Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Annyi fele szóródtunk a nagyvilágban, sok népi bölcsesség tudatában lehetnek sokan közülünk. Erről is beszélgethetünk, egymást gazdagítva.

A retek meséjét  mindenki ismeri, de azt hogyan fogyasztható azt tapasztalom nem mindenki tudja. Ezzel kezdem, mivel most a retek az egyik első tavaszi zöldségünk. Reggel méreg, délben étek, este orvosság. Tartja a mondás, és ez így nagyon is igaz. Aki szereti tartsa be, és egészségére fog válni.

 

 

                                                       

Megtekintések: 4182

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Várasfenesen a tavasz közeledtét hírüladták (én is közöttük, mikor már annyira cseperedtem) a falu népének. A dombtetőn összeszedtünk minden éghető szemetet, és több helyen tüzet raktunk. Kolompokkal és torkunk szakadtából kiabálva -"Sándor, József, Benedek, hozzák a jó meleget! - mindenki tudtára hoztuk ezt az örömteli eseményt. Legtöbbször úgy berekedtünk, (sőt a hangom is elment egy alkalommal) a még nagyon is hűvös levegőn óbégatva. Remélem ma is él ez arrafele, hallja egész Belényes is.
Megérkezett az idei friss méz. A szomszédom, aki kolozsvári éppen, hozta nagy szeretettel. Megkóstoltam, hát a gyerekkor ismét, édesapám méhei "gyümölcsének zamata, a tavasz minden illatával, jutott az eszembe, és a modása:
-Aki mézzel jár megnyalja az ujját. Figyeld csak meg Duci, milyen igaz ez. - tette még hozzá.
Idén még finomabb a sok tavaszi virág összes illatával fűszerezett méz.
Még nem kóstoltam. De "szorgalmas vagyok, akár a méhecske".
Magdika én is meg nyalom az ujjaimat ha mézet eszem mert nagyon szeretem .Igen egészséges . Úgy tudom ,hogy a rákbetegséget meg eszegeti azaz ellenszere, lassítja a folyamatot.
Köszönöm, ezt még nem is tudtam. Mióta hallottam egy orvostól a tv-ben, hogy 4-5 kanál méz még nem hízlal, azóta ennyit megeszegetem naponta. Milyen jó ilyeneket tudni, valamibe kapaszlodni kell, hinni. Hol van még a nyugdíj egyáltalán.
-Ki mit nem tud fordítva csinálja. Tapasztalom mennyire igaz. Velem már nagyon sokszor előfordult, ("műszaki zseni" lévén) hogy visszfele haladok, mint a rák. Akár egy csavart képes vagyok visszafele csavargatni, mert nem ezt gyakorlom nap mint nap. (Ennek durvább változata minap történt. Náthás Violánk a Gyermekotthonban, nem a zsebkendő irányába fújta az orrát, hanem ellenkező irányba felfele szívta. Magyarázhattunk neki, nem jártunk sikerrel. Koreában ez pont így helyes. Ennyire relatív minden. :-)
Piros az ég alja: szél lesz.
Fekete az erdő: eső lesz.
Ha Margit összepisili magát (jún.10) , 40 napig eső lesz. Igazabb, mint a medard napi, megfigyeltem hosszú életem folyamán.
A Magdolnák (júl.22) mindig bepisálnak, mondják itt "Vazs"megyében, és igaz.
Na de előbb a fagyosszentek sorakoznak, nehogy megfázzatok!
Ha a macska hirtelen játszani kezd, hideg lesz.
Ha a békák a kubikban a szokottnál is hangosabban kuruttyolnak, eső lesz. Nálunk az állomás mellett volt két nagy kubikgödör, ahonnan a kavicsos földet a talpfák alá hordták, az megtelt vizzel és ott éltek a békák. Mára kiszáradt.
Okos, mint a Módi szamara.
Egyetlen Módi volt Szilágyballán, odanősült valahonnan. A falu végén laktak, szamárfogatuk volt, nekik egyedül. Széna se sok volt, Módi nem tudta mit csináljon. Odakötötte a szamarat a kazalhoz, hogy ossza bé magának. De bizony, a szamár hamar megette, s tavaszra éhen döglött.
Belejött, mint Módi az útba.
Módi jócskán iszogatott a kocsmában, a felesége már várta haza, s amikor meglátta, beszaladt ételt melegíteni. CSAk nem jön, csak nem jön. Nagy sokára előkerült, kérdi az asszony: hol volt kend?
Én? fenn a hegyen.
Minek ment kend oda?
Beléjöttem az útba - mondta Módi, nehogy be kelljen vallani, hogy olyan részeg volt, észre se vette a saját házát.
A Módi asszonya késve vetette be a kenyeret, s a nap ott állt, hogy kellett menni a mezőre, vinni az ételt az embernek. A kötelesség, az kötelesség. Nekiállt kiszedni a kenyereket. A szomszédasszony rászólt:
-Hagyd még benn, nincs a még megsülve!
-Sül a még az úton is! - válaszolt Módiné, s igaza lett, mert mire odaért a kenyérrel, az a napon megszáradt. Azóta is ezt mondják mifelénk, ha valami nem készült el egészen és már szükség van rá.

RSS

Hogyan segíthetsz?

vagy

vagy

PayPal és bankkártya

 vagy

adományozok


Banki utalással

magyarországi átutalással
Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany[kukac]erdelyimagyarok[pont]com email címre!

© 2020   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek