Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Egy igen érdekes ötrészes filmet làttam Magyarorszàg anyagi és szerkezeti tönkretételérôl , ahol valaki a nemesség ûjbôli létrehozàsàt javasolta a kivülrôl irànyitott belsô végromlàs megfékezésére , vajon ez igy hirtelen ôrültségnek hangzik-e , egy olyan réteg ujbôli felélesztése , megszületése amely a nemzet érdekeit korrupciôtôl mentesen , anyagi és életàldozat àràn is képviselné .
Itt természetesen nem dzsentrikre gondolok , hanem normàlis bàtor emberekre , kik érdemeiknek megfelelôen
emelkednének .
Vàrom bizonyàra érdekes hozzàszôlàsaitokat ,

Megtekintések: 949

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Nem értem ,hogy mit akar azzal mondani "Nem dzsentrikre gondolok,hanem normális bátor emberekre".Ezek szerint ön megengedi magának ,hogy ezt a réteget lebecsmérelje.Nincs tisztába a szerepükkel,amit Erdély életébe játszodtak.

Nagyon sajnálom Szekeres Erzsébet
Kedves Erzsébet , tudomàsom szerint a "dzsentri" olyan nemest jelent , aki màr a tàrsadalomban valôdi szerepet nem jàtszik , csak cîmébôl él , vagyis tûlél , evvel nem azt mondtam hogy nem lehet mûvelt , szimpatikus , vagy jô ember , de csupàn dekadens , vagyis inaktîv szerepet tölt be .
Több magyar és orosz irô nàlam obban megjelenitette ezt , ugy mint Môricz Zsigmond , vagy Gogol ,
Ôn a kérdésemre lényegében nem vàlaszolt , de azért köszönöm megjegyzését üdvözlettel Albert
Kedves Albert, egyetertek azzal, ahogy a "dzsentri" fogalmat meghatarozza.

Erzsebetnek ajanlom olvassa el az "Úri muri"-t. Móricz regenyebol teljes kepet kaphat a magyar nemesség alkonyarol. Jókai még romantikus rajongassal ir roluk, Mikszath az atmenet, az o regenyeiben mar megjelennek lecsuszott nemesek, Moricz viszont mar realistakent biralja a vagyonukat elherdalo, link nemes urakat.

A nemesseg visszaallitasarol, csak annyit: Ki dontene el, es milyen szempontok alapjan, hogy ki erdemes erre a cimre? Nem biztos hogy a kutyabor elokotorasa lenne a megoldas. Mindent elolrol kellene kezdeni, azaz csak azok kellene ilyen kivaltsagban reszesuljenek, akiknek konkret tetteik igazoljak ratermettseguket.

Itt elhangzott az is, hogy "urnak szuletni kell". Hat ez az, nem mindegy, hogy selyemnyoszolyaba, vagy hitvany rongyokba szuletsz, ez pedig nem szabadna determinaljon. Fontos a neveltetes, a csalad, az iskola, de mindenkinek meg kell adni a lehetoseget, hogy ha akar, a legjobb intezmenyekben tanulhasson, ne legyenek ezek mereg dragak, hogy csak a felsobb retegekhez tartozok kivaltsaga legyen. A kommunizmusban az volt a jo, hogy probalta a szakadekot betomni a tarsadalmi retegek kozott (a modszereik miatt, meg most is sokan sirnak, ha felemlegetik). De, ha a nemesseget szeretne valaki visszaallitani, ezt a problemat kell legeloszor megoldania, valamifelekeppen megteremteni az eselyegyenloseget. Kaphassa meg barki ezt a cimet, legyen az milliomos vagy kispenzu, a felso elithez tartozo vagy egyszeru hivatalnok, ertelmisegi vagy paraszt (azaz gazdalkodo). De csakis akkor, ha raszolgalt becsuletessegevel, hazafisaggal (jo ertelemben), bator magatartassal, kiallassal ereje szerint a legnemesebbekert. Es nem utolso sorban legyen magyar erzelmu, lelkuletu. Ne szegyellje, hogy magyar!! Ciki magyarnak lenni Magyarorszagon. De hat nem uj dolog ez, Széchenyi nemetul irta még a naplojat is, es azt mondta: idegen nyelven ir, beszel, mert igy nagyobb hitelt adnak szavainak a tisztelt "varosatyak". Liszt sem beszelt magyarul. "A magyar a parasztok nyelve" - ez volt az akkori Habsburg-propaganda, hogy elfojtsak a nemzeti ontudatot, mely egyebkent minden valamire valo nemzet sajatja (meg ma, az unioban is). Ez volt a kommunizmus (az oroszok) vesszoparipaja, es ennek a beidegzodesnek a hatasa el ma is. Hal' istennek, a finnugor-eredet elmelete (ugyancsak a Habsburgok altal penzelt torteneszek krealmanya) megdolt, genetikailag bebizonyitottak, hogy nincs rokonsag. Tehat nem voltunk a Magna Hungariaban gyujtogeto-halaszo nemzet, osszesen kb 50 evet toltottunk ott, ez ido alatt szedtuk ossze a 163 finnugor szavunkat (de hat ennyit 50 ev alatt az angolbol is atvettunk, megsem tartjuk testvereknek oket). 2003-ban a finnek ki is javitottak a tortenelem konyveiket, ilyen forman: baratsag van, de rokonsag nincs.
Szoval, csak oda szerettem volna kijukadni hogy jovonk van, igy vagy ugy, DE csak akkor, ha tudjuk, hogy kik vagyunk, es vallaljuk azt, amik vagyunk. Onmagunkat elsosorban!

Udv. Erdelybol,
Melinda.
Tökéletes irás volt,gratulálok Melinda!!
Elnezeset kerem, csak most veletlenul lattam meg a valaszat, koszonom. Ritkan jovok be az oldalra, es meg nem nagyon tudom, mit hol talalok.
Udv. Melinda.
Ên is köszönöm , hasonlô üdvöket kûldök a mikroinformatika szeleinek szàrnyàn
dzsentri-gentri ¸-köznemes-ség Szécsi Ferenc "Idegen szavak nagyszótára" lehet leszegényedett nemes .de nem hülye.
Szekeres E
Jô , akkor màshogy mondom , igaza van , lehet egy szegény nemes bàtor , nincs kizàrva az sem egyàltalàn , hogy intelligens . Ettôl eltekintve a kérdés arra vonatkozott , hogy van e jövôje egy olyan vezetôi rétegnek , amely érdemeivel , intelligens és bàtor mûködésével vezetôi réteggé verekedné ki magàt ebben a romlott , csak a pénz szempontjait tekintô , ez àltal természetesen erkölcstelenül funkcionàlô modern vilàgban . A gentri a régi nemesség leszàllô àga , a kérdés egy uj dinamikus nemesség megteremtésének lehetôségét veti fel .
Megtörténhet , hogy valaki urnak születik , de a késôbbiekben fûszàlként viselkedik , de az is elôfordul , hogy fûszàlak önzetlensége ûrszületést eredményez , mint ahogy ez minden nemesség eredete , hiszen az édenkertben még csak egy Ûr létezett
De bizony megcàfolja , ebben àll példàul Buddha , és Jézus forradalmisàga .
Az éncsaládfám -anyai-apai-,ágon nemescsalád sarja vagyok.Azért igy nem, mondanám,ez a kifejezés sértő,és ugy gondolom senkit nem akarunk sérteni.Ismertem született úrat ,"aki parasztabb a parasztnál˝ha már parasztozunk. De a földet müvelő, igazi dolgos emberekre is ezt a jelzőt használták azok a bizonyos úrnak született úrak.
De Ahogyan nagyon sokszor halljuk a közmondásban is ,-a józan paraszti ész ,sokszor több tudást takar mint néhány születet úr,-ugymond fejébe van!-
A nemesség újbólí létrehozását nem látom feltétlen szükségesnek,mert megváltoztak az életkörülmények és ez a nemesség már nem az ,aki volt csak viselkedésben,kultúrában,hagyományörzésben maradtak azok,de miután megfosztották
a vagyonuktól nem hiszem hogy segitení tudnának anyagilag az országon.nem születtek új Szécheni-ek,Teleki-ek,Kemények,akik önzetlenül anyagi áldozatókat hoztak.Esetleg erkölcsi támogatásukra lenne szükség.
Szekeres Erzsébet

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek