Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

 

Minduntalan halljuk, hogy az Eurónak lejárt az ideje. Elég csak meghallgatni Vezér-Szörényi László előadásait, ha ijedősek vagunk még pánikolni is elkezdhetünk. De vajon jobb-e félni, mint megijedni? Szerinte mindenesetre, tanúi lehetünk a javaslatára a "váltók" (talán most is íg nevezik, mint régen) bevezetésének több helyi városban, megyében.

Mi is történhet, ha az Euró megbukik - mai kifejezéssel: bedől ? Hát mindenben nagy zavar keletkezik az biztos, mert ha nálunk nem is az a fizető eszköz, de szorosan függünk tőle.

Tudunk-e vásárolni majd, vagy mindennek az egekbe szökik az ára, vagy éppen bezárnak a boltok? Csereáruk váltanak gazdát? Kialszik a villany, vagy kikapcsolják, mert még nem fizetted ki előre?

Láttam egyik csatornán egy amerikai család felkészülését (éppen úgy félnek, azaz sokkal jobban, a dollár elértéktelenedésétől, mint mi az euróétól). Rengeteg vizet gyűjtenek be mindenféle tároló edényben, tele a hatalmas tanya konzervekkel, befőttekkel, lefagyasztott tehenekkel, liszttel, búzával, kukoricával, mindenféle tárolható élelmiszerrel. No meg puskákkal, hogy mindezt meg tudják védeni a majdani fosztogatóktól, de a barátok, az ismerősök kapnak, a többiek meg vehetnek belőle. Ehhez egyebet nem tennék most hozzá, de azt javaslom, kezdjük el mi is gyűjteni a régi megoldásokat, amihez nem kellettek a modern kütyük. Elkezdem, segítsetek, javítsátok ki, ha rossz.

 

Ruhafőzés

Ha valamelyik fehér, vagy színtartó anyag már annyira koszos, foltos, hogy nem segít a legmodernebb mosószer/ tisztítószer se, még van egy lehetőség:

kifőzöd háziszapannal (este jól beszappanozod, reggel dörzsölöd addig, amíg izzad a padlás (a homlokod), megint beszappanozod, egy edénybe főzni teszed, ha makacs a folt, reszelt szappan is kell bele; jó a mai Vanish szappan is. Főzöd, döfködöd, mondjuk egy fakanálnyéllel, ellenőrzöd, ezt mindaddig, amíg ki nem ment a folt :) 

lúggal, vagy

marószódát használsz módjával. No, ki mondja meg, mennyi kell?

A régi kendervászonra hímzett darabokat is legjobb háziszapannal, langyos vízben kimosni, nem megy ki a pamut színe.

 

Lúg készítése

Este a tiszta tölgyfahamut leforrázod, hajnalban felkelsz, elkezded főzni, reggelre kész. Akkor egy ruhadarabon átszűröd.

 

Szapulás

Veszel a pintértől egy nagy dézsát, ami abban különbözik a kádtól, hogy két füle van likkal ellátva, az alján megint egy lik, abba dugsz egy csapot, csatornát, mert azon folyik ki majd a lúg. A füleken  keresztül kell dugni, pl. a seprűnyelet, s a férjeddel, nem lévén, a szomszédasszonnyal a dézsát felteszed két székre, azok közé állítod az edényt, amibe lefolyik a lúg. Azután a mosott ruhákat belerételed/ hajtogatod a dézsába. A tetejére teszel egy hammast (a kender csepüjéből font fonalból készült lepedőféle - abban hordták pl. a füvet a nyúlnak), úgy hogy az egészet befedje, szélei kilógnak a dészából azért, hogy a lúgban lévő szennyeződéseket kiszűrje. Közben a tűzön fő a lúg. Azt egyszerre vagy szerre/ rendre ráöntöd a ruhákra. Miután átjárja, alul kifolyik a lúg. Azt megint felteszed főni, s egész nap folyamatosan, ezt ismételgeted. Másnap a hammast befelé összehajtogatod, s a rárakódott hamuval együtt eltávolítod. A ruhák nagy részét egy ruhafogó fával kiszeded, aztán valamék kéznél lévő erős emberrel leveszitek a dézsát, aztán ruhaöblítés. Lehetőleg friss patakban (ez a vicc része, mert inkább ne szennyezzük a patakot).

Ó, ki ne felejtsük - a rend kedvéért -, a szapuló széket, meg a sulykot! A ruhákat régebb arra tették, s állandóan forgatva a sulyokkal iszonyatosan potyolták, dörzsölgetés helett. Ez inkább a kender és lenruháknál volt célszerű, mert azokat nehéz kézzel dörzsölgetni. Azt is hozzá kell tenni, hogy az egész procedúra valódi anyagok esetén érvényes, de valódi selyemre nem igaz, mert az közben tönkremenne. :)

  

 

Megtekintések: 856

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Hamar cseréljünk ruhatárat is! Nekem ugyan van még néhány szőttes konyharuhám, de másnak még ez sincs...

Van szappan receptem is édesanyámtól, de nincs hozzá begyűjtött zsiradékom. Hát nem is tudom hol kezdjem...

Írd le a szappanreceptet! Ha műanyag ruhák vannak, nem nagyon lehet háziszappannal mosni őket, ámbár a víz lágyításához lehet tenni bele egy kis ecetet. Viszont háziszappannal nagyon jól lehet mosni mindent... esővízben vagy szikvízben, esetleg olvasztott hóban, csak tiszta helyről kell szedni a havat.

Szappan főzés régen

1 l víz

1 kg szóda

6 kg zsiradék (jó bele 1 Tim por) -hol van az már- Tim por?

1 l vízben feloldjuk a szódát, bele a fele zsiradékot, azután még meleg vizet hozzá és a többi zsiradékot is. Mikor feloldódott akkor lassú főzés és kavarás közben még vizet öntünk hozzá. Ládába önteni, a kis lúgja kifolyik.

Üsteben főzzük, nagyon kevés tűzzel, lassan. 

Így írta le édesanyám, így adom tovább...

Lehet hogy még szükségünk lesz rá. ( Alig találtam meg, mert már szétesett a régi receptes füzetem, annyit forgattam. Át kellene írnom, -édesanyám is mindig ezt mondta az ő elavult füzetére...)

Köszönjük! Mikor kell felvágni? Amikor megdermed? A receptes füzeted így mentheted meg: mind beírod ide.:)

Gondolom igen. Ezt valaki nem tudja jobban, aki már főzött esetleg? És ha nem lesz áram, hogy nézem meg? :)  :(

Gyortyával. Vegyél egy tucatot! Nehogy úgy járj, mint én hajdan: téli reggelen felébredtem, kutya hideg volt a lakásban, meg sötét. Elemlámpával kerestem a konnektort, hogy bedugjam a hősugárzó dugaszát.

Azért nem csak üstben lehet, egyik tanítványom bent főzte,  viszont a lakásban (nyitott ablaknál is) minden lúgszagú lesz tőle egy időre.

Az ecet az emberiség második legnépszerűbb és legfontosabb gyógyszere - a gyógynövények után. Minden kultúra használta orvosságként, tartósítószerként ugyanúgy, mint tisztítószerként vagy frissítő italként. Felhasználása mind a mai napi igen széleskörű.


Legtöbbször más tisztítószereket is kiválthatunk ecettel, aminek két nagy előnye is van: környezetkímélő és nagyon olcsó!
Higiénikus és tiszta...
lesz minden, amit ecetes vízzel mosunk fel (padló) vagy ki (hűtőszekrény). Különösen az élelmiszerek környezetében "felhasználóbarátibb", mint bármely más kémiai tisztítószer. Az ecet oldja a zsírt, így kevesebb tisztítószert használhatunk, ha egy kis ecetet adunk a mosogatóvízhez vagy a mosogatógép adagolójába.  A megbarnult teás- és kávéskannát ecettel és sóval súroljuk át.
Üvegtisztítóként is igen népszerű
Az akváriumtól kezdve a szemüvegen, kristályvázán (már akinek van) és a tükrön keresztül mindennek visszaadja a tisztaságát, ragyogását, ha ecetes vízzel mossuk le, és utána egy pamut ronggyal áttöröljük.
Kiváló vízkőoldó
Vízforraló, vasaló, kávéfőző, teafőző vízkőtelenítésére ecet és víz 1:1 arányú keverékét használjuk. Forraljuk fel, hagyjuk néhány órán át hatni, majd tiszta vízzel többször öblítsük át.
Ahhoz, hogy a mosógépet megszabadítsuk a vízkőtől, öntsünk bele több liter ecetet és indítsunk el egy 95C-os mosást (akár ruhákkal együtt!). A vízköves zuhanyfejet is hagyjuk egy éjszakán át ecetes vízben ázni vagy forraljuk egy ideig (a zuhanyfej anyagától függően).
Ruhamosásnál is igen hasznos
Több előnye is van az ecetnek: az utolsó öblítővízhez adagolva friss színt ad a ruháknak, a gyapjú pedig nem bolyhosodik olyan könnyen. Erősen szennyezett, foltos ruhákat áztassunk be mosás előtt ecetes vízbe.
Még a növényápolásban is helye van
A növények is szeretik, ha időről időre almaecetes vízzel lemossuk vagy bepermetezzük őket, így a kártevőket is távol tarthatjuk. A locsolóvízhez adott pár kanál almaecet pedig nagyon jó trágya.
A régi burgonya is ízletesebb lesz, ha a főzővízbe pár csepp ecetet öntünk.
A megrepedt tojás sem fog főzés közben kifolyni - illetve az ép tojások nem fognak szétrepedni -, ha a főzővízhez ecetet adunk. A felvágott citrom nem fog megpenészedni, ha a vágott felületét ecetbe mártjuk.

Gyerekkoromban mosószappannal mostunk hajat (akkor még nem lehetett samponokat kapni a boltban) és ecetes vízzel öblítettük le, hogy fényes és jól fésülhető legyen.

Még egy: ha a vasalóval megperzseled egy kicsit a textíliákat, gyorsan bekened azt a területet ecettel, és kiteszed a ruhát (ha lehet) a napra, eltűnik a vasaló nyoma. Minél több az anyagban a "mű", annál kevésbé hatékony ez a bánásmód.

A szódabikarbonát (nátrium-hidrogén-karbonát) számtalanképpen felhasználhatjuk, a lakás tisztításán keresztül, szervezetünk sav-bázis egyensúlyának beállításáig.

Használhatjuk fertőtlenítésre, puffadásra, fájdalomcsillapítóként, kis citromlével összekeverve pedig készíthetünk házi "fogkrémet" mivel igen jól fehéríti a fogzománcot...

Tisztítja a kezet

Nedvesítsük be a kezünket, és enyhén dörzsöljük be szódabikarbónával, mintha csak beszappanoznánk:  kezünk bőre tiszta és lágy lesz tőle. Fehéríti a körmeinket: körömápolás előtt áztassuk be egy tál langyos vízbe, melyhez három evőkanál szódabikarbónát adtunk.

Szagelnyelő

Elnyeli a legzavaróbb illatokat is, mert semlegesíti a baktériumok okozta savas anyagokat. Hasznos a hűtőben, a beépített szekrényben vagy akár megszokott dezodorunk helyett is. Egy kevés port bedörzsölünk a hónaljunkba vagy a lábfejünkbe, és máris elfelejthetjük az izzadságszagot. Beszórhatjuk a cipőnkbe is, majd hagyjuk állni benne egész éjszaka:  szagtalanítja a lábbelit, de megakadályozza a későbbi lábgombásodást is.

Könnyíti az emésztést

Oldjon fel egy kávéskanál szódabikarbónát egy pohár vízben, és igya ki egy hajtásra! Ilyenkor olyan puffadást enyhítő oldatot kapunk, mely lúgos kémhatásának köszönhetően stabilizálja a pH-értéket, és megszünteti a túlzottan savanyú kémhatást. Az arra érzékeny személyek számára főzés közben is tehetünk egy késhegynyi szódabikarbónát az ételbe, amitől a nehezen emészthető vagy savas hatású hozzávalók (paradicsom, gyümölcsök stb.) könnyebben emészthetők lesznek. Ám a túlzott használat árthat a gyomornak.

Fertőtlenít

A fésűk, kefék, manikűrkészlet, smink-ecsetek, szivacsok a baktériumok melegágyai lehetnek. Tisztítás, fertőtlenítés céljából tegyük azokat speciális áztató-lébe: egy mosdókagylónyi vízbe keverjünk 8 evőkanál szódabikarbónát. Hagyjuk benne állni tisztítandó, ilyen jellegű tárgyainkat egy éjszakán át, majd öblítsünk másnap reggel

Továbbá:

  • Megőrzik élénk színüket zöldségek, ha főzéskor kevés szódabikarbónát is szórunk a vízébe.
  • Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.
  • Rovarcsípésre: a szódabikarbóna kevés vízzel keverve hatásos fájdalom- és duzzadtságcsökkentő.
  • Mosatlan gyümölcsöt soha ne fogyasszunk. Tiszta víz helyett azonban javasolt 1-2 evőkanál szódabikarbónát és egy liter víz keverékét használni a mosáshoz.
  • A sütemények összeállításánál fele sütőport és fele mennyiség szódabikarbónát használjon, szép egyenletes lesz a tészta.
  • Ha nehezen fő meg a marhahús, tegyen a vízbe egy késhegyi szódabikarbónát. Ez más húsra is érvényes.
  • Ha kemény a víz, szórjunk fürdővizünkbe 10 deka szódabikarbónát, mert annak vízlágyító hatása van.
  • Leégett étel maradványait eltüntethetjük, ha az edényben kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk. Ha kihűlt, könnyen kitisztíthatjuk a lábast.
  • A csempére tapadt makacs szennyeződéseket nedves rongyra szórt szódabikarbónával dörzsölhetjük le.
  • A WC-kagylóba szórjon szódabikarbónát, majd csutakoljuk ki kefével.
  • Két púpozott kiskanál szódabikarbónából és egy kiskanál citromléből vagy vízből készítsünk sima pépet. Ezzel mossunk fogad, majd hideg vízzel öblögessünk. Fehéríti a fogzománcot.
  • Ha hajmosás előtt egy maroknyi szódabikarbónát dörzsölünk a száraz fejbőrbe, megszabadít a korpától.

(Forrás: zoldujsag.hu)

 

 

Köszönjük a sok új ötletet!

CSIRIZ

Ragasztásra használtuk régen. Csak liszt és víz kell hozzá, nem terheli meg nagyon a háztartást és természetes anyag. Minél finomabb lisztet használsz, annál finomabb a csiriz.

Hideg csiriz

Ha nem kell túl erős ragasztás, ez is megfogja (hogy szét ne szaladjon). Pl. papír esetén. Fogtunk egy evőkanalat, kb. negyed kanál lisztet apránként feltöltöttünk vízzel, miközben ujjal simára kevertük. Lehet sűrűbbre, meg hígabbra is készíteni. Minél hígabb, annál finomabb a ragasztás, de annál gyengébb is. (Majdnem azt mondtam, akárcsak a szépasszony.)Túl sűrűre ne keverd, mert sokára szárad meg, s utána még össze is töredezhet, akkor elengedi az összeregasztott anyagokat.

 

Meleg csirizre találtam szakszerű receptet:

Lisztbõl készült csiriz

búzaliszt hideg víz forró víz 4 font (1,81 kg) 2 kvart (1,89 l) 3 gallon (11,34 l)

A lisztet keverjük simára a hideg vízben, és a pépet keverjük bele a forrásban levõ vízbe. Keverés közben forraljuk még 5 percig az anyagot.

Keményítõbõl készült csiriz

kukorica- vagy tapiókakeményítõ hideg víz forró víz 4 rész 8 rész 64 rész

A keményítõt keverjük simára a hideg vízben, a pépet keverjük bele a forró vízbe, és addig fõzzük, amíg a folyadék átlátszó nem lesz. Az ammónium-hidroxidtól erõsebbé, a glicerintõl rugalamsabbá válik a keményítõcsiriz. 100 g vízbõl, 4 g ammónium-hidroxidból, 8 g keményítõbõl és 1 g glicerinbõl megfelelõ ragasztót nyerünk.

(Ez már csipész manufaktúrába való.)

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek