Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Többször hallottam neves nyilatkozóktól a tévében, hogy micsoda nemzet vagyunk mi, még népi játékunk sincs. Bizonyára olyanra gondolnak, amiből bajnokságokat lehet szervezni és ma is népszerű, hiszen egyéb játékot elég sokat összegyűjtöttek a néprajzkutatók. Azért mi csak írjuk ide, amire emlékszünk, hátha kiderül, hogy van olyan, amit sokfelé ismerünk, szeretünk, s netán még széleskörű elterjesztésre is alkalmas. (Azután érdemes elgondolkodni a továbbiakon: kik körében, hogyan, stb.)

Megtekintések: 897

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Kedves Kati!

Betehetem ezt a beszámolód a gyermekről szóló könyvembe? Örülnék, ha igen,

köszönöm.

Kerestelek a fb-n is, mert nem tudom, mikor nézel be ide. Én ritkán járok itt, pláne most, hogy nemsokára le kell adnom a könyvem.

Kérlek, ha igen, jelezd egy mondattal a bernadilona@gmail.com címemen. Köszönöm.

Szeretettel üdvözöllek,

Ilona

Ki ismeri a Vicit? Hátha valaki le tudná írni a szabályokat. Tavasszal a fiúk meredek lyukat ástak a földbe, olyan mélyet, hogy ujjal még el lehessen érni a fenekét és ki lehessen kotorni belőle a belepikkentett gombokat. Az első játékos eldobott egy gombot se túl közel, se túl messze a lyuktól, mert (azt hiszem) az volt a cél, hogy azzal a többit igyekezzék majd bekergetni a lyukba. Pikkentéssel, ami úgy történt, hogy a jobb hüvelykujj első percét a gomb mellé helyezték, s körömmel a gombot továbbpikkentették. Arra még emlékszem, hogy akinek volt egy nagy kabátgombja, az sok másik gombot összepikkentgethetett magának. Szorultak is a nadrágsliccek, amiken akkoriban még gomb volt és nem zibzár.
Kedves Mária ! A nagydoki weboldalon spikálás formájában le van irva ez a játék is. Baráti üdv. Nagy Antal .

Láttam én, de úgy vélem, hogy némiképpen különböznek.

 

Igen ! Ahány ház, annyi szokás ! Kellemes estélyt. Nagy Antal !

Adj király katonát

Két sor gyerek egymással szember áll egymástól 1 lépés távolságra, a másik csapattól 5-10 méterre. Fogják egymás kezeit, majd az egyik csapat egyik tagja megszólal:
-Adj király katonát!
-Nem adunk - feleli együttesen a másik tábor.
-Akkor viszont szakítunk. A szószóló pedig elkezd szaladni a másik csoport felé, hogy elszakítson egy kézfogást futás közben.

Ha sikerül, akkor az egyik felet átviheti a saját csapatába, de ha a kézfogás kibírta a próbát, akkor ő kell ott maradjon a másik csoportban. Addig lehet játszani, amíg az egyik oldal teljesen elfogy.

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2022   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek