Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Kedves Erdélyiek !

A Székelyhont olvasva találtam rá az alábbi cikkre és gondoltam közzé teszem ebben a közösségben, hogy segítsünk, ki ahogyan tud. Az édesanya telefonszáma megvan a cikk végén a hozzászólásoknál. Ahogyan írják hamarosan bankszámlájuk is lesz.

Baráti üdvözlettel:Tállai Enikő

http://szh.ro/szekelyfold/csikszek/elet-es-halal-kuszoben

Élet és halál küszöbén

D. Balázs Ildikó 2011. október 25., kedd 11:57 | Legutolsó módosítás: 2011. október 25., kedd 14:27

Nagy a bánat, a keserűség a csíkszeredai Nagy családban. Szeptember közepén, derült égből villámcsapásként érte a hír a szülőket, hogy második osztályos kislányuk, leukémiás. Orsi az új tanév első napjaiban még el tudott menni iskolába, hétfőn vérvételre vitték szülei, csütörtökön pedig már indulni kellett a kórházba. Azóta is ott fekszik.

 

Fényképek a kórházban fekvő Orsiról

Takaros kis házban lakik Csíkszeredában, a Hargita utcában a Nagy család két gyermekével. Most az édesanya van otthon a három éves Istvánkával, férje szeptember közepe óta Orsi lányuk betegágya mellett van a kórházban. Egyszerű, szerény emberek, akik csak egyet akarnak: megmenteni gyermekük életét. De nincs ehhez elegendő pénzük…

„Orsinak a fülével volt probléma, de egyébként egészséges kislány volt mindig. Szeptember elején, iskolakezdés előtt két héttel vettük észre, hogy sápadt az arca, a foghúsa, a nyelve. Orvoshoz vittük, kétszer is vizsgálatokat végeztek, és a második alkalommal, amikor megjöttek a véreredmények, azonnal vinni kellett Kolozsvárra, onnan pedig három nap elteltével Marosvásárhelyre került. Azt mondta a kolozsvári professzor, hogy másfél hónap kellett volna és elveszítjük. Elalszik és meghal. A szervezete 95 százalékban fehér vérsejttel volt tele” – sírja el magát Nagy Ildikó, miközben beteg kislányáról mesél. Beszélgetünk, előkerülnek a fényképek is, amelyekről egy komoly tekintető, szép kislány néz a kamerába. „Azt mondják az orvosok, hogy a betegség kezelhető, csak sok időbe, évekbe telik. De sok függ attól, hogy mennyire erősödik meg a szervezete” – jegyzi meg.

Ildikó a három éves Istvánra vigyáz, illetve a közeli templomban takarít, férje pedig első perctől gyermekük mellett van a kórházban, ezért egy időre még munkahelyétől is kénytelen volt megválni. Orsi első kezelése 3500 lejbe került, ezt a szülők kifizették, de még legalább háromszori kezelésre lenne szükség. Erre azonban nincs anyagi fedezetük. De nem csak a leukémia kezelése kerül sok pénzbe, nap mint nap rengeteg a kiadás a kórházban, az egyszerű törlőkendőtől kezdve a szájfertőtlenítőig, vásárolni kell mindent, amire szüksége van a kislánynak.

„Eddig mintegy 15 ezer lejt költöttünk, de most már nincs ahonnan. Biza sokat kesergünk. Nehéz, de nincs mit tegyünk. Éjjeleket nem alszunk, a férjemet is nagyon megviseli, lefogyott” – mondja az édesanya, aki hétvégenként utazik Marosvásárhelyre, hogy láthassa gyermekét.

„Orsinak 0-s vércsoportja van, kevesen adhatnak neki vért. A férjem reggelente le szokott menni a vérközpontban és kéri az önkéntes véradókat, hogy adják Orsi nevére a vért. Van aki pénzét kér, más cigit, de olyan is aki csak segíteni akar. Ott könyörög a vérért és fizet, de hát a kicsi leánykánkért mindent megtennénk. Nem adhatjuk fel a reményt, bár tudjuk nagyon sok pénzre van szükség ahhoz, hogy meggyógyuljon” – kesereg Ildikó.

„Olyan beteg gyermekek vannak ott, hogy az ember abba betegszik bele. Orsinak a haja imitt-amott elhullott, hullanak a szempillái. Mondja is, ne búsulj, anyuka, visszanő csak gyógyulnék meg”. Orsi jó tanuló komoly kislány, ha állapota engedi akkor a kórházban is tanul naponta egy órát, egy a gyerekeket a betegágyon felkereső tanító bácsi segítségével. A kislány ugyanis – mondja az édesanyja – semmiképpen sem akar lemaradni osztálytársaitól.

 

Istvánka és édesanyja hazavárják Orsit

„Kicsi Orsikám felnőtté vált egyik napról a másikra. Nem szabad szomorkodjunk mellette, én nem is sírok, ha vele vagyok. Megkeményedik a szívem, mert tudom, hogy a szomorúságunk neki rossz, és ő sem sírhat. Annyi injekciót kapott a két kicsi karjába, a keze hátába, hogy már az sincs, ahova adják. A nyakcsigolyába kellene katétert tenni, de egyelőre ezt állapota nem teszi lehetővé. Bátor a kislányom, jól viseli a szenvedést. Alig várom, hogy hazajöjjön. Imádkozunk, s kérjük a jó Istent, hogy segítsen. A pap bácsi is azt mondta, imádkozni kell minél többet, mert az orvosoknak is a jó Isten ad erőt, hogy segíthessenek” – fogja imára kezét az édesanya.

Hogy a következő kezeléshez hogyan teremtik elő a pénzt, nem tudják. A nyers és durva valósággal már szembesítették korábban a szakemberek. „Azt kérdezte a férjem, ha nálunk szegényebb emberek gyermeke kerül ebbe a helyzetbe, és nem lesz pénz a kezelésre, mi lesz vele, amire azt válaszolták: sajnos, meg kell halljon. De hát most a mi gyermekünkről van szó. Hát hogyne kéne a gyógyszer, igenis elő kell teremteni” – töröli le könnyeit az édesanya.

Ha segíteni szeretnének a leukémiás, második osztályos Nagy Orsolyának, anyagi támogatásukat átvesszük a Csíki Hírlap Petőfi utca 38. szám alatti szerkesztőségében. A kislány kezelésére gyűjtést szervezett a Csíki Anyák Egyesülete is. A segíteni akarók adományait az Albert-házba is be lehet vinni és az ott található adomány-dobozba tenni. Ugyanakkor egy gyűjtőpont is kialakult Csíkszeredában, a Márton Áron utca 60. szám alatti kis üzletben.

A holnapi nap folyamán megjelenik egy bankszámlaszám,amelyre befizethetnek azok akik segíteni tudnak.
12.
imre-antal gabriella
|
2011-10-26. szerda, 16:27
szia Az apuka neve Nagy Ocsi tel 0755476593
Mi mar osszegyujtottunk 600 lejt a hetvegen( el is kuldtuk hetfon), ha akartok segiteni hivhatjatok Ocsit de ugy tudom a heten lesz euros es lejes bankszamlajuk is.
11.
Évi
|
2011-10-26. szerda, 13:34
Aki nem Csíkban él és segítene, hogyan teheti?
10.
xy
|
2011-10-26. szerda, 11:56
Esetleg a SEGITO JOBB alapitvany. Megkeresni magancegeket. Kitenni sok ladikat.
Vigyazat visszaelesek lesznek
9.
tp
|
2011-10-26. szerda, 10:31
Kell minel hamarabb bankszamlat nyitani . Ugy eur-t is lei-t is.+ telefonszamok. Igy megkonyitik az elerhetoseget. Be kell vonni a mediat minel jobban.Tv , ujsag, stb. Hirveres kell.
Ezek nelkul nem fog menni.
mar kiprobaltuk sajnos.
8.
anonim7
|
2011-10-26. szerda, 08:24
Innen el kell menni , sajnos, mert nem lesz jó vége,aki már benne volt az tudja mit jelent a hematologia s főleg az itteni körülmények.A FIZETÉSED GYÓGYSZERRE NEM ELÉG.......S MÉG HOL A TÖBBI.....szegény drága gyermekek..........
7.
mostidemitírjak?
|
2011-10-26. szerda, 00:15
egy orvos jelölt más nem is írhat, egyébként korekt...
6.
bakaemoke
|
2011-10-25. kedd, 22:26
Az orvosi eskü még mindig létezik, ballagáskor minden jövendőbeli orvos leteszi.De ilyen esetekben, ugy gondolom nem az orvost kell hibáztatni, mert itt a kislány gyógyszeres kezeléséért kell fizetni és nem azért, hogy az orvos kezelje.
5.
csikijozsi
|
2011-10-25. kedd, 21:35
Egyelore hadjuk a biztositohazat es az orvosi eskut,tegyuk meg azt ami rajtunk mulik. Fojunk ossze es segitsunk mindnyajan lehetosegeink szerint.En csikszeredai vagyok de othonomtol tavol elek . Egy euros bankszamlat kellene letrehozni ,hogy kulfoldrol is segithessunk.
4.
zsoci
|
2011-10-25. kedd, 20:46
Idézet a cikkből:Azt kérdezte a férjem, ha nálunk szegényebb emberek gyermeke kerül ebbe a helyzetbe, és nem lesz pénz a kezelésre, mi lesz vele, amire azt válaszolták: sajnos, meg kell halljon.
Es ezek után kérdem én, milyen esküt tesznek le az orvosok, vagy mar nincs is ilyen, és hol a biztosítóház, és meg sorolhatnám. Hat fogjunk össze és segítsünk! Sajnos Románia egy nagy halom sz.r.
3.
csak egy a sokbol
|
2011-10-25. kedd, 19:14
Mi a kisuzlet neve?hogy talalom meg?nem vagyok csikszeredai es nehezkes csak cim utan keresni...
2.
anyucika
|
2011-10-25. kedd, 14:21
Tudom az anyukának a telefonszámát.0745826751
1.
jakabzoltan74
|
2011-10-25. kedd, 13:46
Segitsegre van szukseguk,segitsunk !!!
Tud valaki elerhetoseget ?

 

Megtekintések: 213

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Mielőbbi gyógyulást kívánok a kis Orsikának! Sokan gondolunk rá, az is nagyon sokat segíthet! Köszönjük Enikő, hogy megosztottad velünk.

Kedves Mindenki!

A fenti cikkre, mely megjelent a Székelyhon napilapban, megmozdult az Erdélyben élők szive, amit nagy örömmel olvastam. Közzéteszem az újabb cikket, aminek a végén három féle bankszámlaszám van, hogy lehetőségünkhez mérten segítsünk a kis Orsikán...

Baráti üdvözlettel:Tállai Enikő

Egészségére váljék!

D. Balázs Ildikó 2011. november 6., vasárnap 10:34 | Legutolsó módosítás: 2011. november 6., vasárnap 12:23

Ezzel az üzenettel küldték a csíkkozmásiak adományaikat a csíkszeredai, leukémiás Nagy Orsolyának. A hétvégén Orsi édesanyjának több mint négyezer lejt adtunk át.

 

„Szeretnék gyűjteni a faluban Orsinak. Kevés szabadidőm van, de arra gondoltam, segítek” – ezzel hívott fel a marosvásárhelyi kórházban fekvő kislányról szóló első cikk megjelenése után a csíkkozmási Botos Lenke. Az elképzelést tett követte, és a fiatalasszony gyűjtésbe kezdett. Lenke, aki két kislány édesanyja, a hétvégén férjével együtt közel kétezer lejt adott át Ildikónak, Orsi édesanyjának.

„Ha csak elolvassuk a cikket és sajnálkozunk, azzal segíteni nem tudunk. Ezért gondoltam arra, hogy felkeresem az embereket, hátha segítenének a kislányon. Ismerték Orsi helyzetét, olvastak róla, és adományozott, ki amennyit tudott. Az üzenik, hogy egészségére váljék” – mondta könnyekig hatódva Lenke, amint átadta az adományt. Ekkor már Ildikón volt a sor, hogy elsírja magát. Csak forgatta a neveket tartalmazó listát, és csodálkozott, hogy milyen sokan adakoztak a kislányának.

„Ezt nem is tudom megköszönni, de nem is lehet” – törölgette könnyeit. Mint elmesélte, rengeteg jó szándékú emberrel találkozott a cikk megjelenése után. Ismeretlenek hívják fel telefonon, keresik fel lakásán, és ajándékot, pénzt küldenek Orsinak. „Bejött a múltkor egy csíkszeredai tanító néni, akinek az én gyermekeimmel egykorú gyermekei vannak. Az ő gyermekei ragaszkodtak, hogy szerezzenek örömet a beteg kislánynak, hoztak egy kis ajándékot és pénzt. Ismeretlenek jönnek, pénzt hagynak az asztalon, sokszor azt sem tudom, kicsodák. A Csíki Anyák Egyesületétől is küldtek ajándékokat Orsinak, és négyszáz lejt, egy idős házaspár, akinek a gyermeke leukémiás volt, de meggyógyult, valahonnan Maros megyéből küldött pénzt. Tudok olyanokról, hogy olyan szegények, hogy alig van, amit megegyenek, alig tudnak élni, de harminc lejt adtak. Hát hogyne fájna az embernek a lelke” – sírta el magát Nagy Ildikó.

 

 

Olvasóink küldték

A Csíki Hírlap szerkesztőségében is gyűltek az adományok, olvasóink – a korábbi 1500 lej mellett – most közel 2700 lejt küldtek Orsinak, sőt volt, aki ételjegyet is hozott a családnak. „Mi olyan szomorúak voltunk, de amióta írtak Orsikáról, érezzük, hogy mennyien mellénk álltak, nem vagyunk egyedül. Kicsit megnyugodtam, most már tudok éjjel aludni” – mosolyodott el Ildikó. A szeptember óta Orsi betegágya mellett lévő édesapának, Istvánnak az elmondása szerint a véradási problémák egyelőre megoldódni látszanak. Legutóbbi beszélgetésünkkor kiderült, bár „Orsika nagyon le van gyengülve, jó a hangulata”. Orsi jelenleg kemoterápiás kezelés alatt van Marosvásárhelyen, a hét elején újabb vizsgálatokat végeznek, és amennyiben az eredmények jónak bizonyulnak, hazaengedik legalább két napra, hogy „feltöltődjön”.

Adományok Orsinak!

Ha segíteni szeretnének a leukémiás, második osztályos Nagy Orsolyának, anyagi támogatásukat átvesszük a Csíki Hírlap Petőfi utca 38. szám alatti szerkesztőségében. Orsolya édesanyja, Nagy Ildikó nevére, az OTP Bankban megnyitott számlaszámra is lehet támogatást utalni:

RO06OTPV260000493746RO01

RO10OTPV260000493746HU01

RO60OTPV260000493746EU01

Swift-kód: OTPV RO BU

A teljes cikk megtalálható a  következő linken:http://www.szekelyhon.ro/szekelyfold/csikszek/egeszsegere-valjek-

 

 

Aaaaajaj... Nem elég ennyi adat, mert pl. a Netbank több adatot kér, különben nem lehet lebonyolítani az átutalást.  De mennyit tudnánk, s mennyit érdemes?  Én szoktam otthonról pénzt kapni. 2000 Ft.-ot vonnak le banki költséget.

Szia Mária!

Én is netről utaltam és sikerült. A devizaátutalás menüből indultam, még akkor is ha a forint számlájukra utaltam.

Címzett neve: Nagy Ildikó Lakhely:Csíkszereda. Címzett számlaszámához bemásoltam (vágólappal) a Forint számlát mindenestől, de a betűket kihagyva írta be, de így jó. A Swift-kódot is másolással írtam be, de annyit kellett rajta javítanom, hogy a szóközöket ki kellett törölnöm. És így már elment az utalás.

Sok sikert!

Enikő

 

Kedves Enikő!

A híres "füvesember", Gyuri bácsi előadásában hallottam, hogy erdei somlekvárral gyógyított meg több embert. 

Valahol talán a cikk is megvan amiben erről is szó van. Kívánom, mielőbb meggyógyuljon a kislány.

Üdv.Éva

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek