Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Már egy ideje törpöltem rajta, hogy nyitok egy ilyen fórumtémát, ahol megbeszélhetjük, hogy ki milyen zöldségeket, milyen ősapói hagyományokkal vagy modernkori trükkökkel termeszt a házi kiskertjében. Jöhet ide bármilyen ötlet, kezdve a magzástól, a bio- vagy permetszeres növényvédelmen át, a betakarításig minden, a lényeg, hogy az írás elején vastagítva írjuk ki a zöldség nevét, amiről szót ejtünk a hozzászólásban. Pl.:

Krumpli

Murok

Hagyma

stb

Ez azért jó, mert, ha valaki keres valamilyen ötletet vagy problémára megoldást a hozzászólások között, akkor gyorsabban megtalálja, ha látja, hogy egy-egy hozzászólásban melyik zöldségről van szó. Capisché? :-)

Megtekintések: 226

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Egy "elkésett málna örvenedeztetett meg. Olyan szép mint egy virág. Küldöm Nektek szeretettel.

A padlizsán idén sikelült. Minden napi öntözéssel, lazítással, kacsolással értem el ezeket az első példányokat. Hat darab egy sütésre éppen elég lett.

Köszi. Azért egy szál gaz maradt mellette, a kép nagyon élethű. Pedig igyekeztem eltávolítani.
A permetezés sem maradhatott el. Réztartalmu szert kapott, de ez a férjem feladata. A paradicsom is megmenekült még idáig a vésztől. Egészségesek mostmár az első betegek után. A büdöske vagy réz virág közötte mindig becsap, mert azt hiszem egy érett paradicsom :-))
A koktail paradicsom a lányom kedvence.

Erre én is büszke lennék, de mi már 20 éve próbálunk megtermeszteni amit csak lehet, a kis ketünkben. A mag is sokat számít, de ezt is mi termeljük és bizony kell egy kis segítség a növényeknek. Különben nem lenne semmi. A lebomlási időt be szoktuk tartani a permetezés után.
Elbarangoltam ezen a fórumon és nagyon tetszett.Gondoltam én is felteszem a cserépben nevelt paradicsomjaimat, és leírom a problémáimat,de nem sikerült a képek feltöltése.Egy csomó betű és szám jelent meg kép helyett.
Nos,a törpének kapott palántákból óriások lettek és csak úgy győzöm őket vízzel,hogy beraktam őket az unokáim valamikori pancsoló medencéjébe,és szinte vízkultúra lett belőlük.
Már van apró,zöld paradicsomom,és nagyon várom,hogy megkóstolhassam őket,ha megérnek.
Hmm... sajnálom, nemtom mi lehet. Fényképed nincs véletlenül, amin a levél is ill. a paradicsom is látszik nagyban?
Hmm, hát ez tényleg nem túl szép, - jellemzően akkor fordul elő, ha felülről van öntözve. Paprikát, paradicsomot, uborkát és még néhány zöldséget csak a tövében szabad locsolni, nem túl hideg vízzel. Hogyan locsoltad?

De az is lehet, hogy túl sok eső volt felétek.
Azért, ha van egy tapasztalt kertészkedő ismerősöd, kérdezd még meg őt is.
Amúgy, ne csüggedj, a kertészkedés olyan, hogy nem minden évben sikerül minden zöldség. Tavaly például egy szem paprikánk sem termett.
Úgy helyes, sok sikert hozzá!
Szia Zoli!

Gondoltam szólok, hogy nálunk, és a szomszédoknál is jórészt ilyen ramaty lett a paradicsom, csak felénk később kezdett érni. Úgyhogy ne aggódj, nem biztos, hogy az öntözéssel volt a gond, valószínűleg nagyon erős volt idén valamilyen gombabetegség, amire érzékeny. Vagy lehet, hogy a túl sok eső.
Mivel a szőlőt permeteznem kell, így időnként (inkább ritkán) szoktam a zöldségeknek is juttatni. Mivel, én nagyon vegyszerellenes vagyok, így mindig megfigyelés alapján döntöm el, hogy kell-e permeteznem vagy sem. Tavaly például csak egyetlen egyszer-, kora nyáron kaptak a zöldségpalánták (paradicsom, paprika, karalábé, uborka, tök, vajpaszuly, lóbab stb) egy kis rezes növényvédőszert, amikor már megjelentek a bogyók, egyáltalán nem. Mégis, olyan gyönyörű paradicsomok termettek és olyan sok, hogy - az idei rossz termést feledtetve - még jövő tavaszig is marad a fagyasztóban.

Igazából látni kell azt, hogy vannak évek, amikor olyan az időjárás, hogy az vagy helyből tönkrevágja a termést, vagy kedvez a gombás fertőzéseknek. Tavaly például csak háromszor permeteztem a gyümölcsfákat és a szőlőt, mégis rekord mennyiségű mustom lett, idén már vagy nem is tudom hányszor, és ott van, hogy a s@ggemet verem a földhöz örömömben, ha fele mustom lesz. Júniusban, a gondos permetezés után 2-3 nappal azt láttam, hogy egyik napról a másikra zabálni kezdi a peronoszpóra a leveleket. Azt hittem, hogy a permetszerrel van baj. Pedig nem volt azzal semmi gond, hanem egyszerűen olyan erős volt idén a peronoszpóra fertőzés, hogy semmilyen szer nem volt képes megvédeni tőle. És az összes szőlészkedő ismerősöm azt mondja, hogy örülnek, ha az átlagos termés 40-60%-át be tudják takarítani.

Tehát látni kell azt, hogy vannak évek, ami vagy az egyik zöldségnek/gyümölcsnek kedvez, vagy a másiknak. Tavaly például vajpaszuly és ugorka alig termett, idén viszont valóságos kánaán.

Szóval, mielőtt nagyon belekezdenél a permetezésbe, javaslom, hogy figyeld meg a növényeken megjelenő foltokat és annak alapján permetezzél. És az szintén nagyon jó dolog, ha feljegyzed, hogy melyik év, mennyire volt csapadékos/aszályos és az milyen zöldségeknek kedvezett.

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek