Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

 

Minduntalan halljuk, hogy az Eurónak lejárt az ideje. Elég csak meghallgatni Vezér-Szörényi László előadásait, ha ijedősek vagunk még pánikolni is elkezdhetünk. De vajon jobb-e félni, mint megijedni? Szerinte mindenesetre, tanúi lehetünk a javaslatára a "váltók" (talán most is íg nevezik, mint régen) bevezetésének több helyi városban, megyében.

Mi is történhet, ha az Euró megbukik - mai kifejezéssel: bedől ? Hát mindenben nagy zavar keletkezik az biztos, mert ha nálunk nem is az a fizető eszköz, de szorosan függünk tőle.

Tudunk-e vásárolni majd, vagy mindennek az egekbe szökik az ára, vagy éppen bezárnak a boltok? Csereáruk váltanak gazdát? Kialszik a villany, vagy kikapcsolják, mert még nem fizetted ki előre?

Láttam egyik csatornán egy amerikai család felkészülését (éppen úgy félnek, azaz sokkal jobban, a dollár elértéktelenedésétől, mint mi az euróétól). Rengeteg vizet gyűjtenek be mindenféle tároló edényben, tele a hatalmas tanya konzervekkel, befőttekkel, lefagyasztott tehenekkel, liszttel, búzával, kukoricával, mindenféle tárolható élelmiszerrel. No meg puskákkal, hogy mindezt meg tudják védeni a majdani fosztogatóktól, de a barátok, az ismerősök kapnak, a többiek meg vehetnek belőle. Ehhez egyebet nem tennék most hozzá, de azt javaslom, kezdjük el mi is gyűjteni a régi megoldásokat, amihez nem kellettek a modern kütyük. Elkezdem, segítsetek, javítsátok ki, ha rossz.

 

Ruhafőzés

Ha valamelyik fehér, vagy színtartó anyag már annyira koszos, foltos, hogy nem segít a legmodernebb mosószer/ tisztítószer se, még van egy lehetőség:

kifőzöd háziszapannal (este jól beszappanozod, reggel dörzsölöd addig, amíg izzad a padlás (a homlokod), megint beszappanozod, egy edénybe főzni teszed, ha makacs a folt, reszelt szappan is kell bele; jó a mai Vanish szappan is. Főzöd, döfködöd, mondjuk egy fakanálnyéllel, ellenőrzöd, ezt mindaddig, amíg ki nem ment a folt :) 

lúggal, vagy

marószódát használsz módjával. No, ki mondja meg, mennyi kell?

A régi kendervászonra hímzett darabokat is legjobb háziszapannal, langyos vízben kimosni, nem megy ki a pamut színe.

 

Lúg készítése

Este a tiszta tölgyfahamut leforrázod, hajnalban felkelsz, elkezded főzni, reggelre kész. Akkor egy ruhadarabon átszűröd.

 

Szapulás

Veszel a pintértől egy nagy dézsát, ami abban különbözik a kádtól, hogy két füle van likkal ellátva, az alján megint egy lik, abba dugsz egy csapot, csatornát, mert azon folyik ki majd a lúg. A füleken  keresztül kell dugni, pl. a seprűnyelet, s a férjeddel, nem lévén, a szomszédasszonnyal a dézsát felteszed két székre, azok közé állítod az edényt, amibe lefolyik a lúg. Azután a mosott ruhákat belerételed/ hajtogatod a dézsába. A tetejére teszel egy hammast (a kender csepüjéből font fonalból készült lepedőféle - abban hordták pl. a füvet a nyúlnak), úgy hogy az egészet befedje, szélei kilógnak a dészából azért, hogy a lúgban lévő szennyeződéseket kiszűrje. Közben a tűzön fő a lúg. Azt egyszerre vagy szerre/ rendre ráöntöd a ruhákra. Miután átjárja, alul kifolyik a lúg. Azt megint felteszed főni, s egész nap folyamatosan, ezt ismételgeted. Másnap a hammast befelé összehajtogatod, s a rárakódott hamuval együtt eltávolítod. A ruhák nagy részét egy ruhafogó fával kiszeded, aztán valamék kéznél lévő erős emberrel leveszitek a dézsát, aztán ruhaöblítés. Lehetőleg friss patakban (ez a vicc része, mert inkább ne szennyezzük a patakot).

Ó, ki ne felejtsük - a rend kedvéért -, a szapuló széket, meg a sulykot! A ruhákat régebb arra tették, s állandóan forgatva a sulyokkal iszonyatosan potyolták, dörzsölgetés helett. Ez inkább a kender és lenruháknál volt célszerű, mert azokat nehéz kézzel dörzsölgetni. Azt is hozzá kell tenni, hogy az egész procedúra valódi anyagok esetén érvényes, de valódi selyemre nem igaz, mert az közben tönkremenne. :)

  

 

Megtekintések: 860

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

El is feledém: tojásfehérjével mégjobban lehet ragasztani, viszont egy ragasztás egy tojás ára, ha csak kevés a ragasztandó. Viszont a sárgájával nagyszerűen lehet férfihajat mosni. Nőit is, de az általában hosszabb lévén, több tojássárgája kell hozzá, hogy ne beszéljünk Szisziről, aki erre a célra 20-22 tojást használt és egy liter konyakot.  

Levendula, dió - molylepkéket lehet távoltartani velük.

Kosz eltüntetése falról

Ha falad mocskolódni kezd, fogkefével, meg egy kis fogkrémmel sikáld le. Makacsabb szennyeződésnél szódabikarbónával erősíthetsz. Garantáltan lejön.

Megkeményedett ecset puhítása

Kemény ecseted megpuhíthatod, ha forró ecetes vízbe (50-50%-os oldat), majd szappanos vízbe áztatod. A sav és lúg megteszi hatását.

Fából készült edények ápolása

Nem fog megrepedni faedényed, ha még újonnan étolajba teszed egy napig, vagy bőven bekened vele.

Citrom tárolása
- Ne vegyetek vastag héjú citromot, mert abban csak a fehér héj sok. Lehetőleg sötétebb élénksárga, kemény citromot válasszatok.
- Ha csak egy csepp citromlére van szükséged, szúrd meg egy villával, hústűvel, úgy csöpögtess.
- Az egész citromokat egyenként, selyempapírba csomagolva tedd a hűvös kamrába! Több hétig eláll. Még tovább eláll, ha a citromokat egy nagy üvegbe teszed, annak a fenekére egy pohár vizet teszel, aztán az egészet a kamrába, pincébe.
- A lereszelt, szárított citromhéj tároló dobozát béleld ki sötét papírral, mert a fény árt neki.

Emlékeztek még kollegista korotokra? Gyakran alkalmaztuk vasalás helyett. A síma felületű, vékony darabokat - zsebkendő, kendő, sál - vizesen rá kell tapasztani üvegre, tükörre, egyéb síma felületre úgy, hogy ne maradjanak levegő buborékok alatta, s ott nagyon szépen megszárad. Azt nem mondom, hogy előtte és utána a felületet nem kell egy kissé ápolni.

A keményítés ma már nemigen jöhet szóba a műanyagos kelmék miatt (tudjátok, EU-szabvány: amiben 70% pamut van, arra már rá lehet írni, hogy 100% pamut), de régebb nem csak a háziasszonyi büszkeség miatt keményítették az ágyneműt, hanam azért is, hogy könnyebb legyen kivasalni.  

Manapság kimondottan jó az üvegen szárítós módszer a finom kelmék számára, amelyeket a modern, gőzölős vasaló inkább meggyűr, összekap, minthogy kisimítaná. Egyébként is, aki még parázzsal forrósított vasalóval vasalt, tudja, hogy a maiakkal nem lehet rendesen. Nem elég forróak. Az első villanyvasalók is jobbak voltak, igaz tűzveszélyesebbek is, ha nem vigyáztunk eléggé.

Az enyhén szennyezett bőrfelületeket tejjel lehet tisztítani. Egy puha kelmét vagy vattát tejbe áztatsz és óvatos mozdulatokkal dörzsölöd a börfelületet, nehogy kikopjon.

Kávékészítés katáng kóróból.

http://www.youtube.com/watch?v=TJy2kG48c8E&list=PLjUw4YI...

Csak úgy működik, ha a linket bemásoljátok innen valamelyik keresőbe.

Tésztagyúrás

Az ősmagyarok így tartósították a tojást télire.

De arra is jó a módszer, hogy kicselezd a sok lisztjavító szerrel, és az ég tudja mivel ellátott bolti tésztákat/ laskaféléket.

Veszel egy nagy lapítót, ha nincs, a mai konyhaasztalok lapját fényesre sikálod, az is megteszi, de kell egy kisebb is, amin felvágod, hogy az asztalnak ne legyen baja. Mindenképpen kell egy laskanyújtó/ gyúrófa/ sodrófa. A hossza csak annyiban számít, hogy a hosszabbal nagyobb levél tésztát tudsz kinyújtani, de mindenképpen legyen gömbölyű és egyenes. Ezért forró vízzel sose mosd le, még hideggel se nagyon, csak nedves ruhával dörzsölgesd, amíg megtisztul. Tudod, különben elgörbül, akkor meg nem jó már, mert nem éri az egész felületet.

A lapítóra / Magyarországon deszka teszel lisztet, a közepébe formálsz egy lyukat, abba az egész tojásokat (a héját azért ne!), meg vizet. Hányat? Attól függ mennyi laskát akarsz.

Két tojás egy kis vízzel, s amennyi lisztet felvesz, bőven elég egy nagy adag húsleveshez. Formálsz kb. ökölnyi adagokat, annyi elfér kinyújtva is a lapítódon. Kicsit pihenteted, száradnia kell, hogy ne ragadjon nyújtás közben. Addig nyújtod mindenféle irányba, amíg nagyon vékony lesz. Nem baj, ha eleinte elszakad, úgyis összevágod, vagy kivágod a "rojtos" részt belőle, a maradékot megint összegyúrod, kinyújtod. Sokáig ne tartogasd, mert megszárad. Aztán kb. 5 centis sávokban egymásra hajtogatod (laposan feltekered), s egy éles késsel felvágod csíkokra, kockára, zsabszem formájúra, eperlevélhez recés kés kell... stb., és száradni hagyod. Ha gyorsan kell, és még nyers, nem lehet összehajtogatni, megszórod a tetejét kukoricaliszttel, akkor nem ragad össze, s a végén a laskát felszeded, a liszt kipereg közüle. 

Így használd az ecetet!

Az ecet kiváló fertőtlenítő szer, ezért azoknak a ruháknak a tisztításánál is bevetheted, melyek a szokásosnál piszkosabbak – mint amilyenek a pelenkák, a gyerekruhák, vagy a konyhai törölgetőruhák. Ha ezeket mosod, önts egy pohár ecetet a mosógép dobjába, és a szokásos módon indítsd el a gépet.

A reménytelen állapotú, valaha fehér zoknikat is megtisztíthatod, ha egy jó fazéknyi forró vízhez egy pohár ecetet öntesz, és ebben áztatod őket egy éjszakán át. Másnap mosógépben mosd ki őket. A penészfoltos ruhákat ecet és szódabikarbóna keverékébe áztasd néhány órára, utána mosd ki, és máris megszabadultál a foltoktól.

Így segít a citrom

A rozsdafoltos, szürkült ruhákon a citromlé is segíthet: egy pohárnyit tegyél a szokásos mosáshoz a gépbe. A citromlevet keverheted szódabikarbónával, és az ebben áztatott ruhák ismét fehérek és foltmentesek lehetnek. Az izzadtságfoltos, kellemetlen szagú vagy dezodornyomos ruhák megfelelő részét pedig só és citromlé keverékével dörzsöld be, és nemcsak a foltoknak, hanem a szagoknak is búcsút inthetsz. A lavórt is megtöltheted forró vízzel, melybe szeletelj pár citromot, így kiváló áztató, fehérítő keveréket kapsz.

Só az elsárgult, elszürkült ruhákhoz

A ruhák, de főleg a függönyök, a cigarettafüsttől is besárgulhatnak. Ez esetben a sós vízben áztatás a legjobb módszer arra, hogy ismét fehérek legyenek, az áztatás után azonban mindenképpen mosd ki mosógépben az anyagokat. Azoknak, akik szeretik a bio megoldásokat, jó hír, hogy a mosódiót is forgalmazó bio áruházakban környezetkímélő folttisztító-fehérítő sót is lehet kapni a fehér ruhákhoz.

A szódabikarbóna jótékony hatásai

A szóda ereje kivételesen nem csak reklámfogás: a fogaid mellett a ruháid is fehérebbek lehetnek a használatával. A már kissé megszürkült ruhák vagy függönyök fehérítéséhez engedj a kádba körülbelül 10 liter vizet, ebbe szórj fél kilogramm szódabikarbónát, és a keverékben áztasd néhány órát a nagyobb anyagokat. Utána öblítsd át, és kész is. Ha megteheted, a napon szárítsd a fehérített anyagokat, mert az erősíti a hatást.

Enyhébb szennyeződéseknél csak szórj a mosóporhoz egy kis szódabikarbónát, és moss a megszokott módon. Ha éppen nem találsz a konyhában, néhány zacskó sütőpor is megteszi. A szódabikarbóna egyébként a szőnyeget is szagtalanítja, és a kissé besárgult körmöknek is jót tesz a szódabikarbónás áztatás.

Meglepő megoldások

Néhány szem aszpirin a mosógép vízzel feltöltött dobjába dobva csodát művel az izzadtságfoltos fehér ruhával: dobj egy-kettőt a dobba, majd csukd vissza a gép ajtaját, és mosd ki a fehér ruhát a szokásos módon.

A tányérjaid mellett pedig a ruhákat is tisztíthatod, fehérítheted, ha meleg, mosóporos vízhez egy kevés mosogatógéptisztítót adsz, és ebben mosod ki az anyagot.

A KIFŐZÖTT TEAFILTER, KÁVÉZACC FELHASZNÁLÁSA

 

Szagtalanít
Az ízesített, használt teafilter nagyon jó szagmentesítőként szolgálhat. A gyümölcsillatú teafilterrel dörzsöld át a kezedet, és már nem is kell tovább szagolnod kezeid fokhagymaszagát. Ugyanilyen jó hatással van, a vöröshagymát, halat vagy egyéb „szagosító” hatású élelmiszerek szagmentesítésére is!

Természetes tápanyag a növényeidnek
A kávézacc magas káliumtartalma miatt fejti ki vízhajtó hatását, és a káliumtartalom egy része még a kávézaccban is megmarad. A cserepes virágaid földjéhez keverve a növényeid számára pótolja az ásványi anyag tartalmát. Élénkítő hatása a növényeid számára is érvényesül, hiszen szebb lesz tőle a levele, és hamarabb fog virágot hozni!

Rovarűzés a kertben
Ha van kerted, bizonyára te is találkozol a hangyákkal és a csigákkal. A kávézaccban található csersavmaradványokat utálják a hangyák és a csigák is. Csak szórd a növények tövéhez az összegyűjtött kávézaccot.

Szép bútorok, fénylő parketta
Ha a bútoraidat, parkettádat portalanítottad, akkor a végső mozzanatként négy liter forró vízbe áztass maximum 10 használt teafiltert. Ezzel a vízzel kell áttörölnöd a fafelületeket, extra és tartós fényt adva azoknak.

Mosogatás
A zsíros edényeket egy éjszakára melegvízbe áztatod, és a vízbe beleteszel 1-2 használt teafiltert. Másnap csak át kell mosogatnod, és kész is. A kávézacc pedig a lerakódott ételmaradékok eltávolításában segítenek: a kávézacc apró szemcséi leradírozzák a nehezen elmosogatható ragadványokat.

Szépségápolás otthon
Minden teának vannak gyógyhatásai, így a használt zöldtea filtert használhatod a lábfejed ápolásában is. A zöldteának, és több ízesítetlen teának vannak antibakterális hatása: tedd a lábvizedbe a használt teafiltereket, így elűzöd a kellemetlen lábszagot, ápolja a lábfej bőrét és a kezdődő gombás fertőzések ellen is véd.
A teafilter a karikás szemeknek is jót tesz. Készíts magadnak egy finom zöldteát, majd a langyos, használt filtereket tedd a szemedre: frissíti a szemedet, eltűnteti a fáradtságot jelző táskákat és jó hatással van a sötét karikák ellen is. 

Ápold arcbőrödet
A kávézaccal átdörzsölt arcbőröd a legjobb házi arcradír. Tisztítja és ápolja bőrödet! Arcradírként leradírozza az elhalt hámsejteket, így arcbőröd friss és üde lesz, a zaccban található finomságok pedig táplálják azt.

Fess kávéból!
Használd a kávét festésre: a kávézaccot főzd fel újra egészen addig, míg világosbarna színű nem lesz a főzővíz, majd tedd bele a fehér, átszínezendő anyagot – ruha, papír, vagy főtt tojás a legegyszerűbben színezhető anyagok közé tartozik.

A fekete tea is fest – no, inkább fehéret drappra.

Nem elég fényes a cipőd?
Ennek egyszerű megoldása, ha a sötét cipőket nedves teafilterrel törlöd át! Fényes, csillogó lábbeliket húzhatsz a lábadra másnap.

Hűtőszagnak annyi!
A kávézaccot szárítsd ki, tedd egy tányérra, majd tedd be a hűtőbe. 

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek