Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Kedves minkenki, magamról annyit, hogy történész vagyok, Kolozsváron élek és családfakutató vagyok.

Mostanában egyre több megkeresést kapok, elsősorban az Erdélyen kívülélő magyaroktól, egyre több ember kíváncsi arra, kik voltak az ősei, hol és hogyan éltek, mivel foglalkoztak.

Amennyiben titeket is érdekelne ilyesmi írjatok nyugodtam, bárkinek segítek tanáccsal, tapasztalatcserével és persze akár kutatómunkával is.

Baráti üdvözlettel,

Alpár

Megtekintések: 607

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Adjék isten,

 

hát én is kolozsvári vagyok s Baksai József a becsületes neven de apámon s magamon kivül egy Baksaival sem találkoztam.

Jó lenne tudni, hogy ki vagyok azaz honnan jön a Baksai név.

 

Tisztelettel Baksai ;-)

Kedves József!

 

A Baksai igen régi magyar nemesi család, sőt kettő is van belőle, a szentistvánbaksai Baksai (Abaúj vm) és a baksai Baksai (Zemplén vm) .

Kérdés, hogy milyen vallásúak vagytok, ugyanis a szentistvánbaksaiak mind reformátusok,  a baksai baksaiak meg nagyjából katolikusok bár van köztük pár evangélikus is...

csatolom a Baksai cimert is! bár ez a baksai Baksai családé tehát nem 100%-san biztos, hogy a tietek...de ha tényleg érdekel, további részleteket is megbeszélhetünk, itt vagy e-mailben...

Mellékletek:

Kedves Alpár,

 

köszönöm szépen gyors válaszodat, hihetetlen érzés valamit a magam fajtájáról megtudni.

Mi református vallásuak vagyunk igy a cimmer nem illet minket de hihetetlen milyen dolgokat tudsz le a kalappal. Jó lenne tudni hogy került erdélybe ez az ág mert Abaúj meg Zemplén az Magyarországon van természetesen magyarország nagy volt hajdanán.

 

Jaj nagyon örvendek soraidnak

 

Tiszta szívemböl köszönöm.  József

Kedves József!

 

Nem lehetetlen megtudni, hogyan, mikor és miért kerültek az ősei Erdélybe. Nemrég volt egy nagyon érdekes ügyem amikor a jelenleg Kanadában élő magyar család megkért, keressem meg őseiket. Ők Budapestről kerültek Kanadába viszont az őseik eredetileg Aradon, azelőtt Zentán, azelőtt (a 18. század közepéig) pedig Komáromban éltek. Nagyon érdekes történet volt, mint egy igazi regény. Ezt csak azért említem, hogy lássa, nem lehetetlen ilyensfajta történeteket felderíteni. Amennyiben tényleg szeretne többet megtudni őseiről írjon az alparber@yahoo.ca címre és megbeszéljük ott a részleteket.

Üdv

Alpár

Teljesen kizárt, hogy a neve erdélyi lehetne? Ott is van három Baksa...

 

Sőt, Baksa van Baranyában is...Baksai/Baksay viszont amint már fentebb írtam ez a bizonyos kettő volt. Persze ezt biztosra csak akkor lehet tudni ha egy komoly kutatást végzünk.

S az hogy is van? Refformátus embereknek nem volt címerük? Erről nem tudok semmit.

Még azelőtt majdnem mindenki katolikus volt.

Kedves Mária, természetesen a reformátusok, evangélikusok is nyerhettek nemességet, főleg az erdélyi fejedelemtől de ritkábban akár a magyar királytól is. Számos esetben egy eredetileg katolikus család lett reformátussá (tömegesen a 16. században és a 17. század elején), ez azonban semmilyen módon nem befolyásolta a társadalmi helyzetet, ebben az esetben a nemesi státuszt. De őszintén nem értem hogy jön ez ide:)
A Baksai József válaszából... Köszönöm! 

            Kedves Alpár!

     Örömmel olvastam soraidat,melyben leírod ,hogy családfa kutatással foglalkozol.Én Bánffyhunyadon születtem és a Csőregi nevet örököltem őseimtől.Családfámat kutatva vissza tudtam menni az időben egészen az 1700 -as évek végéig,de mélyebbre már nem sikerült mennem.Olvasmányokból megtudtam valamicskét a név eredetéről,éspedig,hogy lehetséges,hogy a török "cereg"azaz harcos,katona szóbol ered.A második tatárjárás után visszavonuló török-tatár seregek sebesült katonái,állítólag Hunyadon maradtak.(Hunyad határába volt egy nagy ütközet,ahol egy Péntek nevű magyar vezér ütközött meg a török-tatár seregekkel.Mai napig a helyet ahol az ütközet folyt.Hunyadtól nyugatra a Körösön atívelő hídat Péntek hídjának nevezik.) Ha esetleg tudnál valami konkrét dolgot a név eredetéről és megírnád nekem nagyon megköszönném.

                  Baráti üdvözlettel Marci-bátyád.!

Tiszteletem!

 

Ha lenne olyan kedves pár mondatot az én SZÜLETÉSI nevemről.

TÖRÖK:

- Maros megyében, Vadasd (Vadas - kalapos A=Ö és román S - a román neve)  éltek a szüleim. Nem voltak sokan a környékünkön ilyen vezetéknévvel, mindössze három család. Református vallásuak vagyunk. Magyarországon több Török vezeték névvel találkoztam. Kíváncsi lennék az Ön véleményére.. Előre is hálásan köszönöm, hogy foglalkozik kérésemmel.

Mély tisztelettel:

 

Stenczer (született Török) Enikő

Kedves Alpár, a Bónis család gyökereiről szeretnék tudni, ha lehet. Reformátusok, nagy- és dédszüleim Bihardiószegen éltek, Bihar megyében. Előre is köszönet érte.

Baráti üdvözlettel,

Éva

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2023   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek