Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Hmmm... ha tudsz valami finomságot készíteni. Itt oszd meg velünk. Töltött káposzta, vinete, zakuszka, csorba, miccs, lángos, és egyéb finom recepteknek itt a helye.

Megtekintések: 2033

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Hazicsoki:-)
1kg cukor(kristaly)
0,50kg tejpor(nem instant)
2dl viz
0,30kg osszedarabolt dio(serpenyoben megpiritom)
0,20kg margarin
0,25kg kakao(cukormentes)
A vizet a cukorral felforralom,sziruppa fozom.Beledolgozom a margarint,a kakot es utolyara a tuzrol leveve a tejport es a diot.
Margarinnal kikent, magas falu, tepsibe ontom.Hagyom kihulni,megdermedni.Ha mar elegge szilard,2x10cm-es darabokra vagom.
Fogyasztom.
U.I.-a diot lehet helyettesiteni mazsolaval es foldimogyoroval.
Kedves Teréz! Mindig imádtam a házi csokit. Lánykoromban 1x megpróbáltam, de nem keményedett meg, így elment tőle a kedvem.
Lehet most már elég érett, és tapasztalt vagyok ahhoz, hogy ismét próbálkozzak.
Köszönöm a receptet, amint olvastam megkívántam.
Üdv: Judith.
Kedves Teréz,

Jajj de örülök ennek a receptnek, már mióta keresem, nagyon köszönöm.
Csak tudnám hol lehet Mo-n rendes tejport találni?
Kedves recept gyűjtök, küldök. Nagyon sok salátánk van a kertben, és mivel nem lehet eltenni későbbre, szeretném a legtöbb formában fogyasztani. Bármilyen saláta különlegességet kiprobálok, és minden receptenek örülök. Ha bármilyen recept eszetekbe jut, kérlek írátok meg.
Előre is köszönöm . Üdv: Judith.
Tényleg örülök, a gondom csak az , hogy amilyen gyórsan felmagzik a saláta, olyan gyorsan nem tudjuk elfogyasztani. Már kollégáknak, rokonoknak, szomszédoknak adogattam, mert sajnálnám, ha a kertben megy tönkre. Rengeteg öntetes salátát ettünk, főleg este vacsorára. Ezért gondoltam, hogy bármilyen más receptet kipróbálok szívesen. A levest is azért készítettem. Már tudom, hogy elfogom készíteni azokat a saláta leveseket is , amelyeket ezen az oldalon olvastam. Ezt a saláta öntetet, amit írtál kedves Mária még nem ettem, tehát állok elébe, ma vacsorára ezt csinálom. Köszönöm.
Judit draga ! A salatat el lehet rakni befőtes nagyobb üvegekbe soba es telen csak veszed elő es leöblited a levesbe legfentebb nem raksz sot . nagyon fincsi igy is .
Kedves Anna! Csak most volt lehetőségem megnézni amit írtál. De még nem késő, mert most is van bőven salátám. Nagyon jól hangzik amit írsz. De pontosabban mi is a tenni valóm? Csak egyszerűen beteszem az üvegekbe, rászórom a sót, és lefedem? És nem kel semmi dunsztolás, vagy ilyesmi, mégis eláll? Elég ha a spájzban tartom, vagy hűtő kel hozzá?
Nagyon örülök, hogy ilyen jó tippet kaptam, hiszen télen milyen drága a saláta, most meg pazarlom, mert nem akarom, hogy tönkre menjen a kertben.
Köszönöm mégegyszer.
En a salata levest egesz màskep keszittemEgy làbasba teszek fizet fòzni es felfòzòm 2 cik fokhagymàval azutàn bele fòzzòk egy nagy tàl salàtàt nagyra vàgva de csak egy pillanatra. Hozà adok so,kapor egy pici ecet keswzittek erszteket egytojàs elkavarva tejfòllel es lassan hozà adni a leveshez miutàn màr levettem a tùzròl.Azttàn keszitek egy tosàs ràtotàt amiben egy kis szalonàt is kockàra vàgva belesùttòk es rà òntòm a lavesre .Jo etvàgyat! Demeter eliz maria
Ha akaro d fòzhetsz paszuly levest a feheret es a vegen nagyon sok salàtàt bele teszel de csak egy percet òzni es kaprot is adsz hozzà .szertettel eliz maria
Nagyon jó, meg lesz. Köszönöm.
Judith.
Sziasztok,
a fokhagymás leves receptjére lenne szükségem...,segítenétek,köszi.......
Szevasztok!
Ha már Zakuszka (így: nagy Zé-vel) akkor itt egy cikk, ezen fenséges, sokak által echte (kvázi) erdélyi nemzeti eledelnek ismert finomságról . Az (le) írás , amely Mikrobit dicséri - nagyon (meg) tetszett nekem, éppen ezért szeretném megosztani veletek :

Pszeudogrillparti és monstre zakuszkafőzés - Mikrobi írása-(Attila atya gondolatai)

Hozzájutottam vagy tíz kiló padlizsánhoz és némi pritaminpaprikához. Elhatároztam, hogy a két évvel ezelőtti, igen jól sikerült zakuszkafőzést megismétlem. A zakuszka egy örmény eredetű, de magyarok között leginkább Erdélyben ismert zöldségkrém. Kell bele padlizsán, paprika, paradicsom, de lehet bele tenni sárgarépát, babot -ahány ház, annyi szokás. Én egy erdélyi származású paptestvértől kaptam a receptet még évekkel ezelőtt, azt alakítottam saját céljaim szerint. Mivel csak felvágottra kenni terveztem ízesítőként, csak padlizsánt, paprikát és paradicsomot tettem bele. (Recept egyben a végén.)

Kölcsönkértem az egyik sekrestyésünk grilltűzhelyét, a másiknak meg a húsdarálóját (nekünk csak kézi van, ráadásul csöpög, ez most nagyon kevés lett volna). Ma reggel kiugrottam a Csarnokba vásárolni még egy-két hozzávalót. Az egyik standnál láttam, hogy a kapia paprika (az a gyönyörű piros) 138 Ft. Mármint darabja. A másiknál nem láttam kiírva árat, ezért megkérdeztem. Azt mondta a kis hölgy, hogy 150 Ft. "Mármint kilója?" - érdeklődtem. "Igen." "Nagyszerű, akkor kérek belőle két kilót." Erre bement a raktárba és onnan pakolt nekem tele egy szatyrot. Ahogy rátette a mérlegre, láttam, hogy folyik az egész. Mondom, "köszönöm, ezt inkább nem kérem. Ami itt elöl volt, az szép volt, ezt nem akarom." A hölgy elkezdett hepciáskodni, hogy "de ez ugyanaz", a társa ellenben vérbeli kereskedőként letorkollta és elém tette a ládát, hogy válogassak kedvemre. A hölgy még erőtlenül próbálkozott, hogy "300 Ft-os kapia paprika...", de a férfi ismét rászólt: "ne hisztizz már, klimaxolsz?". Így hát kedvemre válogathattam a paprikák között. Lehet, hogy tényleg ugyanaz volt az áru, lehet, hogy a rohadtakat nem válogatta volna nekem bele, de így tényleg azt kaptam, amit akartam. Végül 3 kilót vettem. 150 Ft-ért kilónként:-) Kértem még két kiló paradicsomot is, az láthatóan nem véletlenül volt 200 Ft, de mivel főzni terveztem, teljesen megfelelt. És abba se válogatott bele nekem a hölgy nagyon rohadtakat. Sőt, még vettem két kiló zöldpaprikát is (azt nem a zakuszkába). Meg a felvágottas standnál szalonnás kacsamájpástétomot 1200 Ft-ért és gombás felvágottat 1350-ért kilóját. Szóval nagyon megéri a Csarnokban vásárolni, nem feltétlenül sznobság.

Itthon már várt egy házaspár, keresztelési oktatásra jöttek. Kicsit elkéstem, de elnézték nekem, régi ismerősök voltak. Aztán 10-kor nekiálltunk Derrick felügyelővel zakuszkát készíteni. A huhogók persze egyből megjelentek (ahelyett, hogy lakkozták volna a parkettát a sekrestyében), hogy kevés lesz a faszén, de nem lett kevés. Kicsit nehéz volt begyújtani, de aztán szépen felizzott.

Minden hozzávalót szépen meggrilleztünk, kivéve a hagymát. Azt lereszeltük Derrick multifunkciós motoros húsdarálójával, pik-pak megvolt és alig sírtunk. Azt beledobtam másfél liter olajba, és amikor már a nagyja zöldséget megsütöttük, meghámoztuk, alágyújtottam.

A padlizsánt (rozsdamentes) acélkéssel hámoztam, ráadásul acélvillával szurkáltam meg sütés előtt, mégse barnult meg.

A paradicsom héja némi grillezés után ragyogóan lejött. A paprikákat elég nehéz volt grillezni, ha egy kicsit nem figyelt oda a Derrick, máris megégett. Én természetesen biztos nem égettem volna meg;-) A paprikákat kicsutkáztam és mindent ledaráltunk.

Mivel pár hete halászléfőzésnél egy háziasszony nagyon elámult, hogy milyen rendkívüli paprikacsutkázási technikám van, megosztom. Körbevágjuk a paprikát a csutkájánál, majd a csutkájától egy kicsit bevágjuk a hegye felé és a csutkáját kihúzzuk a lyukon az ere nagy részével együtt. Hát nem zseniális? Szerintem senkinek nem jutna eszébe rajtam kívül!

A darálás után már csak bele kellett önteni mindent a hagymába. Nem fért bele. Így aztán két fazékban főztük. Sóztam, borsoztam, babérlevelet is tettem bele. A fokhagymát kifelejtettem, ezért azt a főzés végén tettem bele (terv szerint együtt sütöttem volna a vöröshagymával). Sokáig főzni nem kell, hiszen a grillen már amennyire kell, a hőkezelést megkapja. Ilyen lett a végeredmény:

Amíg a zakuszka rotyogott, sterilizáltam az üvegeket. Már reggel elmosogattam őket és bepakoltam a sütőbe, most pedig bekapcsoltam. 150°C-ra állítottam, szép fokozatosan melegedett fel, egyik se tört el. Fogókesztűvel kivettem őket, beletöltöttem a fortyogó zakuszkát, a tetejére öntöttem egy kis forró tiszta olajat (csak úgy sercegett), majd rá a fedelét. Semmi tartósítószer, csak a steril kezelés, az olaj és a légmentes zárás. Az előző gyártmány két év múlva is éppolyan friss maradt, remélem, ez is sokáig jó lesz. Amikor az összes zakuszka eltűnt az üvegekben, felvittem őket és berámoltam a használaton kívüli ágyneműtartóba a jó meleg dunyhába. Ha kihűlt, a vákuum légmentesen rászorítja a fedőket és kész.

Hozzávalók (háziasszonyok számára):

* 1 kg hagyma
* 1 fej fokhagyma
* 1 l étolaj
* 5 kg padlizsán
* 1 kg paradicsom
* 8 kg pritaminpaprika és kapiapaprika
* só, bors, babérlevél

Természetesen tök más arányban is teljesen jó lesz, én pl. olyan 8 kg padlizsánból, 2 kg paradicsomból és 4 kg paprikából csináltam. Férfiak, ne csináljatok problémát ebből!

Jó étvágyat és jó egészséget hozzá !

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek