan néhány évvé?

Mi tart vissza, hogy elmenj? És mi marasztal kinn, hogy ne gyere többé „haza”? 

Egyáltalán: mit jelent „hazajönni”, hogyan alakul át az otthon fogalma?

Megtekintések: 2488

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Kisebbségbe? Mert ha ott mondják, hogy hazátlan bevándorló, betolakodó, hívatlan ügyeskedő, akkor nem fáj annyira. Igazuk van. Ezeket a jelzőket nem hiszem, hogy bárki is megúszta volna közülünk.

Kedves barátom tökéletesen igazad van,de megfeledkeztél egy dologról,nagy szavakbol nem lehet megélni,a mártirok már régen meghaltak,egy életünk van,és azt nem mindegy,hogyan éljük meg!!!!!!

Maradok tisztelettell,ennek a közzöségnek,egyik Erdélyi kivándorló!

MENNYI OKTALAN (!) KÉRDÉS EGY RAKÁSON !
Kedves Gábor A. Pavluk!
Amit nem ért egy ember, az nem azt jelenti, hogy értelmetlen dolog előtt áll.
Ha valamit "oktalannak" tart egy olvasó, nem azért van, mert ő az "okos".
Vannak dolgok, amikhez fel kell előbb nőni, vagy nem idegenként kell szemlélni, s mindjárt érthetővé válik.
Ki kell próbálni legalább egy alkalommal!
Fog az menni..
... köszönöm a díjmentes kioktatást, de sem "okos", sem kiskorú , sem idegen nem vagyok. A "rakásban" csak az érdekorientált hangnemet kifogásolom. Részemröl befejezve ...
Nagyon helyes volt a válasz!
Eljöttünk, abban a reményben, hogy talán a gyermekeinek jobb lesz mint nekünk.Úgy látom most talán jobb is nekik de nekem nem.Haza menni mit is jelent? Senki sem szereti ha megkérdezik miért? Mindig tiszteségesen dolgoztam otthon is és itthon is és mi lett az eredménye? Most nyugdíjas koromra azzal büntetnek, hogy miért jöttem el, otthon meg azzal, hogy miért mentem el.Egyik sem jó és senki sem érti meg csak az az ember aki szintén így járt mint én.
Szeretnék haza menni de fáj amit ott látok. Nektek könnyű mondják az erdélyi barátaink rokonaik, de nem mindig, itt is csak románok leszünk ha nem úgy jön össze ahogy kell mert elvesszük a munkahelyeiket.
Fáj ami történik de nem tudok rajta segíteni csak ímátkozni és kérni a Jó Istent adjon erőt kibírni ami még hátra van.
Tisztelettel Kelemen Julianna
Mindenki tud segíteni s tenni... Isten nem magától tesz valamit, hanem rajtunk keresztül, csak meg kell hallgassuk a lelkiismeretünket és le kell győzzük a félelmet. Nem azt kell nézni, hogy mit kap az ember, hanem azt, hogy mit adott. S mi jobb az embernek? Én is gondoltam arra, míg kint voltam, hogy ott kéne szüljek gyermeket, mert "jobb" lessz neki... aztán réjöttem, hogy az ottani jobb az azt jelenti, hogy ész nélkül vásárol palotákat, 4 kocsi van a garázsban, 500 dolláros bort tud inni, stb... hát ez nem jobb, hanem üresebb. Én inkább lássam a gyermekemet egyetlen rend ruhában járni, de Magyarnak lenni s szeretni a földjét, a vizeit, a levegőjét, a környezetét, minthogy teljesen elbutuljon és azt se tudja, mi az a Magyar Isten. Wass Albert erre is írt egy csodálatos verset: http://www.youtube.com/watch?v=lGNedu7wWpE
Kedves Julianna, kérem, ne vegye ezt személyes hozzászólásnak, mert inkább azoknak írom, akik még nem jutottak addig, hogy más nemzetnek adják a génjeinket. Tudom, hogy az Ön esetében már akkor is késő lenne, ha esetleg meggondolná magát, mert egy külföldön felnőtt gyermek az annak az országnak a gyermeke marad, ahol felnőtt.
Ami viszont Önt illeti, szerintem nem kell azzal foglalkozzon, hogy mások mit mondanak. Félelem nélkül a szívre kell hallgatni, s akkor s csak akkor tesszük azt, amit a világmindenség (nevezze Istennek) megkíván tőlünk...

Igaz , eljunk a szivunk szerint , a genjeinket Isten adta , es o iranyitja minden utunkat . Ha valaki nem Istenhivo itt most , kerdezem en , Big Bang ' hogy hozta letre a lelkunket " es a komplikalt alkotasi tehetsegienket . Isten a maga kepere teremtette az embert , higgyetek -eljon a  szabadsag es a Paradicsomi ido - Ember bizva bizzal "

Nincs meg egy ilyen  latnok  a Foldon , mint Madach ! az Ember tragediajaban "

Lehetunk passzivak , negativak es szarasztikusak errol , de az igazsag , hogy mi emberek tudatlanul allunk a vilag dolgai elott .

1942 május 24-én születtem Magyarzsomboron; a magyarzsombori vadászkastélyban laktunk, mely késöbben állami kézbe került és ma sajnos teljesen ki van élven.
Szüleim 1944 március 14-én hagyták el Erdélyt. Késöbben Édesapám (az utolsó éveiben) egy Önéletrajzot irt, melyben nagyon érzékenyen leirja a bucsuzást Ertdélytöl. Magyarországra menekültünk, amikor az Oroszok mindig közelebb jöttek. Zsámbékon (Budapest melett) telepedtünk le. Sajnos onnan is 1944 december 24-én tovább kellet menekülni, amikor az Oroszok körbefogták Budapestet. Édesanyám a két gyerekkel (még egy öcsém van) visszament Szüleihez (Ö Magyarországról való), Édesapám pedig az alakulataival késöbben Ausztriába vonult, ahonnan visszaadták öket az Oroszoknak. Öt internálták, és majd csak 1947-ben szökött meg.
Sajnos nem volt az életünk könnyü hátterünk (származás, Hit) miatt. 1950-1953 között állandóan éjjel készen álltunk menekülni amikor százával deportálták az ilyen személyeket mint mi. Mivel Édesapám az 1956-os Forradalomban aktivan részt vett, nemt volt más mint hogy 1956 november 10-én menekültünk Ausztriába.
Hollandiába települtünk le ahol az összes tanulmányaimat követtem.
Sajnos Erdélye majd csak 1990 január 2-án tudtam visszamenni (még akkor a felkelés folytatódott). Visszamentem Lengyelfalvára ahonnan az Orbán család származik. Annak ellenére hogy két éves koromban menekültünk ki, mindig azt érzetem hogy én 'itthol' vagyok. Sajnos 1994-ben valami történt amiröl igy nehez irni, ami miatt megint lehetlen hazamenni. Lélekben ellemben mindig erdélyi maradok.

Nagyon hosszan lehetne irni mi történt velünk; de ez igy röviden egy kis madárlátás.

dr.Orbán J. Gyula
Kedves Erdelyi Magyar olvasok!

Kituno kerdesek! En a szuleimel emigraltunk ki az egyesult alamokba 1949-ben amikor csak 4 eves voltam. Edesapam Ludovikas tiszt volt es tudtak, hogy a habor vegen elviszik az Oroszok fogsagba es valoszinu nem jon vissza. En az utoso 15 eben probalok Magyarorszagra & Erdleybe eljutni minden evben latagatoban. Nagyon szeretem osi hazamat es azert megyek az osi hazamba.

A csalad genealogia, tortenet, & hereldika kutatasba is vegzem az utolso 30+ eve. Ha valaki erdekel az Apathy, Sebesi, es/vagy Ugron csalad leszarmazasi tablak, akkor nagyon szivesen elkuldom email-ben. Az email cimem alul van.

Magyar & Erdley szeretettel udvozol,
Laci

=======
Laszlo B. Apathy III
AAA - Apati/Apathi/Apathy Ancestral Association (est.1995)
191 Selma Ave.
Englewood, FLorida
34223-3830 USA
-----
Tel: 941-474-4774
Email: Laszlo.Apathy@verizon.net
Skype, iwiw, FaceBook, & mas IM: LaszloApathy
Ki,miert?! Mindenkinek meg van az oka,mindenki a jobbat,a bisztosabbat a szebbet akarja!!! sajat maganak es csaladjanak.
Mit talalt kint? amit "othon NEM",
Hogy meg talalta e szamitasat?? aszt mindeki sajat maga tudja es nem bisztos "hogy IGEN".
Termeszetesen vegleg!!!!!!!! Vagy legalabb nyudji korig(mert a "ugati"nyugdj-bol nem lehet "ugy"meg elni mint "othon".
MI tart kin? a megszokas!!!!!
Mit jelent haza menni??? jo kerdes!! a gyermekkort,a fiatalsagot,"ujraeleszteni?!(talan).

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek