Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Várok-várunk mindenféle receptet! Ha történet is van hozzá, azt is kérjük :)
Segítsünk egymásnak, ki mit főzött ma, mit fog sütni holnap !? Hiszem, hogy sokat tanulhatunk Egymástól!

Megtekintések: 3629

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Almakompót

Ágika és Papa ( Édesapám) kedvence, gyakorlatilag egész évben rendelkezésre álló alapanyagból, gyorsan elkészül. Tartalmas második fogások elé, vagy diéta idején különösen jó.


6-8 almát meghámozok, kimagozok, egyenlő kockákra földarabolok. Egy darab egész fahéjat és 2-3 evőkanál cukrot teszek rá, majd teleengedem az edényt vízzel. A cukor mennyisége attól függ, hogy milyen savanyú az alma. Főzés közben végig őrzöm, mert az almadarabok följönnek a víz tetejére, így azokat evőkanállal lenyomkodom. Amint fölforrt, szinte azonnal elzárom alatta a gázt, különben szétfő. Hidegen a legfinomabb.
Én amikor leveszem a lábast, teszek bele 1-2 db fél citromhéjat. Mivel fagyott, felszokott jönni a kompót tetejére, de kanállal belenyomkodom és hideg helyre teszem. Finom ízt ad neki.
A kifacsart citromhéjakat lefagyasztom és süteményekhez, kompóthoz felhasználom.
Az almakompót is így nekem sokkal finomabb. Próbáljátok ki.

Sóska leves:
Gyors, finom, egészséges
Kis kockákra vágva, enyhén sós vízbe felteszem főni a krumplit. Sárgarépát karikára vágom és olajos vízben megpárolom. Közben tojást főzök, személyenként 1-2 db-ot. A sárgarépát hozzáöntöm a főtt krumplihoz és behabarom 1 evőkanál rizsliszt és tejföl vagy tejszín és víz keverékével. Ne legyen túl sűrű, de híg se. Sózóm,
kicsit borsozom, én 1 teáskanál barnacukrot is szoktam hozzá tenni. Egy jó maréknyi friss sóskát laskára vágok és a kész levesbe keverem. A tojásokat kockára vágva a tányérba szedett leves tetejére szóróm.
Különösen nyáron, hidegen üdítőleg hat, de bármikor nagyon finom. KI kell próbálni.
Szeretettel küldöm
Anikó

 Az almakompótba én is szoktam tenni citrom héjat,nagyon kellemes izü igy.

     A sóskalevesbe  nálunk  anem kerül más bele csak sóska amit laskára vágok,megfonnyasztom egy kis  

     olajon,utána feltöltöm vizzel,sózom tetszés szerint,egy fej hagymát is teszek bele csurgatot tésztát

     vagy rizset fözök bele,és behabarom tojássárga tejföllel. Kilehet probálni.    Üdv. Etelka 

Pizza tészta

Hozzávalók: 40dkg liszt, 1 dl tej, 2db kockacukor, 2dkg élesztő, 2 evőkanál étolaj, 1 mokkáskanál só.

A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, kevés liszttel galuska lágyságú kovászt készítünk, kétszeresére kelesztjük (15-20 perc). Hozzáadjuk a sót, az olajat és langyos vízzel (kb. 1 dl) kissé ragacsos, lágy tésztát gyúrunk. Alaposan kidolgozzuk, cipózzuk, kétszeresére kelesztjük (kb.1óra). Lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, nyújtjuk. Olajozott tepsiben sütjük, a tésztából 2-3cm széles takaratlan peremet hagyunk. Vékonyan megkenjük pizzamártással, megpakoljuk a hozzávalókkal, előmelegített, forró sütőben 20-30percig sütjük.

Pizza mártás
5dkg finomra vágott hagymát 1/2 dl olajon megpárolunk, hozzáadunk 2-3gerezd zúzott fokhagymát, 7dkg (1 kis doboz) paradicsompürét, sót, őrölt borsot, reszelt gyömbért. Az egészet jól lepirítjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy adagonként kb. 1dl mártás legyen és jól kiforraljuk.
Sült alma


Kicsumázol édes almát, cikkekre vágod,és a serpenyőben kicsi vajat olvasztasz+kis só és beleteszed a alma cikkeket.
megszórod cukorral,esetleg vaníliás cukorral,és sütöd amíg a héja megsül.
Megforgatod és még a alma húsát is sütöd.minden kb 15-20 p.
Nagyon finom sültekhez köretként de most az én fogyókúrámnak is kitűnő.
Jó sütést mindenkinek!!!
Köszönöm Marika! A jövőben is számítok Rád!!!
Íme mai finomságom :)
Az általános iskolában a magyar-töri Tanárnénimtől kaptam a receptet. Gyermekzsúrok kedvence, nagyon egyszerű elkészíteni! Múlt szombaton egy kislány azt mondta, ez a leKeslegfinomabb, így, k- betűvel, amit valaha evett.


Joghurt torta (Szépesné)

3 kis pohár natúr joghurt
6 ek kristálycukor
2 ek zselatin
2 cs van.cukor
3 dl tejszín
gyümölcs tetszés szerint: nyáron idénygyümölcs, télen mirelit ( felengedve, lecsöpögtetve) vagy befőtt

A joghurtot a kristálycukorral, 1 van.cukorral és a zselatinnal felfőzzük, de nem szabad forralni. Kihűtjük. A tejszínt a másik van.cukorral kemény habbá verjük és a már hideg joghurttal összekavarjuk. Folpackkal kibélelünk egy nagy őzgerinc formát ( szilikon forma is tökéletes, azt nem kell bélelni) és gyümölccsel rétegezve belesimítjuk a masszát. Egy napig hűtőben állni hagyjuk, hogy megdermedjen, összeérjen.
Ez a tiramisu egy olcsóbb változata, viszont az ízbéli különbség elenyésző. A receptet Húgomtól kaptam :).

Tiramisu ( Ági)

1 cs vaníliás pudingpor
1 nagy pohár tejföl
1 cs zselatin
1 cs vaníliás cukor
babapiskóta
fekete kávé
kakaópor

A pudingot elkészítjük a szokásos módon. Még forrón beletesszük a tejfölt, a vaníliás cukrot és a fölolvasztott zselatint.
A babapiskótákat megforgatjuk a kávéban, egy szép üvegtál aljára teszünk belőlük egy réteget. Erre öntünk egy adag pudingot, ismét kávés babapiskóta, majd puding és így tovább, míg el nem fogynak a hozzávalók. Fölülre puding kerüljön. A tetejét megszórjuk kakaóporral. Legalább 1 napig állni hagyjuk a hűtőben.
Jó étvágyat!
Kedves Magdika. Orommel olvasom receptjeidet. Kiprobaltam az altalad felirt Tiramisu receptet. Nagyon gyorsan elkszult es finomra sikeult.Izlett mindenkinek. Koszi ujbol!!
Pirított tésztaleves


Gyors, egyszerű és olcsó. Tehát minden háziasszony-lány fejében helyet kér magának!

Személyenként 1 ek kiskockást teszek a lábasba, kevés olajat öntök rá és megpirítom. Picit barnák legyenek. Ekkor lehúzom a tűzről, 1 tk pirospaprikát, 1 tk darált paprikát, sót, frissen őrölt borsot keverek hozzá. Nyáron, amikor szezonja van 1-1 paradicsomot és paprikát ( kicsumázva) is dobok bele. 1-2 szem krumplit apró kockára vágva hozzáteszek és fölengedem vízzel. Vigyáznom kell, mert könnyen kifut. Addig főzőm kis lángon, amíg a krumpli megpuhul. Ekkora a tészta is készen van.
Én is szoktam hasonlót főzni. Egy kanál zakuszkával bolondítom meg.
Esetleg a zakuszka recepted? Mert vinetét már tudok készíteni :)

RSS

Hogyan segíthetsz?

vagy

PayPal és bankkártya


Banki utalással

magyarországi átutalással
Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany[kukac]erdelyimagyarok[pont]com email címre!

© 2017   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek