Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Azért hoztam létre ezt a témát, hogy osszuk meg egymás tapasztalatait gombászás ügyben. Remélem, az alkalmi- vagy kezdő gombászok mellett, öreg gombászok is csatlakoznak, és kialakul majd egy olyan nagy tapasztalattal rendelkező kör, amely bármikor tud segíteni, ha kérdésed lenne. Ha pedig gombát találsz és bizonytalan vagy, fényképezd le és tedd fel ide. Az a jó, ha részletgazdag a kép és jól látszik a kalap, a lemezek, a tönk és a tönk alsó (gyökeres) része.

Aki ismeri, nem árt, ha zárójelbe a gomba latin nevét is beírja, mert ez segít az interneten a bővebb infók keresésében, ugyanis a magyar nevek tájegységenként nagyon változatosak lehetnek egy-egy gombafajra.

Azt viszont ne feledd: csak akkor egyél szabadban szedett gombát, ha 100%-ban biztos vagy abban, hogy ehető, vagy, ha gombaszakértő megvizsgálta.

Szóval jöhetnek ide gombás receptek, vicces történetek, régi vagy új fényképek gombákról, tulajdonképpen minden ami gomba.

Megtekintések: 6040

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Szívesen, szép napot! :-)
Hülye vagyok, most látom: nem "turján fenyvesgomba" hanem "fenyves turjángomba".
Nem a gombát tévesztettem el, csak a szavakat cseréltem fel. Egyszerű nyelvbotlás.
Én továbbra is tévhitnek tartom, de ezen nem veszünk össze. :-)
Kevés gomba termeszthető, leginkább a csiperke és a laskagomba, ezt pedig üzleti alapon teszik, nem a fajtisztság miatt, ugyanis a gombafajok nem kereszteződnek egymással.
Folynak kisérletek más gombák termesztésével is, mint pl. a gyapjas tintagomba, vagy a szarvasgombák, ez utóbbiakkal még nem túl nagy sikerrel.

Nem tudom mit jelent a politikailag korrekten kiválasztott gomba, de tegnap is kimasíroztam egy adag pusztai kucsmagombáért. Politikailag ehető volt, mert még mindig itt vagyok és püfölöm a billentyűzetet. :-))
Mivel ma gyönyörű idő volt, meg a hétvégén eső is volt, tettem egy jó kis 15 km-es kört, s közben benéztem egy-két bokor alá. Néhány kép arról, amit találtam.

1. Cseh kucsmagomba (Ptychoverpa bohemica). Könnyen összetéveszthető a fattyú kucsmagombával (Mitrophora semilibera), de amint a képen is látható, a cseh kucsma kalapja, csak a tönk csúcsán kapcsolódik a tönkhöz, míg a fattyú kucsma kalapja félig hozzá van nőve a tönkhöz.
Amint a harmadik képen is látható, rózsafélék (kökény, galagonya, csipkebogyó stb.) alatt találtam, de nyárfásban, fekete kőris alatt már korábban is fellelhetők.
Persze, hogy biztos voltam benne, tojással meg is sütöttem és meg is ettem.
Könyörgöm, nem a gombáktól kell félni, hanem attól, hogy valaki tudalanságból szedi le a mérgezőt!
Kedves Kata,

légyszi mutass valami konkrétumot erről (hol történt, mikor, stb), aminek utánanézhetek. A tanfolyamon a ma élő legnagyobb gombaszakértőktől, egyetemi tanároktól és az olyan mérgezéseket kivizsgáló szakemberektől tanultunk, akik évtizedek óta gombásznak, a terepgyakorlatok nagy részét is ők tartották.

Sok történetet, korábbi újságcikket is megbeszéltünk, sőt azokra a népi hiedelmekre, tévhitekre is külön kitértünk, amelyek a gombamérgezéseket okozzák. Az, hogy egy vizsgázott gombaszakértő tévedjen, és főleg, hogy ebbe belehaljon, szinte kizárt! Olyan volt, hogy egy neves német mikológus a 60-70-es években a "Begyöngyöltszélű cölöpgomba" (Paxillus involutus) következtében halt meg, de ott nem a tévedés játszott szerepet, hanem az egyéni immunreakció mellett, a felelőtlenség is. Ugyanis a gomba megítélése erősen kétséges volt, hogy okozhat-e mérgezést, ő mégis kisérletezett vele.
Ezen kívül nem tudok olyan esetről, hogy gombaszakértőt vagy megalapozott gombaismerettel rendelkező embert gombamérgezés ért volna.

Nyugodtan el lehet menni a piacra, ahol erdőben szedett gombát árusítanak, amit a piacon működő gombaszakértő előzőleg bevizsgált és vizsgálati jegyet állított ki róla. Ez ott kell legyen kitéve az árusnál a gomba mellett, e nélkül nem is lehet árusítani. Több tíz biztonsággal fogyasztható és árusítható gombafaj van, ezek nevei rendszerint ki vannak függesztve a gombaszakértő ablakánál.

Úgyhogy, tegyük végre félre az ilyen "azt hallottam hogy" népmeséket, az "okosabb-e a madár az ökörnél" féligazságokat és tévhiedelmeket, mert ezeket ugyanúgy a tudatlanság szüli, mint a gombamérgezéseket!

Az alapszabály az, hogy aki erdei gombát fogyaszt, az nem 99%-ban, hanem 100%-ban bizonyosodjon meg arról, hogy az ehető. Akár úgy, hogy biztos tudása van és felismeri, akár úgy, hogy hivatalos gombaszakértővel bevizsgáltatja a piacon.
Pusztai kucsmagomba (Morchella steppicola)

Nagyon kiváncsi vagyok, hogy arrafelé milyen gombák teremnek, örülni fogok, ha felteszed a képeket ide, a fórumba.
Hat ez fantasztikus agyallomany gomba !! Imadom ...remelem nem eheto
Ez bizony ehető, méghozzá nagyon ízletes, roppanós gomba.
Tintagomba faj. Valószínűleg Csillámló tintagomba (Coprinus truncorum), de nagyon hasonlít hozzá a Kerti tintagomba (Coprinus micaceus). Teljesen mindegy, mert alkohollal együtt fogyasztva (előtte és utána 72 órával) feltehetően mindkettő mérgezést okoz. Azért "feltehetően", mert még nem derült ki egyértelműen, hogy tartalmaz-e koprint, ami gátolja az alkohol lebomlását a szervezetben.
Ha majd találok Gyapjas tintagombát (Coprinus comatus), arról is teszek fel képet, de az biztosan nem tartalmaz koprint, ezért azt alkohollal együtt is bátran lehet fogyasztani.


RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2022   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek