Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Kedves Barátaim!

Egy nagyon fontos információt szeretnék megosztani veletek.
Ma kaptam egy nagyon érdekes e-mailt, egy hihetetlenül régi és egyszerű kullancseltávolítási módszerről, mely az Őrségből származik, és régi tapasztalatokon alapul.

Szóval: ha valakiben kullancsot észleltek, venni kell egy szál gyufát, meg kell nyálazni a gyufafejet, és körkörös mozdulatokkal, körözi a kullancs körül, mintha kenegetnétek.
A kullancs,  magától, átmászik a gyufaszálra, mert állítólag rajong a foszfor illatáért.
És a feje sem szakad bele.

Kérlek benneteket, ezt az infót osszátok meg minél több emberrel, hogy, ha szükség van rá ők is tudják alkalmazni.
Sőt, ha tudtok, további jó, és bárhol egyszerűen alkalmazható módszereket, osszátok meg velünk.
Hiszen sajnos, ez most nagyon is aktuális.
Üdv. Edit


Megtekintések: 406

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

"Jo pap holtig tanul" - mondja a kozmondas. Koszonjuk kedves Edit. Mindjart ki is probalom mert ezen a tavaszon kertemben sok a kullancs bar a kutyaimat "orvosoltam" egy egy seta utan magamon is kapok egy ket kullancsot. Ugy latszik a kullancs rajong a "pokol" szagaert.
Már én is hírül adtam a Népi bölcsességek... fórumon. Jó lenne, ha ez igaz is lenne. Szerencsére még nem próbáltam az idén egy módszert sem.
Kedves Magdolna, örülök, hogy tovább adta, mert bizony sokunknak segíthet. És most nagyon is aktuális a dolog.
Ha, esetleg vannak jó és használható, ehhez hasonló egyszerű módszerek, akkor azt is ossza meg velünk.
Előre is köszönjük.
Üdv. Edit
Kedves Miklós!

Olyan jót nevettem, a levelén. Köszönöm.
Ha, működik a dolog, kérem azt is írja meg, mert bizony ez egy aktuális dolog nagyon is.
További szép napot.
Üdv.,Edit
Hadd adjak egy tippet, mert én a gombászások közben, néha összeszedek egy-két kullancsot.

Nem használok sem csipeszt, sem kanalat, mert egyszerűen nem mindig lehet hozzáférni a kullancs fejéhez. Általában sokkal jobban befúrja magát, főleg a lágyabb bőrrészeknél, ezért akaratlanul is összenyomódhat a kullancs potrohája, ahogy megpróbálok hozzáférni. Viszont van egy csodás zsilettpengém, amivel egyszerűen lenyisszantom a lehető legözelebb a bőrhöz, általában a feje környékén. Utána cseppentek rá egy kis fertőtlenítőszert, majd pár nap, de max. két hét múlva a bőr magától kilöki a bent maradt szívócsövet vagy fej-maradványt. Lehet, hogy pár napig picit bepirosodik, de ez nálam eddig mindig bevált, és biztonságosabbnak tartom, mint bármilyen kiszedést.

Persze, ezt az új módszert is ki fogom próbálni alkalomadtán, habár kissé szkeptikus vagyok... :-)
Köszönöm szépen György, hogy ezt elmondta. Természetesen bármi, ami jobb v. hatékonyabb, szívese fogadjuk. Hiszen ezek a kis szörnyetegek ott vannak szinte mindenhol, ahol fű nő.
Legyen szép napja.
Üdv. Edit
Én ma vettem észre, hogy két-három napja, erdőjárás-gombászás közben a lábamba fúrta magát egy kullancs. Igaz, még nimfa korban volt, tehát még az első vérszívás előtt, de gondoltam kipróbálom a gyufás trükköt. Hát én bizony veszettül kőrőztem körülötte néhány percig két fajta gyufával is, de esze ágában sem volt kibújni. Sőt, még politikai nyomásra sem volt hajlandó megmoccanni, merthogy az egyik gyufás dobozon párt-hirdetés is volt.

Úgyhogy maradt a rég jól bevált pengés trükk, ezzel seperc alatt elintéztem.
Csaba, köszönjük a választ. Olyan jót mosolyogtam rajta. Hát pedig, ha mást nem, legalább a politikai nyomást figyelembe vehette volna.
Ha tud valami hatékonyat, ossza meg velünk.
Üdv.Edit
Editke!
Ezt a kullancseltávolító módszert én is hallottam, és javaslom mindenkinek, akinek testhőmérséklete az átlagosnál 0,1-0,2
fok Celsius-szal magasabb, és olyan terepeken mozog, ahol fokozottan fentáll a kullancs "támadás" veszélye.

Hozzá kell tennem, hogy a mai hazai gyártású gyufaszálak fejében, az Irinyi János találmánya idején
használatos receptúra szerinti foszfortartalom alig néhány százaléka található.

Üdvözlettel!

Pálházay Csaba Gyula
Gyakran jarom az erdot, vagy szedunk fel kutyasetaltatas kozben kullancsokat,egy cspiesszel mindig megoldottunk mindent, mégpedig úgy, hogy közvetlenül a bőr felett vékonypofájú finom csipesszel megfogjuk és kihúzzuk. Minél előbb, annál jobb, 24 órán belül a fertőzés veszélye még csekély (egyébként is csak a kullancsok töredéke fertőzött).

Arra kell csak vigyázni, hogy ne az állat testét fogjuk meg, hanem a bőrbe fúródott szívókát. Ha ez nem megy, vagy nincs kéznél csipesz, vékony késpengét toljunk a bőrön a hívatlan vendég alá, fektessük a pengére, amellyel így "kipöccinthetjük". Ugyanezt megtehetjük, ha egy finom manikűrolló épp-hogy nyitott szárai közé vesszük az állatot. Egyáltalán nem baj, ha a szívóka a bőrben marad, mert a fertőző anyagot halmozó gyomor és nyálmirigyek a levált testben maradnak (tehát még ebben az esetben sincs szükség "operációra", mint azt sokan tévesen hiszik). A beszakadt szívókát a bőr egyébként 1-2 nap alatt kidolgozza magából.

Sokan allitjak, nem szabad semmifele szert ratenni, mert vedekezesul merget lovelhet a szervezetbe, ami bizony nem tesz jot.
Kutyaknak, emereknek is kitalaltak mar hatekony kullancsriasztot, eleg jol bevallnak.
A kullancsot a legegyszerübb eltávolitani úgy, hogy bekenjük zsirral ( antibiotikus zsir is lehet) s flastrommal leragasztjuk . Mivel a kullancsnak a fenekén vannak a légzönyilásai, igy megfullad, persze nem öt perc mulva, de elöbb a fejét kihuzza a börböl. Nagy Antal dr.
Míg fuldoklik nem fertőz meg minket, ha ő maga fertőzött?
Most sikerültegy példányt még másztában elkapnom, nem kellett hozzá semmi praktika, csak egy kis figyelem. Ahányszor kimegyek a kertbe rögtön megnézem, sikeresen el is kaptam még nem kapaszkodott a bőrömbe. :-))

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2022   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek