Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Ha kinn voltál az utcán, ha otthon voltál, ha a tévéből nézted, ha rádióban hallottad, vagy csak mesélték... írd le mi történt veled 1990 márciusában !

Megtekintések: 2142

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

szörnyü élmény volt a fekete Március nekem.Akkor már 3 éve nem éltem abban a városban,de éppen hazalátogattam,elöször 3 év után,pontosan belepottyantam a 15.i könyves tüntetésbe.A szüleim a Fötéren laknak,igy a 16.i oláh bevonulást fentröl az erkélyröl néztem végig.Akkor láttam elöször robbanni a puliszkát.Ez soha nem volt elképzelhetö,hogy az oláh ennyire aggresziv lehet.Azután 3napig hözöngtek,mire eljött 20.a.Arra összeszedték a magyarok is annyira magukat,hogy kivonultak újra tüntetni.Nem irom le részletesen az eseményeket,mindenesetre az én rokonaim nyakig benne voltak,beszéltek a városházáról,rendezték a sorokat,dehát mint idegen állampolgár már nem szólhattam bele,csak szurkolni tudtam.A végkifejletet mindenki ismeri,az oláhok elérték céljukat,sokkal többen elhagyták a várost,abszólut többségbe kerültek.Ennyi történt és életem legnagyobb sokkhatása volt,amit csak átéltem.

"idegen állampolgár":-(... , nem puliszka robbant, hanem " az okos gyűlölet " lerészegítette a barmokat, tehát a pálinka vadult,őrület dúlta fel a különben úgy-ahogy,de békességben együttélők nyugalmát.És szenvedett mindenki, úgy román, mint magyar,mondom, mindenki, akiben egy csöpp értelem van.

Nem könnyű erről irni, 20 év elteltével sokminden átértékelődik az emberben, most felnött fejjel tudom , hogy az igazi csatát nem az utcán nyerik. A sok leitatott és lefizetett oláht nem volt nehéz lecsőditeni Vásárhelyre, azon a cimen, hogy a magyarok gyilkolják a románokat.
Akkoriban végzős diák voltam a Bolyaiban, az egész osztály, ill. az iskola magyar diáksága kivonult a főtérre a Városháza elé, civilizáltan, különösebb szervezés nélkül, de felháborodottan a Sütő Andrásbácsival történtek miatt. Persze mire mi levonultunk a Bolyai utcán, a főtéren már gyülekeztek az emberek. Innen felgyorsultak az események, tojással dobáltak meg mindenféle jelzőkkel illettek, de a borzasztó az volt , amikor a kordon túloldalán, barátnak hitt iskolatársakat, edzőtársakat fedeztem fel. És nem értettem...., és amig én értetlenül álltam, a hatam mögött teherautó hajtott el, kiabáltak, hogy jönnek a hodákiak, pillanatok alatt a főtéri padok lécek nélkül maradtak és menekültünk a vasvillát meg kaszát rázó részeg horda elől.
Amire emlékszem, valaki a Városháza épületébe lökdösött, nem tudom hogyan kerültem oda, nem sebesültem fizikailag, de a lelkem romokban hevert, mert nem értettem..... most sem értem .....
Életem végéig kisérni fog a látvány, amikor kiléptem a Városháza erkélyére, éjfél körül lehetett, a főtéren a padokról felszaggatot léceket égették csoportosan, a Székely himnuszt énekeltük, és mint valami varázsigét ütemesen kiáltottuk
MOST VAGY SOHA.....és tudtam, azt a csatát akkor, ott, megnyertük, helytálltunk, nem féltünk magyarnak lenni. De a harc nem feljeződött be, és azóta is tart.....csak a módszer más.
én is kinn voltam és egyike voltam azoknak akik már jó előre tudtam ,mert telefont kaptam,hogy Régenből már elindultak a felebarátaink.2 mártirfalú Nagyernye és Sáromberke feltartoztatta a csapatok több mint felét azért usztuk meg "csak" ennyivel.Én annyit tehettem hogy, a Tanács háza melletti utcában aSzabadság utca felé menekitettem az öregeket és a nőket... amikor megláttam 1, csapat fekete, kissapkás ,felfegyverzett éhes ordát.Románul azt mondtam hogy, gyertek utánnam mert, én tudom merre vannak a magyarok.Igy tudtam elcsalni egy 50 fős sereget a poklos patak felé.Ott a fahidon futásnak eredtem ,de nem követtek mert fáradtak és részegek voltak.Annyit mondtak hogy a bőrdzsekis után kell menni de, arra már nem sokan voltak igy ők is lemerdtek és én haza futottam. Majd folytattom most meloba kell mennem.
Minden vásárhelyinek fájo emlék a 2o éve történt események,a töréntekkor még baka voltam a hires megnemépitet csatornánál.A tv -beli hirek természetesen egyoldaluak voltak, pontosan akkor volt egy társunk otthon szabadságon s aki résztvettbenne s mikor visszajött már elsökézböl kaptuk a nem cenzurázott hireket, s mivel egy nem épen szeretett helyen voltunk katonák addigra egy elég összeforrt társaság jött létre magyarok -románok eggyüttvéve,a hallotak alapján rögtön feldolgoztuk egymásközt hogy egy ilyen megtörtént dolog miatt nemfogunk egymásnak esni,jo volt ezt akkor hallani, Rá 9-1o nappal szereltünk le mikor hazajöttem a TAB-ok még a városvégeken diszelegtek,szégyen ami történt az idöt nem lehet visszaforgatni,gondoljatok bele akik vegyes házasságban éltek akkor s most is annak milyen érzés,belegondolni is rossz.
Érdekes ezt soha nem lehet elfelejteni és engem csak az előszele érintett - olyan, mintha csak most lett volna és nem 20 évvel ezelőtt.
Hála az Istennek én nem kerültem bele a forgatagba.
Csak egy tanfolyamon vettem rész – de azt láttam, hogy az egész város olyan volt, mint egy méh kaptár.
A szabadság szele nagyon úrrá lett mindenkin és persze a tavasz a zsongás, ami amúgy is felszabadít.
Kaptam egy biztos fülest, nagy dolgok lesznek és induljak haza korábban a gyermekeimhez.
Társaim, akik kivárták a tanítás végét, alig bírták elhagyni a várost - volt olyan, aki hatalmas monoklival érkezet az első munkanapon.
Már az félelmetes volt, hogy mindenki mindenkit figyelt - végig az úton, a buszokat is figyelték, kissebb nagyobb csoportok - akkor még nem tudtuk, hogy ilyen csúnya vége lesz...
1990 marcius 20-an pont Magyarorszagon Hatvan varosaban voltam es ottan lattam a Tv-ben a Marosvasarhelyi osszetuzeseket .En pont Marosvasarhelyen nottem fel de kozben elvegeztem a mernoki egyetemet Kolozsvaron es Nagyenyedre voltam kihelyezve.Sajnos az esemenyeket az ultranacinalista Petre Roman es Ion Iliescu robbantotta ki ,azert hogy eltereljek a kozvelemenyt ,azert hogy ugyanaz ev majusaban megnyerhessek az allam elnoki es ugyanakkor a kormany valasztasat.Magyarul megmondva ok ugy gondoltak hogy itt az ido hogy elszabaduljon a pokol .Mert konnyebb felrevezetni a nepet ,hazugsagokkal ,osszeuszitassal mint megmondani a celkituzest meg az igazsagot.(ugyanis tudjuk hogy a kommunizmus ,hazugsagon ,megfelemlitesbol ,kenyszerbol es felrevezetesbol allt !) .A Marosvasarhelyi esemenyekben nagy szerepe volt az ortodox egyhaz meg papjaik ,akik uszitottak a romanokat a magyarok ellen ,biztositva nekik a szallito eszkozoket ,buszokat meg teherautokat ,hogy a Szaszregen melletti helysegekbol Marosvasarhelyre szallitsak a sok analfabeta romansagot ,mindezt persze az ideglenes kormany es allamfo kozremukodesevel. A magyar aldozatok koze sorolhatjuk Suto Andras irot ,Kincses Elod ugyvedet ,es masokat akiknek egyetlen vetke az volt hogy magyar !!!A romanok nagy host alakitottak egy semmihazi szemetbol akit ugy hivnak hogy Cofariu ,akinek semmi keresni valoja nem volt Marosvasarhelyen ,ugy kenyszeritve hoztak oda.De megis egy szenzacios teljesitvenye volt a Marosvasarhelyi esemenyeknek meghozza az hogy a romansag sajat hazajukban megverodott ,kaptak a pofajukra. !!!! A ngykolompos Petre Roman igy akart bosszut alni a magyarokon mivelhogy az apjat aki zsido volt ugymond Horty-ek deportaltak lagerbe ahonnan vissza sem jott.Az apja akkor Maramaroson lakott ami akkor meg Magyarorszaghoz tartozott mint Erdelyi terulet.Egyelore ewnnyit roviden a fekete marciusrol ,remelve hogy meg vannak akik tobbet tudnak leirni az esemenyekrol.
Petre Román édesapja Neulander névre hallgató nagyváradi származású zsidóember volt, a testvére pedig Kovács György néven lett rendkívül híres, elismert színész. A zabigyerek Ion Iliescu-nak a valódi édesapja pedig egy nagybányai magyar zsidó kereskedő volt. A titkosszolgálatokat akkoriban egy Virgil Magureanu nevű illető irányította, akinek (1990) az eredeti neve Asztalos Imre volt. Ugyanakkor jó tudni azt is, hogy például Miron Cosma édesanyját Nagy Erzsébetnek hívták, Cosma ezért annak idején Markó Bélát is megkereste, hogy annak segítségét kérje. Mindhiába. Szóval, itt azért nagyon hülyén cseng a román ultranacionalistákról szóló megfogalmazás. Én meg Fazakas Csaba vagyok, édesapám Lupényban született, nagyanyámat pedig Nagy Zsuzsannának hívták. "Fekete március" egyik változatának leírója.
Kedves Gabriella ma rendkivuli meglepetes ert amikor elolvastam sorait Kovacs Gyorgy - el kapcsolatosan. Az 50 - es evekben surun latogattam a marosvasarhelyi szinhazat es Kovacs Gyorgy alakitasai orok emlekeket hagyott de fogalmam sem volt hogy W.Roman batyuskaja volt. Kiszonom

Kovács György színész rokoni kapcsolata számomra is újdonság,meglepetés.Mint sokan tudjuk és megtapasztaltuk Ő egy nagy formátumú,kiváló színész volt.1967-ben Marosvásárhelyen volt szerencsém verset mondani előtte egy felvételi vizsga alkalmából...De most nem róla van szó és kár volna emlékét bepiszkítani.

A gyalázatos '90-es marosvásárhelyi eseményeknek bizonyára sok volt "szekusnak",pártpolitikusoknak a mocskos,álnok érdekei voltak a mozgatórúgói.Több tanulmány és könyv is íródott ezzel kapcsolatban.De biztos vannak még sok nem ismert mozzanatai,amikről az ottani résztvevők,a megtámadottak és titkok tudói itten minket is tájékoztathatnak.Ugyanakkor minden elismerésünk az akkori bátor magyarok és nem magyarok kiállásáért akik mertek szólni  és szembeszállni a feltüzelt,leitatott csőcselékkel szemben.És ne feledkezzünk meg Sütő András akkori bátor kiállásáról sem! Biztos vagyok tettük nem volt hiábavaló!  

Amit leirok talan egy kis darabka a "nagy puzzle" - bol: Akkor en Ngybanyan voltam de van egy rokonom ki rendor volt Ibenesti - en (sef de post) o meselte el nekem hogy autobuszok jelentek meg a faluban es agitaltak hogy elveszik a magyarok Erdelyt. A gyulekezo romansagnak allandoan toltottek a palinkat de szerinte volt valami abban mert egyszerre nagyon agresszivek lettek. Hiaba kerte oket ne menjenek sehova - ne higgyek az agitatorokat.....botokkal villakkal - fejszekkel elmentek a buszokkal Marosvaserhely iranyaba. Az esetet rokonom jelentette fennebvaloinak Marosvasarhelyre. Az akkori Marosvasarhelyi tank egyseg parancsnokanak szerepe se tisztazodott a mai napig sem. Hogy valojaban kik szerveztek ezt a verengzest es egeszen felso korokbol ki allt az esemenyek hata maogott ma sem tisztazodott - itt vannak es lesben allnak.....
Ajánlom figyelmetekbe bátyám, Kincses Előd Fekete március című könyvét, magyarul, románul németül és angolul is hozzáférhető.

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek