Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Elfogadták a kettős állampolgárságot. Kíváncsi lennék, hogy kinek milyen érzései vannak ezzel kapcsolatban. Egy kérésem lenne, ezen a fórumon ne menjünk le a pártpolitizálás szintjére. Csak a belső érzések, érzelmek érdekelnek ezzel a témával kapcsolatban. Mit érzel ?

Megtekintések: 1027

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Hajnalka....teljes egeszeben osztom velemenyed. Milyen allapolgar az akinek nincs szavazati joga - akinek csak akkor lehet resze az allampolgari elkotelezettsegekbol es jogokbol ha van ingatlanja Magyarorszagon? Mitol leszek en magyarabb...? Valami santit, bar az alapja jo. Tulajdonkeppen a kettos allampolgarsag, ha komolyan vesszuk meg tobb es sokoldalubb elkotelezetseget jelent, de ezt is vallalnam ha teljes jogu Magyar allampolgarsagot vehetnek fel. A teljes jog pedig NEM adatik meg mert jogi es erkolcsi hitetlenseg all fennt iranyunkban. Egy dolog azonban bizonyos - a magyarsag "kemeny magja" itt - Erdelyben van mert bennunket megedzettek a szenvedesek a megkulonboztetettesegek - mert hiszunk Petofi szavaiban is (itt elned halnod kell) - mert zsigereinkben be van programozva az orok parancs - "szekeljetek". Lelkunk melyen szeretnenk az anyaorszagi testvereinkre felnezni es valosagos oltalmat testveriseget erezni - szeretnem ha a jelenlegi hatar atkelo helyeken ugy kezelnenek mint csaladtagot - magyart - testvert. Sajnos sokszor kellett latnom hogy a  penzes ciganyok "kedvesebben" vannak kezelve. 1943 ban egy viszontagsagos menekules utan roman teruletrol szuleimmel Budapesten laktunk - minden aldott nap  megalaztak - olahoknak neveztek miutan sirva hagytuk el az Anyaorszagot Erdely iranyaba...haza. Meg eltelik egy ido mig a mai Magyar allampolgarok osszesege tudatositja osszetartozasunkat - meg tudatositani kellene az igazi Magyar tortenelmet - meg sok viz lefolyik a Dunan mig a Magyar Akademiarol eltunnek az alruhas botcsinalta idegen erdekeket szolgalo "kutatok"... meg sok a munka..... de valami azert csak elkezdodott - Isten adjon bolcs politikusokat vegre Magyarorszagnak.  

2004 december 5-én  a szavazáson bizottsági megfigyelő voltam.Már úrnazárás előtt látni lehetett, hogy reménytelen minden! Aztán egy Kolozsvári de magyar állampolgár lány a következőket mondta" Én nemmel szavaztam! Én nehezen  és drágán szereztem meg a magyar állampolgárságot.Hát ők is szenvedjenek meg érte"Akkor mit várhattam volna a Kádár  kenyerén  nevelkedett magyaroktól?

A bátyám 1942-ben, született a nővérem 1943-ban ők magyar, én román állampolgárként 1945-ben. A szülők , ház ,szoba, bába asszony azonos!  39 éve élek Magyarországon de ma is csak" román " vagyok!Én már nem fogom megérni , hogy ezek megértsék mi a nemzetiség és az állampolgárság közötti összefüggés!

Szlovákok szemetek , mert kezembe volt a  Popesti ( Papfalva) Bihar megyei, román  és szlovák személyazonosító, ami a kettősállampolgárságot igazolta.  ISTEN HOZOTT BENTEKET TESTVÉREK!!!!!!!!!!!!!

Drága közösség!

Édesanyámat Erdélyben nem érdekelte egyáltanán a politika. Meglepetésemre most minden találkozásunkkor bemutatja, hogy amióta Magyarországon él azóta minden politikai mozzanatról értesül, ezeket megérti, átérzi és elemezi. Kérdeztem öt, hogy miért. "Hát itt másképp nem lehet!" - válaszolta. Megérteni megértettem, mert ha engemet vagy azt ami nekem szent, sértené vagy megalázná valaki, biztos nekem is kiugrana a zsebemben a bicska.  De én nem tehetek róla, én most mégis csak kívülröl láthatom ezeket a dolgokat.
- Az egyik problémám aval, hogy a magyarok különbözö okokból ellenséges táborokban egymással civakodnak az, hogy ezt ök annyira szenvedélyesen, húzamosan teszik, hogy megfeldkeznek jól szétnézni, hogy közben mi történik körülöttük és hogy milyen károkat okoznak. Ezt két bakknyúllal festeném le a legjobban, amelyikek verekedés köben nem látják, hogy a sas fölöttük kering. Csak egy konkrét példát, amit én figyelgetek, adok rá röviden: A magyar állami papírok a tözsdén nagyot zuhantak minden nagy cirkusznál amikor a pártok és a polgárok egymást a világ szeme elött keményen mosták és az értékük most sem áll jól. Külföldieknek a saját valutájukban is áll rendelkezésükre ezeket megvásárolni. Ez egy olyan dolog, más országoknál is, hogy a világ közre kell müködjön. Ha drágán vásárolnák és csak drágán vagy egyáltalán nem akarnák továbbadni, az nagyon jó lenne Magyarországnak, mert annyival kevesebb kölcsönt kellene felvegyen. De a kanadai, az ausztrál vagy az arab az nem érti, hogy azt amit az egyik magyar a másikról mondott azt azért mondta annyira negatívan, mert ök igy szoktak egymással beszélni. Az csak olvassa a hírt és rögtön jó olcsón kínálja vagy nem vásárolja meg a magyar papírokat. Ha már ezt így összefoglaltam azoknak akik nem jártasok ezekben a dolgokban még egy fontos dolgot ki akarok emelni . Tudják mikor mond csödöt egy állam? Amikor már senki sem vásárolja annak az államnak a kötelezvényeit, papírjait. Tehát az ilyenszerü következménye a veszekedéseknek nem babra megy.
- A másik dolog az hogy nekünk erdélyi magyaroknak nem nagyon van irányunk. Elöttünk a jövö, tulajdonképpen csak elöre kellene nézzünk. Azért hogy a környezökkel együtt békésen haladhassunk. De a történelmünk is nagy és fáj is. Ehez még a személyesen átélt séredelme, amit azért élt át, mert magyarnak tartja magát, is hozzá adódik minden székelynél. Ez három különbözö irány és nagyon nehéz egyszerre mind a három irányba haladni. Hogyan? Ez az, hogy ezt én sem tudom! De én gondolom, hogy mi erdélyi magyarok mindezt valahogy egyszerre és jól kell adagoljuk. Mindenki ahogy a legjobban tudja, ahogy a lelkéböl jön és okosan annélkül, hogy felüljön idegen uszításokra.

A hozzászólásaitokat nagyon értékelem. Köszönöm, hogy nem húztátok meg a fülemet az ünneprontásért. Kedves Zoltán, írj kérlek még arról a szlovák kettös állampolgárságról!

Kedves Hajnalka!

 Én bűnügyitolmácsolok és az egyik határátkelőnél  voltam tolmácsolni és egy olyan szlovák állampolgárhoz hivtak akinek kettős állampolgársága volt. Románúl beszélgettünk, majd  románnyelven  kellett tolmácsolnom a nyomozás során.Akkor volt a  szlovák és a román  személyazonosító  a kezembe. Akkor tudtam meg , hogy  Margitta mellett Popesti( Papfalva) az  szlovák falú és ő mondta , hogy Élesd környékén élnek még  szlovákok Romániában.Ezért nem értem a szlovákok  miért hőbörögnek? El mondta , hogy mivel ő szlovák nemzetiségű ezért megkapta a szlovák állampolgárságot minden  akadály nélkül.

Egy kérésem volt kedves fórumhoz hozzászólók, "ne menjünk le a pártpolitizálás szintjére".
Mostantól törölni fogom az összes politikai megnyilvánulást, és a moderátorok felé is jelzem, mert a belső szabályzatunk is kimondja:
"Mi annyit szeretnénk elérni, hogy a politikailag megosztott és a világban szétszóródott erdélyiek végre egy közös virtuális helyen egymásra találjanak. Napi politikától távol, nem megosztva, hanem Erdély szeretetében osztozva."
Kedves beszelgetok - nagyra ertekelem a Budapesten lako tarsunk Balint Laszlo vitainditasat : "Elfogadták a kettős állampolgárságot. Kíváncsi lennék, hogy kinek milyen érzései vannak ezzel kapcsolatban." Latszolag egyik masik hozzaszolo "vetkesen" surolja a politika hatarait - orvendetesen nem partpolitikat. Erdelyi nepunk kit jelenleg a Magyarsag kemeny magvanak tartok minden idokben a politikusok miatt szenvedtek es a mai napig is szenvednek. Lehetetlen el nem kerulni a korabeli sot a mai politikai viharokban lelheto csapdakat nem erzekelni. Erzelmeink - gazdag negativ elmenyvilagunk akarva akaratlanul osszefuggesben, kapcsolatban allnak a politikaval mivel mi itt Erdelyben direkt szenvedo vagy remenytelyes erzesekkel vagyunk telitve. Alairom hogy a politizalast - agitalast el kell kerulnunk de a szokimondast nem. Gyerekkorom egyik kedvenc iroja Nyiro Jozsef kinek hamvait vegra ebben az evben haza hozzak a Madridi Almudena temetobol Szekelyudvarhelyre -  anelkul hogy partpolitikat szorgalmazott volna szokimondo volt amiert is indexre tettek muveit. Mondjuk ki - meseljuk el egymasnak ami faj es ettol csak jobbak leszunk. Cafoljuk meg az iro utolso keseru gondolatatit..:"„A magyarok! Az egymást pusztító, pártoskodó, gyűlölködő, szanaszét szakadt, szerencsétlen magyarok, ez a fájdalmasan tragikus sorsú nép, az elveszett haza kísértetei! Lehet rájuk számítani? (...) Itt vívódom egyedül, elhagyottan a kopár hegyek tövében, de eddig még jó szót is alig hajítottak felém.” En eddig a hozzaszolasokban nem eszleltem partpolitikat, ezert jo lenne ha a Balint Laci eszlelte valahol - hat konkreten mondja ki - ki hibazott mert kulonben tan aki artatlan is buntudat veszi lelket. 

Nem szeretném továbbra is elterelni a figyelmet a központi kérdésről, amit itt elindítottam. Szeretném, ha visszatérnénk az eredeti kérdésemre, és ha valaki más témájú fórumot akar indítani: tegye. Amint már írtam azokat a hozzászólásokat töröltem már, és törlöm a jövőben is, amik nem tartoznak ide. (úgy ezt is törlöm hamarosan) Ennek a fórumnak más a célja. Nem a "bűnősök", a "miért nem működik"-nek, a "ki volt a hibás"-nak a keresése.

Itt, ha valamit keresünk, akkor azt röviden úgy nevezzük: egység.

Kedves Mindenki!

Nos  egytörvény szabályozza az állampolgárságot, amit az alkotmányba fognak foglalni! A másik törvény az a szavazást fogja szabályozni , mert KELL! , hiszen a parlament is kisebb fog lenni!Rendezni kell , a hogyant. Itt fogják megadni a  magyarállampolgárok szavazati jogát.. Egyrészt politikai okok miatt is.Ez útán már jogosan beszélhetünk rendszerváltásról! Igaz , hogy a szocialista és liberálisknak nem tetszik , mert ők mellék vágányra fognak kerülni , ha nem fogják egymást megenni. 2004-benők voltakl a NEM-el szavazók nagyrésze!

A horvátok, szerbek , szlovénok, szlovákok( részben) ha Kanadába született és SOHA nem járt az anyaországba , akkor is szavazhat. De a románok sem  akarnak mást mint a Pruton túliaknak az EU tagságot és ezzel az állmuk valóra válik.Csak a Moldáv vezetés nem akarja ezt! Hiszen ha létre jönne a  csatlakozás az anyaországhoz ,akkor ők nem lennének a  mostani bársonyszékben!  ( Ezt mi erdélyiek is megtapasztalhattuk a Horthy korszakban).

Ha figyelmesen nézzük a híreket Semjén Zsolt már a kezdetén azt mondta nincs A és B állampolgár! DE és De a nyugdíj , az egészségügyi ellátás már nem fog érthetően járni, mert Romániába fizetjük a járúlékot és az adót! Az nem életszerű , hogy az szavazhat aki Magyaroszágba  be van jelenkezve lakcimre. Érvelnek , hogy milyen jogon avatkoznak a mi dolgainkba, ha nem fizetnek adót? De én nyugdíjas vagyok , van állandó lakcímem és magyarállampolgár vagyok CSAk nem fizetek adót!Akkor nincs jogom szavazni??Ez az érv kiütve!!! IGEN IS SZVAZNI FOGTOK!


Erdekes de kucifantos tema,

En 16 evesen hagytam el Erdelyt, hivatalosan, lekellett mondjak a roman allampolgarsagomrol hogy kivandorlo vizumot kaphassak Ausztriaba.

Csalad egyesites, 1951 Genfi Conventio ertelmebe jogosultam erre, 2 evvel azutan, hogy edesapam megszokott.

Azt egy percig se bantam hogy lemondattak, de mikor lesz masik,...???

Roman allampolgarsagbol egy deka se kell nekem, magyar leginkabb, ezert udvozlom az uj torvenykezest.

En valaszthattam az amerikai allampolgarsagot, nem ream soztak.

Buszke vagyok arra, mert mint mindenki masnak ahogy ezen a honlapon olvasgatom, nagy erofeszitesbe kerul, lelki, anyagi, csaladi, komoly ideg allapottal is jar.

Nekem a letett esku minden szava szamit, es komolyan veszem. Az ezt megelozo interview alkalmaval, amit mondanom se kell beesketessel kezdenek, tolem azt kerdezte a Bevandorlasi Iroda alkalmazottja, hogy tegyuk fel hogy ket het mulva, kitor egy haboru az Egyesult Allamok es [lenezett a papirjaimra hogy melyik orszagban szulettem] Romania kozott. Kesz vagyok-e megvedeni es harcolni az uj orszagomert?? Azzal, hogy O lenezett es megallapitotta hogy honnan szarmazok, nekem mar egybol feloldotta a lelkemet, mert idot adott egy gondolatnak az en fejembe, O habozott, nem En. A kerdeset ezert oszinten es Igen-nel tudtam megvalaszolni, mert az en eszembe megszuletett a kulonbseg, hogy Romania ellen igen, de Erdely es a szekely fold az "mas teszta". S azt O nem kerdezte.

Biztos vagyok abban, hogy ez egy celzott kerdes, nem veletlen vagy cseveges, mert az embernek a lelkivilagat nagyon feltudja dulni, es orokre kerdesbe ejti. Erdely es Romania kozti kulonbseg es foldrajzi megosztas segit engem ki, mindig amikor ra gondolok.

Most erek a kettos allampolgarsaghoz, hogy tud ez egeszsegesen megelni az ember tudataban, mivel ez genetikai kotelezettseg, de politikai kotottseget jelent????

Menyire veszi a szemely az eskut komolyan amit kimond, ember es isten elott, barmelyik orszag allampolgarsaganak felvetelekor? Vane egy eskunek ertek foka??

Az en edesapam azt mondana, ha megerte volna, hogy "fiam, halla istennek, ezt is megertuk" hogy Magyar Orszagon torvenybe van veve. Ez az elmult 15 ev gyumolcse, de tortenelmi szempontbol nezve nagyon rovid ido, jol tudjuk, hogy Erdely es Magyar Orszag tartozott ide is oda is. Leginkabb egymashoz.

Na most mar, a kerdes nagyon konyen feltehetendo: Hogy allunk Erdely fuggetlensegevel? Ezt is megerhetjuk meg.

Most akkor ki lenne jogosult egy fuggetlen Erdely allampolgarsagara??? Ki tudja mit hoz a jovo, es nem lehetetlenseg. Akkor talan mar a harmadik, vagy kiveteles esetben negyedik allampolgarsagrol beszelunk. Mindig a legujjabb istennunket akarjuk szolgalni, eltud ez am komplikalodni?. Megoldas az lehetne, ha lemondunk egy korabbirol. Sok orszag kenyszeriti az uj polgarait erre. Probalom a kerdest erkolcsi, jogi, es gerinces szemszogbol megitelni, es minel tobbet gondolkozok rajta, annal bizonytalanabba vallnak az erzelmeim.

Papp Laszlo.

Kérvény

Alulírott magyar állampolgárságot kérek.
Nem vagyok szerb, román sem német,
Itt Erdély szívében, Kolozsváron élek
Itt ahol nap mint nap fogy a magyar lélek.

Valamikor régen, amikor születtem
Magyarország volt a szülőhazám nékem.
Mások döntötték el hovatartozásom
Egy Párizs melletti béketárgyaláson.

Átjöttek a hegyen sunyi, szolga népek,
Kik a magyar földön piócaként éltek,
S amikor legutóbb csatát vesztettünk
Áruló férgekként fordultak ellenünk !

Így került szép hazám tolvajok kezébe,
Az árulóknak ez lett búsás fizetése !!
Szeretnének minket ma is kiirtani !
Mert az ellopott javakat vissza kéne adni !

Remélem és hiszem, fordul majd a világ !?
Fog még nyílni nekünk sok-sok színes virág !
Nem lehet, hogy a Sors mindig verjen minket,
S állandóan nyaljuk vérző sebeinket !

Százszor megfizettük a réánk rótt adót,
Amit a balsors vállainkra rakott !
Nem voltunk nem leszünk szolganemzet soha!
Eljött az idő végre : mostan vagy soha !
Mély álomból lassan felébred a nemzet,
Vezetőink ezért nagyon sokat tesznek !
Egyszer, majd egy napon feleszmél a világ
Hogy kinek jár a tövis kinek a virág !?

Vár reánk a szép, nagy, közös Európa;
Határait védjük évszázadok óta !
Nyugodtan élhettek benne a nemzetek;
Megvédték őket vitéz magyar kezek !

Te szép Erdély ország, mikor leszel szabad?
El kéne már űzni a kakukkmadarakat !!!
Te aki egykor sasok fészke voltál
Ily szomorú sorsra miért is jutottál ?

Te vagy a magyarok igazi bölcsője,
A magyar nemzetnek voltál megmentője !
Elkerült minket a török veszedelem,
Itt mindig magyar volt minden fejedelem !

Nem kedvezett nekünk a huszadik század,
Elorozták tőllünk gyönyörű hazánkat !
Egy kakukknemzetség sunyi, lusta népe
Árulásért kapta hazámat cserébe !!

Lett is üldözése itt a magyar szónak,
Sokan letagadták, hogy magyarok voltak.
Mások meg elmentek új hazát keresni,
Idegen hazában sorsunkat siratni.
Én aki maradtam nagyon szépen kérem !
Magyar állampolgárságom adják vissza nékem !
Ígérem az leszek aki eddig voltam,
Én magyar maradok - itt az ősi honban !!

E' ma igen, le a kalappal Csabi.

Nagyon sok sorod a Szekely Himnusz-ra emlekeztet.

 

"Én magyar maradok - itt az ősi honban !!"  <-- EZ A LEGNABYOBB EREJ, AMIT  SOKUNK NEM VALLHAT.

 

Laci.

 

Köszi,nem tudom,ki írta ezt a verset,nem találtam meg a szerzőt,marosvásárhelyi barátomtól kaptam....igen ők magyarok a magyar honba....,az a minimum,hogy az anyaország elismerje..

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek