Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Holnap lesz 20 éve , hogy Temesváron megkezdődött a felkelés. Onnan terjedt át Kolozsvárra, Marosvásárhelyre, Szebenre és más erdélyi városokra. Úgy tudom Bukaresten kívül más regáti városokban kivártak. Néhány évvel ezelőtt láttam egy román filmet, amely nagyszerűen mutatatt be egy ó romániai város későbbi ál-forradalmárait és azok lelepleződését. A magyarok között is sokan vannak ,akik meglapultak és most sütkéreznek "hőstetteik"-ben .Az igazi ellenállokat, akik cselekedtek is, vagy fontos szerepet játszottak a rendszerváltozásban, már rég háttérbe szorították, elhallgatják a mai szerencselovagok. Ki emlékszik még Csíkban a három "B"-re / Borbély Ernő, Buzás László,Biró Kati/ akiket súlyos börtönbüntetésre itéltek 1988-ban? De mindenki ismeri Nagy Benedeket, aki '56 múltja ellenére később besúgóvá vált és nemrég még kormányzati funkciót töltött (tölt?) be és a Csíki RMDSZ egyik meghartározó alakja! Vitaindítónak most csak ennyit.

Megtekintések: 415

Mellékletek:

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Kedves István! Köszönöm elismerő szavait, amelyeket a blogomhoz írt...kicsit késve, de most itt válaszolok. A szovátai úrimebert, aki után érdeklődik, nem ismerem, így ebben sajnos nem tudok segíteni. Viszont a sors kegyelméből épp Temesváron éltem 1989 - ben. Azokra a napokra csak úgy tudok gondolni ma is, mint életem egyik legkülönlegesebb élményre, azt hiszem, nem túlzás katarzisnak nevezni azt, amit akkor átélhettünk. Ezért is nehéz a személyes emlékeket írott szövegbe formázva közzétenni...de talán megpróbálkozom vele.
Üdvözlöm, és nagyon boldog Újesztendőt kívánok!
Réthy Margit
Kedves Margit,
Soha senki nem fogja ketsegbe vonni a Temesvaron atelt esemenyeket. En , regi csikszeredai lakos, mostani temesvari, mindennap szembesulok a golyok nyomaval (gondolom a gyiroki negyed mond valamit).
Ugyanakkor szeretnem ha figyelmunk talan raterelodne a jelenre es eszrevennenk, mi is tortenik velunk, romaniai magyarokkal...
Megosztas.. talan ez a legjobbb kifelyezes...
Megosztottak vagyunk, es valahol talan az egyik legfobb hibas az, akiert sokan veruket ontottak.
Autonomia? Igen.. De nem teruleti, hanem gazdasagi, ahol, figyelembe veve a vilag gazdasagi helyezetet, valoban van szavunk...
Szekelyfold? Igen, de nem csak a szavak, hanem a tettek.

En sokaig halgattam, de talan mar nem lehet tovabb.

Koszonom.
edves Margit! Azt hiszem egyszer már sikerült személyes emlékeit nagyon érdekese módon "írott szövegbe formázva" közzétennie.Én úgy látom, van vénája ehez. A személyes emlékek mindig szubjektívek, áthatja az egyéni látásmód, a dolgokhoz való viszonyulás.És talán azért érdekesebbek, mint a szenvtelen hírek és krónikák. A katartikus esmények egy idő után- legalább is én így vagyok vele- szinte kikívánkoznak belőlünk. Remélem lesz módom olvasni további írásait. Üdvözlettel: K. István
Valoban Temesvar... Ez egy nagyon erdekes kerdes, hiszen mi, erdelyi magyarok, meg mindig csak fohaszkodunk es nyelunk..
Mi is tortenik velunk? Atvernek.. Es csak ennyi...
30 eves csikszeredai tapasztalatom azt mondja, hogy ez nem is fog valtozni.. Vagy talan megis?
En remenykedem, hogy igen.. Most temesvari vagyok, de szeretnek visszaterni es tenylegesen tenni valamit szulofoldemert...
Remel, nem leszek egyedul....
Tisztel László! Azt írja: "...ez nem fog változni... Vagy talán mégis? " Ebben a kételyben mindig ott rejtőzködik a remény! És ha ötször -tízszer is csalódunk, egy idő utám feléled bennünk újra a remény. És ez így van jól. Enélkül az ember csak vegetálna a földön, nem lenne meg benne az képesség, hogy mindegyre újrakezdje. Wass Albert legtőbb regényének is ez az üzenete.Összecseng a Jézusi mondással: "Kelj fel, és járj!" Csatolok egy írást Wass Alberttől. Három féle magyarról ír benne. Úgy látom Ön már eldöntötte melyik tipushoz tartozik. Sok sikert és erőt az elhatározása véghezviteléhez!
Mellékletek:

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek