Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Puliszkás ételek – Puskás Sándor módra

Kolozsvári Puskás Sándor Varázspálcám fakanál című recepteskönyvében előkelő helyet foglalnak el a puliszkából, puliszkával készült ételek.
A kukoricalisztből készült ételekről szóló fejezet bevezetőjében a marosvásárhelyi szobrászművész többek között ezt írja: „Nem a nagy, „lófogú” kukoricából lesz a jó puliszka, hanem az apróbb csövű, aranysárga színű, muskotálykukoricából, amit külön erre a célra vetnek, és külön is őrölnek. Nem az úgynevezett „extra” kukoricaliszt a legjobb, hanem az, amit vízimalmon őröltek, durvább szitán, szitálás után pedig valamennyi dara meg korpa is maradt benne.”

Puliszka juhtúróval
Hozzávalók: 2 l eresztett puliszka, 30 dkg juhtúró, 10-12 dkg füstölt szalonna, 5 dkg zsír vagy vaj, ízlés szerint.

Elkészítés: Nem túl híg és nem túl kemény puliszkát főzünk. Egy tűzálló tálat kizsírozunk, az aljára egy réteg puliszkát rakunk. Jól beszórjuk juhtúróval, és lelocsoljuk egy kanál zsiradékkal. A műveletet addig ismételjük, amíg az edény megtelik. A füstölt szalonnát apró kockákra vágva serpenyőben megpirítjuk, s a lerakott puliszka tetejére szórjuk. A tálat 20–30 percig előmelegített sütőbe tesszük, hagyjuk, hogy jól átsüljön. Savanyított fejes káposzta cikájával vagy kovászos uborkával kínáljuk. Van, aki a tányérban még tejfölözi.

Puliszka egybefőzve havasiasan
Hozzávalók: Személyenként egy-egy összetett maroknyi puliszkaliszt, víz, só.

Elkészítés: Az üstben feltesszük a sós vizet főni. Mikor forr, az egész kukoricalisztet a közepébe öntjük. A puliszkakeverővel lyukat fúrunk a lisztbe, míg a közepén megjelenik a fövő víz. Lassan főzzük, legalább 20–30 percet. Ekkor az üstöt levesszük a tűzről, a levét egy füles edénybe öntjük. A keverővel elkezdjük keverni az átgőzölődött lisztet, a levét keverés közben visszaöntögetjük. Mikor a puliszkánk már jól összeállt, valakit megkérünk, hogy egy törlővel fogja meg az edényt, a keverőfával jól megkeverjük, majd az üstöt egy kerek, nyeles lapítóval lefedjük, és a tűzre visszatesszük. Megvárjuk, míg a puliszka és az üst között gőz keletkezik, majd egy hirtelen mozdulattal az edényt felfordítjuk, és a puliszka a lapítóra kerül. Fehér cérnával szeletlejük, alulról fölfelé, s máris tálalhatjuk a tokány mellé.

Puliszkából kukumpityere
Hozzávalók: Keményebb (maradék) puliszka, juhtúró, tojás, prézli, olaj, só, esetleg 1-2 cikk fokhagyma vagy reszelt hagyma (ez el is maradhat).

Elkészítés: 2 rész puliszka, 1 rész juhtúró. Egy fokhagymacikket meghámozunk, apróra vágjuk, sózzuk, késheggyel szétzúzzuk és összegyúrjuk a túrós puliszkával. Kis gombócokat formálunk. A tojást felverjük, a gombócokat ellapítjuk és beleforgatjuk a tojásba, majd prézlibe is, forró olajban pirosra sütjük. Ketchuppal vagy bármilyen savanyúsággal, esetleg paradicsommal is igen finom vacsora, reggeli, előétel is lehet.

Tejes málé, édes málé
Hozzávalók: 1 l szép sárga máléliszt (kukoricaliszt), 8 dl tej, 5-6 ek. cukor, 2 db tojás, 1 ek. zsír vagy vaj, 1 citrom reszelt héja, 1-2 vaníliás cukor, 1kk. szódapor vagy sütőpor, 1 kk. só, vaníliás porcukor a kész tészta behintésére.

Elkészítés: A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, közepes méretű tepsit kizsírozunk, liszttel kiforgatjuk, a masszát beleöntjük, és közepes hőmérsékletű sütőben rózsaszínűre sütjük. Kihűlés után szeleteljük, és egy szűrő segítségével egyenletesen megszórjuk porcukorral.

Bálmos
Hozzávalók: szitált máléliszt, amenynyit felvesz, 2 l író, 2-3 napig savanyítjuk, 5 dkg vaj vagy 2 dl tejföl, só.

Elkészítés: Az enyhén savanykás fehér savót, sózott írót a vajjal vagy a tejföllel feltesszük főni. Mikor forr, a málélisztet kevergetés közben lassan beleeresztjük, és lassú tűzön jól átfőzzük. Ha a massza elválik a kanáltól, tálalhatjuk. Vannak vidékek, ahol 2-3 tojást is kevernek bele.

Bóc, boculy (Gyergyóban)
Néprajzi gyűjtéseim alkalmából sokat jártam a Gyimesi-szoros vidékén, a csángóknál. Ott az a szokás, hogy nyáron a patakok melletti házakat otthagyják, és állatostól felköltöznek a „nyári szállásra”. Itt ettem egy jellegzetes puliszkafélét, a bócot. Gyergyóban ezt bocujnak hívják, de van, ahol gomolya a neve.

Hozzávalók: havasi, kemény puliszka és juhtúró.

Elkészítés: Öklömnyi, keményebb puliszkát lapítón kissé kinyújtunk, közepére maréknyi juhtúrót teszünk, a puliszkát ráhajtogatjuk, és labdát formálunk belőle (összecsombolyítjuk). A tetejét kissé meglapítjuk, és szénre vagy a platni szélére tesszük, és átmelegítjük. Ebből aztán csipegetve szokás eszegetni a puliszkát a benne levő túróval.

Puliszka göngyölve
Hozzávalók: 1,5–2 liternyi kemény, kiborítós puliszka, 30–35 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl.

Elkészítés: Főzzünk egy kiborítós, havasi puliszkát. Egy törlőt beáztatunk vízbe, kicsavarjuk és kiterítjük, erre borítjuk ki a puliszkát. Megformázzuk téglalap alakúra. Juhtúróval ujjnyi vastagon beborítjuk, és a törlő segítségével begöngyöljük henger alakúra. Egy hosszúkás lapítóra tesszük, és melegen szeletelve tálaljuk. Jól illik hozzá a cukros, fejes saláta, az öntött, erdei madársaláta, kovászos uborka vagy hordós cikakáposzta. A tálaláskor a tányérokban tejfölözzük.

Megtekintések: 1451

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Én is nagyon köszönöm a puliszkás recepteket! Tényleg megjött az étvágyam hozzá...! :-) És biztosan meg is csinálom némelyiket!
Huha, meg a nyalam is kicsordult ettol a sok finomsagtol.A heten en is foztem, de kolbasszal!
Megdunsztoltam egy hagymat, a karikakra vagott nyers kolbasszal, leontom egy kis feherborral, hagytam elparologni es hozzadtam 4-5 aprora vagott paradicsomot,jo a konzerv is! Addig fozom amig kicsit besurusodik.
Eszak olaszorszagban gyakran szolgaljak fel a sizoknek, hosszu fatanyeron!
Vauu..de gusztusosak!Gyermekkoromat idézte fel e látvány,mikor szünidőmet a Gyimesközéploki nagyszülőknél töltöttem.Nálluk gyakori volt ezt fogyasztani.Én nagyon szerettem!:-)
Na meg volt! Ma juhturos puliszkat foztem! Fincsi lett! Gnam, gnammm....
Nekem is van egy puliszkás receptem,amit pár évvel ezelőtt szolgáltunk fel a csíkszeredai "tejcsárdában",ahol dolgoztam.Rengeteg vendégünk volt akkor,helyiek és külföldiek eggyaránt.Tehát itt a recept ami nagyon könnyű:
Eresztett puliszkát készíttünk,ami hígabb kissé,de mindig addig főzzük amig a kukorica szemek megduzzadnak.Levesszük az edényt a tűzről és fél órát még állni hagyjuk.Ezután egy nagy lapos tányérra kiveszünk belőlle,tehéntúrót szórunk rá és friss tejföllel beborítjuk.Picit sózunk.Ezután már lehet fogyasztani.Én imádom!:-)
Reggelire vagy estére ajjállom.Jóétvágyat!:-)
IIigen ez nagyon finom volt .Minden reggel suli előtt oda mentünk a tejcsárdába enni.Örülök,hogy te is itt vagy köztünk.
Hát ott egye meg a fene ezt a világot, ahol nem ismerik és nem szeretik ezt a csiki tehéntúrós tejfeles eresztett puliszkát. Ott, abban a csárdában szerettem meg ezt az ételt udvarhelyi létemre, mert ott dolgoztam, és sokszor jártam oda enni, főleg a tejfeles puliszkáért mentem csak. Volt olyan is, hogy naponta kétszer mentem vissza enni, mert szégyelltem dupla adagot kérni belőle. A mai napig is kívánom, most én készítem magamnak, de az jobb volt valahogy. Ajánlom mindenkinek.
Épp azt a receptet akartam beírni ide, amit Palkó János mutogat itt legutóbb, mert a túros puliszka mindennel jó, de a legjobb eresztett tojásos salátalevessel, azt minden héten legalább kétszer enném meg, azzal sem lehet engem jóllakatni, de még nagyon sokféleképp jó a puliszka, mint például friss forró puliszka hideg szemes paszuly levessel, vagy fordítva, hideg puliszka forró paszuly levessel. Ebbe a témába csak mi erdélyiek vagyunk otthon igazán, és gondolom, hogy ezzel mindenki egyetért velem, mert ha nem........
Igen,mi felénk is eszik salátás fuszujkával,töltött káposztával,tejfeles csirkével,gomba tokánnyal,lekvárral és mákkal lerakva vagy csak egyszerüen hagymatokány puliszkával.Nagyon szeretem a forró puliszkát hideg tejjel.Sokszor főzök és eszünk puliszkát-akár tokánnyal is vagy pörköltekkel.
kedves sandor jo az izlse igazi szekely- udvozlettel ilu
Kissé rendhagyó ez a túrógombóc recept, de lisztérzékeny és tejérzékeny diétás ételek készítése esetén ez nálunk nagyon jól bevált.
Fél liter forró vízhez hozzáadunk 1 csipet sót, 1 púpozott evőkanál kókuszreszeléket, 1 marék mazsolát, valamint lassú keverés közben 2 dl. kukoricadarát. Állandó keverés mellett 10 percig főzzük. A tűzről levéve 1-2 csomag túrót (tejérzékenynek - tofu túrót), kevés citromhéjat és egy csomag vanilia cukrot belekeverünk. Vizes kézzel gombócokat formálunk , gluténmenetes kenyérmorzsába forgatjuk, majd fahéjjal, csokoládéöntettel ízesítve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jók és étvágygerjesztőek a receptek, de nincs egy recept a puliszka főzésről. Igaz ahány ház annyi puliszka...
Én most leírom hogy én milyen arányban főzőm mindig a puliszkát, soha nem lesz túl lágy vagy túl kemény.
2 csésze (2,5 dl/csésze) avagy 1/2 kg.- 5oo gr. darás puliszka liszt
5 csésze víz
2 teáskanál só
A lobogva forró vízbe belecsurgatom a lisztet, közben habverővel kavarom, hogy ne csomósodjon.Addig főzőm, amíg az állaga félkemény lesz.Elég hamar megy a főzése. Hideg tejjel minden héten egyszer ezt esszük ebédre, természetesen van még utána akár juh túró, akár pörkölt én szívesen eszem házi szilva ízzel, csirkepaprikással s még lehet variálni ki amit szeret vagy kíván.

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2022   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek