Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

 Sziasztok.

Uj vagyok ezen a forumon, es orulok hogy idejutottam.

 Az utolso idoben, erost sokszor a fejemben van a problema, szeretnek magyarorszagon elni, magyarok kozott. Itten Erdelyben a magyarsagnak semmi eselye, a kozeljovoben egeszen aszimilalni fognak, es ez erost zavarna. Nem ez a magyar nep sorsa ! Legalabb is nem ez kellene legyen. Az eltelt 95-ev miota az anyaorszag lemondott rollunk, erost foldhoz gyurta az Erdelyi magyarsagot. A remenyeink hogy valaha viszakerulne szulohelyunk az anyaorszaghoz mar egeszen elveszett, es nem is tudom mihez kezdene az anyaorszag egy olyan terulettel amit nagy resze mar nem magyarok lakjak.

 Terjek a beszelgetes cimehez.

Erdemes-e egy erdelyi magyar csaladnak az Anyaorszagban koltozni, lenne-e munkalehetoseg, lehetne-e egy csaladnak az eletet egeszen elorol kezdeni ? Ha igen, akkor melyik az az orszagresze, ahol a munkalehetosegek nagyobbak, hol lehet elerheto hazat es foldet vasarolni ?

Itten egy 8 eves uj hazam van, egeszen berendezve, maskeppen mondva, ha atkoltoznek, nem jonnek ures kezzel, eleg jo helyt van a hazam es eleg jo arban eladhatnam itten amivel hazat vasaroljak az anyaorszagban. Szoval nem a lakas lenne a problema, hanem a munkahelyek, a csalad 2 felnott tagjanak, az iskola a gyereknek nem hiszem problema lenne a kiskoru gyerekunknek.

 Milyen a munkalehetoseg es menyit lehet honaponkent keresni kulombozo munkahelyeken.

Koszonok minden ertelmes valaszt !

Kerem keruljenek azok valaszonli akik majd leromanoznak stb...

Az erdelyi magyarok ugy is eleg rosz helyzetben vagyunk, itten lemagyaroznak es Mongoliaban kuldenek, es sok Magyar forumon/blog-on, latom hogy az Erdelyieket leromanozzak. Szoval az ilyen szemelyeket kerem ne valaszoljanak. Koszonom !

Megtekintések: 1400

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Etelka! Érdemes-e? Ha röviden akarok szólni: nem. Ha itt vagy is, lerománoznak életed végéig, példálóznak, hogy elveszed előlük a munkát, törtető vagy (ezt a szorgalmasra értik), ha van valamid kapzsi vagy. Ha nincs semmid, megint el kell tartani valaki(ke)t, aki nem tudott megülni a senekén otthon. Lehet, hogy nem ők a többség, de ők a leghangosabbak, ezért mindig őket hallod. Ott a magyarok között ez hatványozottabban fáj, mint mikor Romániában bozgoroznak.

Amikor én idejöttem, "beprotekcióztak" a pécsi önkormányzathoz német nyelvtanár létemre, mert nagy a kereslet. Azonnal nagy szívélyességgel fogadtak, mert nagyon is szeretik az erdélyieket, ígértek is munkát, csak ne akarjak a városban dolgozni, beláthatom, hogy nem kaphatok olyan munkahelyet, mint a hazaiak (nem menekült voltam ám, hanem hivatalosan átköltözött), s legyek szerény, mert nem kaphatok annyi fizetést, mint a hazaiak, mert ugye, amúgy is sokkal több,amit itt kapnék, mint amennyit otthon. A végzettség nem számít, hogy az még több is, mint az elvárt. Valami miatt fel nem fogják a mai napig se, hogy a szolgáltatásokat nekünk is ugyanolyan árban kell megfizetni, mint a tősgyökeres magyarnak. Erre mindenki panaszkodik. Húznod kell az igát nyakad szakadtáig, a fizetés kevesebb. A főnök, még ha érdemesnek tartana rá, akkor se ad mondjuk "prémiumot", mert ki nem állhatja a többieknek a száját. 

Az iskolarendszer más. Azonnal visszazupáltatnak minden gyereket egy évvel, mert biztosra veszik, hogy kevesebbet tudnak, mint a hazaiak. Ez kis részben igaz, mert a koncepció és a módszerek nagyon eltérőek, a gyerekeknek nehéz belerázódni. Én a magyar szakommal nem tudtam elég jól magyarul, ezt minden adandó alkalommal megjegyezték, a kollégáim, ha például fogalmam sem volt arról, hogy mi a TÁKISZ, GYES, APEH, stb. 

A bürokrácia mélységes, hosszadalmas. Erdélyi fejnek sokszor logikátlanul bonyolult és köze sincs a valósághoz.

Minimálbér: 105 000 forint, de fura mód nem mindenütt adják meg.

Ha mindezekre felkészültél, vállalod, akkor gyere, s ne "magyarkodj", s ha gyámoltalannak tetteted magadat (s ezt az igazságérzeted és a büszkeséged is elbírja), lesznek, akik segítenek is. Aztán azt is meglátod, hogy mennyi mindent nem lehet még megtenni, amit erdélyi magyarként bátran megtettél.

 Inkabb maradok magyarnak Erdélyben mindhogy leromanozzanak a magyarok.

Ezt erost fájdalmasnak erzem, mindenkinek faj a nagy Magyarorszag de ha lehetne a kint felejtett magyarok nelkul.

Nem beszélünk olyan jól magyarul mert 95 eve csak 4 osztályt lehetett magyarul tanulni, a mostani gyerekeknek meg van az eselyuk hogy magyarul beszeljenek.

Koszonom a valaszod, eleg ertelmes volt szamomra.

Magyarnak maradok a romanok kozott, konyebb lesz elviselni mindhogy a magyarok leromanozzanak.

Kedves Etelka,

látom nem sokan válaszoltak neked,

az én tanácsom meglátásom a következő, éltem én Magyarországon is hossz esztendőket Amerikában is most Németországban élek 14 éve.

Az én tapasztalatom a következő, ha valaki az úgynevezett anyaországban szerintem Erdély lenne az de ez most mellékes,

lerománoz azt nem rossz szándékkal teszi hanem a földrajzi hovatartozásod miatt mert a délvidékiekre mondják ja az a jugo srác stb. nem azért mert románnak ítélnek ez csak egy behatárolás ha valaki tényleg román románnak mond az egy eltévelyedet ember akire haragudni nem érdemes mert még tanulatlan nincs a helyzet magaslatán azok olyanok mint itt az ujj nácik akik a bevándorolók miatt hangoskodnak mert hogy a munkahely stb de ök maguk a munkát nagyiívben kerülik.

Van egy német mondás ahogyan te az erdőbe beordítasz hasonló jön vissza.

Engem soha senki sem románozott le sehol mert az embertársaimat szerettem így ők engem is emiatt szent a béke.

Tehát menjetek békével és békére leltek ott is.

A legjobb barátaim ma is Magyarországon élnek és tartjuk a szent kapcsolatot és imádom őket..

Csók neked s a családnak soha ne ad fel a szíved vágyát Coci

Ja még annyit elfelejtett :-)

a kedves feleségem Karcagi magyar és imádjuk egymást :-)

gyü a vicc en is egymást ö is egymást

Coci

A kérdést nem is szabad így feltenni. Mindenkinek szülőföldjén  van elsősorban küldetése. Akkor is ha nem érdemes.

Ebben egyet értek önnel kedves Péter én is haza fele igyekszem ha az Úr is úgy akarja.

Csak a kedvét nem akartam szegni e csodálatos kedves hölgynek mindenkinek meg kell tapasztalni az úr útját.

Úgy legyen+!pp

Mostmár igazán apróra kíváncsi lennék arra, hogy te miért is nem maradtál Magyarországon? :) 

Hogy melyik az úr útja, azt mi nem dönthetjük el. Annyit tudunk tenni, hogy leírjuk a tapasztalatainkat. Akinek rossz van azt, akinek jó van, azt. S még fel sem emlegettem másokat, akikről tudom, hogy hasonlóképpen jártak. 

Talán, mert én felvállaltam, hogy erdélyi vagyok, azért volt. De nem is szeretnék úgy viselkedni a "maradéktalan befogadtatás" érdekében, mint az a hölgy, akivel némettanárokként egy nemzetközi csapatban voltunk együtt másik 6 magyarral Saarbrückenben, hogy amíg én elmondtam, hogy az értékítéletemben benne van az erdélyiségem, ő, aki egész idő alatt igen csendes volt, már Budapestre hazaérkezve merte egy óvatlan pillanatban a fülembe súgni, hogy ő is erdélyi. S vigyázzak, ne hangoztassam, ha jót akarok magamnak.

Szerelem vitt tovább :-) és érdekes módon mikor már a hetedik esztendeje egyedül éltem itt némethonban mert  az itteni kapcsolatom gallyra ment haza fele vezető utamon összefutottam a mostani kedvesemmel feleségemmel :-)))

de isten látja lelkem nem azért írtam így mert ön másként,,, ezek az én tapasztalataim gondoltam a hölgyet érdekli.

én így jártam más meg másként....

Azt nem is gondoltam... :)

Egy tagnak nem tetszett.pp

Sziasztok!!! Érdemes!!!!
Sajnos Erdély elveszett és erre a felismerésre el kell jútni. Nagy az asszimillálódás. Én 20 éve élek itt. Volt hogy lerománoztak...de az embert minõsíti...nem kell vele foglalkozni.
Az én látásom szerint ahogy telik az idõ. Mind nagyobb és nagyobb az erdélyiek megbecsülése. Ha elhatàrozod, hogy jönni akarsz...Pest környékére érdemes....itt van nagyobb esèly a boldogulásra!
és hidd el megéri!
Ha van gyereked, érte, èrrük tedd mef. Gondolj a jövõjükre!
Sok sikert!

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2023   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek