Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Már egy ideje törpöltem rajta, hogy nyitok egy ilyen fórumtémát, ahol megbeszélhetjük, hogy ki milyen zöldségeket, milyen ősapói hagyományokkal vagy modernkori trükkökkel termeszt a házi kiskertjében. Jöhet ide bármilyen ötlet, kezdve a magzástól, a bio- vagy permetszeres növényvédelmen át, a betakarításig minden, a lényeg, hogy az írás elején vastagítva írjuk ki a zöldség nevét, amiről szót ejtünk a hozzászólásban. Pl.:

Krumpli

Murok

Hagyma

stb

Ez azért jó, mert, ha valaki keres valamilyen ötletet vagy problémára megoldást a hozzászólások között, akkor gyorsabban megtalálja, ha látja, hogy egy-egy hozzászólásban melyik zöldségről van szó. Capisché? :-)

Megtekintések: 226

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Krumpli

Ha van a ház körül egy kút, akkor aszályosabb időkben nem árt befolyatni a vizet, a már feltöltött krumplisorok közé, amint a képen is látható. Ja, és a sorok lezárásaként érdemes egy-egy tő csemegekukoricát is ültetni.

Dália

Nem veszi a vastagabb betüt, bocs.(nem vagyok programozó, gondolom emiatt)
Ma reggel így öntöztem, mert ezt is szépen feltöltögettem, mint a krumplit szokás, és ez így nagyon bevált.
Az első két "emelet bimbótól megszabadítom, (lekacsolom) csak a középső erős bimbó marad, azért ilyen szépek a bemutatkozó képemen:-))
Nem baj, hogy virággal kezdtem?
Nem baj, aki a virágot szereti zöldségköretnek, rossz ember nem lehet. :-)
Köszönöm, de inkább az van, hogy a mostani rekkenő kánikulában több időm van irkálni.
Gratulálok a kiskertedhez, jó dolog ilyesminek nekifogni. Érdemes évről-évre a tapasztalatokat feljegyezni, mert könnyen elfelejtheti az ember. Holnap még írok bővebben is egy-két tapasztalatot.

Egyébként tényleg 28 tő paradicsomotok van? :-) Azért vigyorgok, mert amikor az beindul, minden nap egy hatalmas lavorral fogtok leszedni, csak győzzétek majd feldolgozni/elajándékozni. :-))
Na, ez szép, gratulálok!

Ne aggódj, hogy túl sűrűn ültetted a töveket, így legalább vihar esetén még ki is támasztják egymást és így is, úgy is be fognak érni. Arra viszont érdemes figyelni, hogy ilyen aszályos időkben, az esti locsoláskor a paradicsom, paprika, uborka gyümölcseit és a leveleket lehetőleg ne érje a víz, inkább csak a töveket.

Ha már végképp nem tudtok mit kezdeni a paradicsommal, és a napi kilódat is felfaltad :-), érdemes megmosni és egyszerűen bevágni a fagyasztóba azokat; télen, levesbe és pörköltbe kiváló. Ilyenkor csak ki kell venni egyet-kettőt, majd kézmeleg víz alá tartani pár másodpercig, amitől egészében lejön a haja, majd fagyosan felkockázni és mehet be a rotyogó ételbe. Jobb így, mint bármilyen paradicsomszósz vagy püré stb.
Szépen megcsináltad, mondjuk ilyen ezermester készséggel, ami neked van, nem is csodálom. :-)
Jut eszembe, a képen látom a salátát, azt nagyon ritkán szabad öntözni, különben megsárgulnak a levelei, egyébként is összegyűjti magának a hajnali harmatot. A hagymát ugyancsak felesleges öntözni, hiszen könnyen elrohad a szára tövénél, amúgy meg, ha mélyen volt ültetve, - legalább 10 centire, akkor a hajszálgyökereivel ennél mélyebbről is felszívja a nedvességet.
Én hülye, meg salátának néztem. :-) De, ha mán mángold: évelő növény, érdemes ősszel egy kissé ráhúzni a földet, évente gyönyörűen kihajt, nem úgy mint a spenót.
Idővel belejössz és lehet, hogy új kihívást fogsz keresni, például, hogy a vetőmagokat is saját magad állítsd elő, főleg, miután azt tapasztalod, hogy rossz a vetőmag és erősen foghíjason nőtt ki amit elvetettél. Na, ettől lehet falramászni. :-)
Ejjha, ez már igen! És látom már érik is, jó étvágyat hozzá! :-)
Ez nem egy buta kísérlet, hanem egy nagyon szép kísérlet, kár lenne lebecsülnöd.
Nagyon szép, jó étvágyat hozzá! :-) Ez melyik fajta?
Szép. Egyébként a "Kecskeméti 3" hibrid, ezért a magját nem lehet jövőre felhasználni vetéshez.
Én nem tudok ennyit összegyűjteni egy kosárba, mert ahogy megérik egy, azonnal gazdára lel.

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek