Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Annyi fele szóródtunk a nagyvilágban, sok népi bölcsesség tudatában lehetnek sokan közülünk. Erről is beszélgethetünk, egymást gazdagítva.

A retek meséjét  mindenki ismeri, de azt hogyan fogyasztható azt tapasztalom nem mindenki tudja. Ezzel kezdem, mivel most a retek az egyik első tavaszi zöldségünk. Reggel méreg, délben étek, este orvosság. Tartja a mondás, és ez így nagyon is igaz. Aki szereti tartsa be, és egészségére fog válni.

 

 

                                                       

Megtekintések: 5268

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Gyümölcsoltó Boldogasszony napja - az igazi magyar nőnap! Március 25. Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, Krisztus urunk fogantatásának napja. A magyar hagyományban már nagyon régóta van a nőknek jeles napjuk, amelyen virággal köszöntjük őket. 

Ez a nap egyszerre a nők, az anyák és a termékenység ünnepe. 
Ezen a napon köszöntsük hát a lányokat, asszonyokat, édesanyákat! 
A magyar mitológiában Boldogasszony ősi anyaistennő, a születést segítő lény neve. 


Kösz a figyelmeztetést, ez mindig jól jön. Bizon ő a Boldogasszony anyánk, aki nem azonos a Szűzanyával.

„És harmadnapon feltámadott”

Et resurexit tertia die, azaz „És harmadnapon feltámadott”: Jézus Krisztus nagycsütörtöki és nagypénteki szenvedése a feltámadás és megváltás fényében nyer értelmet. Húsvétvasárnap, a feltámadás vasárnapja, a liturgikus év legnagyobb ünnepe. A délelőtti misére ezen a napon letakart kosárral mentek a hívők, melyben bárányhús, tojás, kalács, sonka és bor volt. „A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi. A tojás pedig az újjászületés jelképe. Az egészben főtt tojás ugyanakkor a családi összetartást is jelképezi. A magyar néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kellett elfogyasztaniuk a húsvéti tojásokat, hogy ha valamikor eltévednének az életben, mindig eszükbe jusson, hogy kivel fogyasztották el a húsvéti ételeket, és mindig hazataláljanak” – olvasható a Wikipédián.

Szentelt sonka a gyümölcsfán

„Számtalan hiedelem fűződik a Húsvét vasárnapján szentelt ételekhez is, amelyeket Zalában a nagyszombati körmenetre is magukkal vittek. Mint sok szentelményt, ezek maradékait is mágikus tárgyként használták. A szentelt sonka csontját kiakasztották a gyümölcsfára, hogy sokat teremjen. A Székelyföldön a húsvéti étel morzsáját is megőrizték, s nyáron a verebek kártevése ellen kereszt alakjában meghintették vele a gabonaföldeket” – áll a Magyar Néprajzi Lexikonban.

Locsolás és piros tojás

Húsvéthétfő gazdag szokásvilága közül talán a legismertebbek a húsvéti locsolás és a hímes tojás ajándékozása. „A keresztény hagyomány a húsvéti locsolást a keresztelésre vezeti vissza, mely hajdan vízbemerítéssel, leöntéssel történt. (…) Más magyarázat szerint a locsolkodás az öröm és a vidámság túlcsordulásának jeleként került a húsvéti szokások közé” – olvasható a Magyar Katolikus Lexikonban.

A legények a locsolásért piros vagy hímes tojást kaptak a lányoktól, a piros színnek védőerőt tulajdonítottak, egyes feltételezések szerint Krisztus keresztfán kiontott vérét jelképezi.

Április 28. Rámutató nap
www.hobbikert.hu
Egyszerű rámutató negyvenes nap. A bánátiak azt figyelték meg, hogy 40 napig e nap időjárásához hasonló várható.
Azért eshet is néha...., -ezt már én tettem hozzá.

A nagybanya.ro fórumán kérdezte valaki hogy mi a " bütü ". Wass Albert könyveiben gyakran olvasható de magam sem tudom pontosan hogy mit jelent ?

Sarok.

Ja, nem testrész, hanem az asztal sarka.

Most hallottam:

Halottsirató

Zsálya, zsálya, barlang alja

bába, bába hívó hangja

megszólal a szél harangja,

csillag-csillag engedd arra.

A zsályát használták temetéskor illatosításra.

Szép napokat mindenkinek!

Olvaslak titeket és az "okos, kedves" népi bölcsességeket, és eszembe jut a nagymamám tanácsa. "- Egy férfinek csak akkor hihetsz édes lányom, ha a sírját legalább kétszer megkaszáltad." .. - most is jókat múlatok rajta, de esetemben sajnos bizonyság lett a házasságomra kivetítve... :-)

Azt is ő mondogatta mindig, ha fütyülésen kapott (lány létemre nagyon sokszor fütyülgettem). " Ne fütyülj, mert ha egy leányka fütyül, Mária sír!"

Folyamatosan hallom,egyre többen használják:" Szép napot ".Ez egy Amerikai találmány,éppen úgy mint a Válentin nap,Mikor hallom valami fura rossz érzés fog el.Pontosan az ellenkezőjét váltja ki belőlem mint aminek a használója gondolja. A magyar nyelvben és a többi európai nyelvekben is van: jó nap,,jó reggelt, jó estét, jó szerencsét.A nap nem lehet szép.Szép a nő,szép a virág.Itt is látszik a TV,rádió befolyásoló, agymosó hatása.

Nem szeretnék vitatkozni Önnel tisztelt Dániel. Nem az amerikai találmány hatott rám, amikor azt írtam beköszönés képpen, hogy "Szép napokat..". Egyszerűen ez a gondolat motoszkált a fejemben, és egy nap igen is lehet szép, lehet jó és lehet pocsék is, .., kérdés, kinek mi a szép?!

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2022   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek