Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Azért hoztam létre ezt a témát, hogy osszuk meg egymás tapasztalatait gombászás ügyben. Remélem, az alkalmi- vagy kezdő gombászok mellett, öreg gombászok is csatlakoznak, és kialakul majd egy olyan nagy tapasztalattal rendelkező kör, amely bármikor tud segíteni, ha kérdésed lenne. Ha pedig gombát találsz és bizonytalan vagy, fényképezd le és tedd fel ide. Az a jó, ha részletgazdag a kép és jól látszik a kalap, a lemezek, a tönk és a tönk alsó (gyökeres) része.

Aki ismeri, nem árt, ha zárójelbe a gomba latin nevét is beírja, mert ez segít az interneten a bővebb infók keresésében, ugyanis a magyar nevek tájegységenként nagyon változatosak lehetnek egy-egy gombafajra.

Azt viszont ne feledd: csak akkor egyél szabadban szedett gombát, ha 100%-ban biztos vagy abban, hogy ehető, vagy, ha gombaszakértő megvizsgálta.

Szóval jöhetnek ide gombás receptek, vicces történetek, régi vagy új fényképek gombákról, tulajdonképpen minden ami gomba.

Megtekintések: 6551

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Ha visszalapozol, valahol a 7-ik oldal környékén találsz három fényképeket a Sárga gévagombáról, amiket még májusban töltöttem fel. Persze, ha majd találok, készítek fényképeket úgy, ahogy a fán látható.
A fokhagymás tejbe áztatás számomra újdonság, mindjárt kipróbálom.
Köszönettel:
Gáll Feri
Szívesen. Majd kiváncsi lennék, hogy tapasztalt-e ízbeli különbséget a natúr és a beáztatott között.
A lila pereszkét nagyon szeretem és örömmel gyűjtöm. Én sem tapasztaltam soha mérgezéshez hasonló tünetet magamon fogyasztása után. Őszintén mondom, hogy egyike az általam legkedveltebb gombáknak. Egy hozzászólásomban csak arra reflektáltam, hogy országonként, esetleg vidékenként másképp ítélnek meg, vagy értékelnek egy gombafajtát. Én biztosan nem dobattam volna ki senki kosarából a lila pereszkét, mint ahogy a svájci gombavizsgáló tette Herczeg Monikával. Úgy, hogy üzenem Dávid Sándornak, hogy továbbra is nyugodtan szeresse és fogyassza a lila pereszkét. Ha netalán magas vérnyomása van, annál inkább, mivel ( egy német könyv szerint) vérnyomást csökkentő hatása van. Hogy nyersen mérgező is lehet ? Sosem ettem nyersen..., nem is fogom.
Tisztelettel Marosvásárhelyről, az őszi gombaszezon kezdetén.
Már korábban is írtam, sőt képeket is tettem fel arról, hogy a galambgombák zöldes változatát a laikusok könnyen összetéveszthetik a gyilkos galócával. Mint ahogy a mai(tegnapi) hír is mutatja, ez meg is történt. Sajnos felelőtlen emberek mindig vannak és lesznek, pedig egy ilyen tragédia könnyen elkerülhető, ha az ember betartja a minimális szabályokat.

"Halálos gombamérgezés Vas megyében

Hét embert vittek kórházba gombamérgezés gyanújával vasárnap hajnalban. Az alsóújlaki családi összejövetelen szombaton gyilkos galócát ebédeltek. A betegeket hétfőn Budapestre szállították, a kórházban egy huszonöt éves fiatalember meghalt.

Információnk szerint szombaton családi összejövetelt tartottak Alsóújlakon, a hét fős társaság ebédre gyilkos galócát evett, amit korábban a család egyik huszonöt éves tagja szedte. Úgy tudjuk, hogy a súlyosan mérgező gombát a galambicával keverte össze."
(forrás: vasnepe.hu)
A fokhagymás tejben áztatás után finomabb volt a sárga gévagomba, mint ha csak egyszerűen vízben áztattam volna.

Sajnálatos és szomorú, hogy előfordulnak súlyos, tragédiába torkolló gombamérgezések valakinek a felelőtlensége miatt.A gombákkal soha nem szabad senkinek az életét, egészségét kockáztatni. Ha valaki nem tud beazonosítani tökéletesen egy gombát, ne nyúljon hozzá és főleg ne ajánja másoknak !!!
Örülök, hogy így jobban ízlett a gévagomba. Az is befolyásolja némileg a gomba csersav-tartalmát, hogy milyen fán találta az ember.

Tulajdonképpen az egyik alapszabály a gombászatnál az, hogy a Gyilkos galócát és a kisebb, akár halálosan mérgező őzlábgombákat 100%-osan fel kell tudni ismerni. Amikor én vizsgáztam, a mellettem lévő asztalnál is vizsgázott valaki és fél szemmel láttam, hogy a tanár odanyújtja neki a gyilkos galócát azzal, hogy ez milyen gomba. Amikor fél perc múlva még mindig tanácstalanul forgatta, a vizsgáztató odahívta két kollégáját és meg is szakították a vizsgáztatását.
Bronzos vargánya - reloaded

A sok eső meghozta a gyümölcsét, a tegnapi gombászáson kapitális példányokat találtam, úgyhogy érdemes kimenni vargányalesre. Eleinte azt hittem, hogy nyári vargánya, mert ekkorákat még nem láttam bronzosból, no meg a kalap színe is túl világos volt, úgyhogy meg kellett kérdezzek tapasztaltabb gombászokat. Az íze viszont csodálatos, van egy enyhe édeskés zamata, nem véletlen, hogy az egyik legfinomabb gombafaj.


Nagyon szepek ezek a varganyak.Mit keszitesz beloluk? Meg fogadtam a tanacsodat az eszaki oldalon kerestem de sajnos nem talaltam , fenyo erdoben kerestem ,nem olyan magassan csak 1000m -en igaz regen nem esett az eso,de pentektol esni fog 4-5 napig .A fatorzsekhez kozel kell keresni?De vigasztalasul szedtem egy kis izletes tokegombat.
Egy része kisütésre került, egy részéből gombapaprikás készült, és rengeteg ment a fagyóba felszeletelve, ez majd pizzához, spagettihez, gombás-rizshez vagy körethez lesz felhasználva. Paprikáshoz használva ajánlott levágni a trámáját, mert az főzve plöttyedt lesz.

Szerintem a 300-1200 m hegység lomb- és fenyőerdőkben bátran keresgélhetsz, a lényeg, hogy több napos csapadék után 2-3 nappal érdemes kimenni. Korábban írtam az északi oldalt, de ezeket speciel mind délnyugati fekvésű tölgy- és bükkösökben találtam. Mivel a vargányák gyökérkapcsolt gombák (mikorrhizás), a fa törzsétől kb. 5 méteres sugarú körön belül érdemes körülnézni, sőt, ha vannak fiatal, térdig érő fenyő, bükk és tölgycsemeték illetve bokrok, ajánlott benézni alájuk is. Ugyanakkor bébivargányákat erősen mohás területeken is találtam.

Nagyon finom az ízletes tőkegomba, viszont kellő odafigyeléssel kell szedni (főleg fenyvesben), mert hasonlít hozzá a "Fenyves turjángomba" (Galerina marginata), ami a gyilkos galócához hasonló méreganyagot tartalmaz.
Szia mond meg kerlek a kepeidnel lattam hogy a gombak melle oda teszel ellemet ezt miert teszed?

Én mindig szeretek virágot, vagy gyufás skatulyát  gomba mellé fényképezni az arányok végett.Az elemhez képest milyen nagy a gomba - ebben az esetben, valószínű, hogy nem volt kéznél más összehasonlításra alkalmas tárgy.

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek