Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Hagyomány született: UNOKATESTVÉR TALÁLKOZÓ 2011

A régi családok népesebbek voltak. Anyai nagyszüleim 6 gyermeket neveltek fel. Mikor egy háromszéki kis faluból Kolozsvárra költöztek, már volt két gyermekük, a 4 kisebb itt született. Ötön családot alapítottak (a legfiatalabb odamaradt a világháborúban), gyermekeik születtek, nagyszüleinknek 15 unokája volt – mi, az unokatestvérek.

A nagyszülők és a szüleink rendre meghaltak, mi pedig aztán szétszéledtünk – nem a világban – „csak” Európában. Mára tízen maradtunk: Svédország, Svájc, Magyarország és Erdély különböző helységeiben lakunk.

A rohanó világban nem volt időnk tartani a kapcsolatot és 10 évvel ezelőtt egy véletlen találkozáskor rájöttünk, hogy milyen keveset tudunk egymásról: a legközelebbi rokonainkról. Akkor vetődött fel egy „unokatestvér-találkozó” megszervezése, és 2002-ben találkoztunk mind először egy kalotaszegi kis faluban, ahol 3 napra kibéreltünk egy panziót.

Csodálatos volt a viszontlátás. Voltak olyanok, akik 25-30 éve nem látták egymást. Most már mindegyikünk családos volt, gyermekekkel, unokákkal. Sokat beszélgettünk, jól éreztük magunkat együtt. Elhatároztuk, hogy a találkozót 3 évenként megismételjük.

Ebben az évben, június elején kerül sor a negyedik találkozóra. Arra gondolva, hogy már lassan mi is kiöregszünk, kihullunk a csapatból és szükség lesz azokra,  akik tovább viszik a családi összetartozást, meghívtuk gyermekeinket is, családjaikkal együtt. Összesen 25-önjöttünk össze, ugyanott, ahol először: a legidősebb 77, a legfiatalabb 3 éves volt.

Ennek a találkozónak témája is volt: családi anekdoták, történetek, emlékezések. Az idő megszépíti az emlékeket. Már nem csak szomorúsággal, hanem derűvel is tudunk visszagondolni a múltba, tudunk nevetni régi történeteken, elszólásokon, olyanokon, amelyek talán csak számunkra érthetőek,

Nagyszerű volt az együttlét – még az idő is kedvezett: azelőtt és utána is hűvös volt, sokat esett az eső, a találkozó 3 napján hétágra sütött a nap. Péntek délután érkeztünk sorra, miután megkerestük a szobáinkat és kiörvendtünk magunkat, közös vacsora következett. Az csak hab volt a tortán (a szó szoros értelmében is), hogy két születésnapot is megünnepelhettünk, persze az unokák fújták el a gyertyát a tortákon! A meglepetés még csak azután következett: élő zene húzta a talpalávalót, és mindenki táncra perdült, korkülönbség nélkül!

Másnap mégis szinte mindenki korán kelt, jól esett napon sütkérezni, egy kávé mellett folytatni a tegnap megkezdett beszélgetéseket, hiszen annyi mondanivalónk volt…

Utána közös sétára indultunk, meglátogattuk a falu melletti dombon épült, szépen karbantartott műemléktemplomot, és magunkban imádkoztunk, hálát adva a Jó Istennek, hogy mind együtt lehetünk.

Ebédre értünk haza, és a jól megérdemelt délutáni pihenés után pontosan 6 órakor mindenki ünneplőbe öltözve gyűlt össze, hogy koccintsunk a találkozás örömére, átadjuk apró ajándékainkat és elkészítsük  emlékül a hagyományos csoportképet (ha jól megnézzük a 2002-ben készültet és a mostanit, bizony látszik, hogy mennyit öregedtünk 10 év alatt, de látszanak az unokák is, akik azóta születtek!).  Mindenki megkapta egy kis mappában az eddig összegyűjtött családi történeteket, és mindenki megfogadta, hogy a következő találkozóig annyit fogunk összegyűjteni, hogy könyv lesz belőle. Megkérdeztük a fiatalokat is, hogy mit jelentett nekik a találkozó, és őszintén mondták mind, hogy nagy élmény volt. Most már megnyugodhattunk, hogy lesz aki folytassa, átvegye tőlünk majd a stafétabotot.

A három nap alatt volt időnk mindent megbeszélni, négyszemközt, vagy kisebb csoportokban is. Mindegyikünk őszintén mesélt magáról, családjáról, örömeiről, sikereiről, gondjairól. De volt idő felszabadultan játszani különböző ügyességi játékokat, és még nem is csodálkoztunk, hogy az unokák sokszor ügyesebbek voltak, nem csak a nagyszülőknél, de a saját szüleiknél is. Ez bizonyítja, hogy van utánpótlás!

Vasárnap délután indult haza a társaság, de előtte Kolozsváron még tettünk egy sétát a Házsongárdi temetőben. Virágot vittünk a nagyszülők, szülők, meghalt unokatestvéreink sírjára, akik itt vannak eltemetve, és emlékeztünk azokra, akik máshol nyugszanak.

Egy utolsó csoportkép készült még, aztán megöleltük egymást és mindenki elindult haza, miután mind együtt itthon voltunk.

Miért írtam meg mindezt az Erdélyi magyarok a világban olvasóinak, hiszen személyes, csak a családunkat érintő dolgokról volt szó? Azért mert ezek a találkozók rádöbbentettek arra, hogy a baráti, munkatársi, felekezeti, vagy éppen politikai összetartozás mellett milyen fontos a családi kötelék is. Az őseink emléke, rokonaink hűsége, gyermekeink szeretete, ragaszkodása, talán jobb emberré tehet mindenkit.

                                                                                            Paskucz Szathmáry Viola

                                                                                             nyugdíjas építészmérnök

                                                                                                       Kolozsvár

Megtekintések: 116

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Disznóvágás szavakban. Küldője Pál Józsi, Gabipapa unokatestvére


 

 



 






-

 NAGGGYON JÓ!!!!!!!!!!!!! J


 Félnégy, klozet, mosdó, tea, mikádó, gumicsizma, kutya, kapunyitás, térvilágítás, haverok.

 Malac, ezbazmegdek****nagy, nemjönki, vigyázzonnanmajdén, holakötél, öntsdlevízzel, holakábító, mostszúrjad, addatálat, mégegyet, navégre.

 Palack, perzselő, kapa, lapát, Pepe, tegyükfelarácsra, k****nehézbazmeg, jöhetavíz, holakefe, majdénkaparom, elégfehérJózsikám, ittafüle.

 Akkorigyunkegyet, megmégegyet, hasítodvagymajdén, holabárd, holafűrész, holamalac, belit kimossátok, nincsazapénz, kutyáké.

 Akkoregészség, miezszilva, barackbazmeg, egészség.

 Készavér, üljetekmárle, neállvaegyünk, ittakenyér.

 Sonkamarad, lapockaszalámiba, nemdaráljuk, késselvágjuk, ilyetseláttammég, karajmarad, többikolbász, majdéndarálok, tokaszalonna abálóba, jóélesezakés, látomazujjadon, kötözdbebazmeg, egészség.

 Miez, lócomb, minek, szaláminak, oszteztígyhogy, megfőzzük, micsoda, netörőggyvele, lapockafelitis, cukorminek, kellbele, nabazmeg.

 Sütödazsírt, majdén, Lacisüsse, ittafakanál, Lacikámpirosra, netanítsálbazmeg, jóvanna, nemkellbeletej, tepertőtsüssél, nemtejbegrízez, többithurkába, áztasdbeabelet, másikfélétis, majdéngyúromakolbászt, egészség.

 Miez, hurkatöltő, ilyetseláttammég, kölcsönbevan, ipari, aztlátom, keményrehaddmenjen, miez, lóbélteddle.

 Borsmerrevan, nemkellbele, hogyhogy, mert nem, hátakkor, erőspaprika, zsemlyeminek, tüdőshurkába, ilyetseláttammég, namostlátol, egészség.

 Sajtotmajdén, holaringa, micsoda, kétnyelűkés, jaez, borsotebbese, nabazmeg.

 Kolbásztkarikába, vagyszálba, szálba, szalonnátebbesózzad, kolozsváritebbe, sonkátmajdén, szedjétekkiazabálót.

 Holareceháj, hátezmi, cigánka, ilyetseláttammég, pedigjó, majdmeglátjuk, egészség.

 Májashurka, véreshurka, tüdőshurka, svábhurkába pirítottzsemlét, nabazmeg, vastagbélbe, hogynézmánezki, netörőggyvele.

 Fiúk, készapecsenye, csapassunkmárelőttebarackot, holakenyér, ittasavanyú, egykisbort, pogácsát, mikorleszkészakáposzta, rétesislesz, nabazmeg, bangladesbenmegéheznek, eriggyémá.

 Zsírtabödönbe, kolbásztrúdra, hurkátkaréjba, sajtra téglákat, kiszurkáltad, ezittenmegyfüstre, ezmegysózóba, miezalé, sonkapác, nemsózodelőtte, bennevanasó, készvagyunkemberek, egészségünkre.

 Asztalhozemberek, holavécé, igyunkmárelőttekicsit, orjaleves, toroskáposzta, pecsenye, kishurkakiskolbász, almásrétes, kidurranokbazmeg, énis, csapassunkegykisbort.

 Kóstolótnehogyitthagyd, haggyadmámiez, leszakadafüle, köszmégegyszer.

 Aztán laza tizenkétórás epegörcs

A családi találkozó ötlete zseniális gondolat. Eléggé szétszórt minket a történelem vihara, szerte a nagyvilágba, ideje felfedezni és ápolni az elfeledett rokoni kapcsolatokat.

Kedves Viola! Nagyon jó ötlet és csak dicsérni tudlak hogy ilyen találkozót megtudtatok rendezni. Sajnos sok család a nagy létszámból folyamatosan csökken és ahogy szüleink, mint Édesanyám, tartották a kapcsolatot a rokonokkal, a fiatalabbaknak ez már nem egy fontos dolog, habár egy bizonyos kor után rádöbbennek mit szalasztottak el.

Kívánok további egészséget és sok örömet.M.Béla.

Kedves Adalbert!

Ez a kérdés engem is foglalkoztat, ezért - engedelmeddel - továbbfűzném a gondolataidat. Régen az emberek a születésüktől fogva meglévő rokoni kapcsolatokat ápolták egész életükben. Ha a család tagjai nem kerültek túl messze egymástól, legfeljebb a szomszéd faluba, nem is volt nehéz számontartani és ismerni a rokonságot. Manapság azonban gyakran országhatárok választják el egy család leszármazottait, a kapcsolatok lassan elsorvadnak. Éppen ezért lenne fontos, hogy a szétszóródott rokonság fiataljai legalább egy-egy megszervezett családi találkozón megismerjék egymást - még kisgyerekként. Később eldönthetik, kivel szeretnék szorosabbra fűzni a barátságot, de tudni mindenkiről kell!

Üdvözlettel: Zsuzsa

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek