Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Várok-várunk mindenféle receptet! Ha történet is van hozzá, azt is kérjük :)
Segítsünk egymásnak, ki mit főzött ma, mit fog sütni holnap !? Hiszem, hogy sokat tanulhatunk Egymástól!

Megtekintések: 4587

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Nagyanyám-féle uszály

Ha tojásfehérjéd marad, teszel hozzá annyi cukrot, amennyit még felvesz. Mixeled míg kemény nem lesz, avagy kavarod, amíg a fakanál el nem szédül. Miután jól megkeményedett meggy, áfonya, szeder, málna, somlekvárt (valami savanykásat) kavarsz bele. A gyerekek nagy élvezettel nyalogatják.
Horige - Saarlandi Hajaska (ott tanultam)

6 krumpli
1tojás
olaj
liszt
só,bors
Nyersen apróra megreszelsz 5-6 krumplit. Kicsavarod a levét, teszel hozzá egy tojást, sót, borsot, s annyi lisztet, amennyivel formázhatóvá válik. Ne legyen kemény. Kicsi gombócokat formálsz, forró olajba dobálod és átsütöd. Az olajban mindenütt kiemelkednek a krumplivégek, innen a neve. Csak frissen jó.
Köszönjük Marika! Megmentetted a mundér becsületét! Jó főzőcskézést, BálintLaci :)
Magdi!
Mitől lesz zöld a habos meggyesed?
A meggy "megfesti" a tojáshabot, zöldre ( de csak ahol érintkeznek) . Majd figyeld meg. Mi gyermekkorunkban imádtuk ezt a süteményt, és elneveztük zöldhabos meggyesnek :)
Ha nyersen teszi bele. A rumos meggytől már nem, ha jól emlékszem.
Régen, gyermekkoromban talán tettünk el rumos meggyet. Sajnos nem tudom hogyan kell. Marika, tudnál segíteni?

Látom, még nem kaptál választ a rumos meggyre. Nálunk  meggylelkének is hívják az alábbi készitményt :)

Ahhoz, hogy jól átegye a szesz a gyümölcsöt nem elég a bolti 36-40 fokos pálinkaféle. Tegyél szert 52 fokos jóminőségű házi pálinkára, pl. a - kevésbé jellegzetes- ízű borpárlat megteszi, esetleg vodkaféle, a lényeg, hogy meglegyen az 52 fok és az íz ne nyomja el a meggyét.

Ötliteres üveget háromnegyedéig raktam magozatlan (a mag is kell  jellegzetes ízt miatt), érett meggyel, erre öntöttem annyi pálinkát, hogy ellepje és kb. 60 dkg cukrot. Ezt naponta 2x meg kell keverni, mig a cukor fel nem oldódik. Úgy 3-4 hét elteltével feltöltöd az üveget annyi rummal, hogy tele legyen (kb. 1 liter) és ízlés szerint újra cukrozod ( 20- 50 dkg), olvadásig naponta kevered , de közben ne edd meg mindet, mert lesz ez még jobb is a télre :D 

Az így készitett likőr a meggylelke, és  "melléktermék" a rumos meggy. Tudom, hogy létezik kimagozott, rumban eltett meggy is, de annak a pontos receptjét nem ismerem, na meg a fenti recept szerint készítettet kedvelem.

Én még egy kis vörös bört is csalok bele télen, igaz az enyém nem látott rumot. Azt is kipróbálom... Milyen jó ajándék egy dizájnos fél literes üvegben, mindenki hasra esik tőle. Időben kell gondoskodni és így másokat is meglephetünk.

Mária!
Az általad leírt Hajaskába én petrezselyemzöldet is szoktam aprítani. És mi krumplifasírozottnak nevezzük. :-) Bármi a neve, egyszerű és finom!!!
Márványkuglóf (Mindenki szakácskönyve)

3 tojás
14 dkg vaj
28 dkg porcukor
27 dkg darás liszt
1/2 cs sütőpor
2 dl langyos tej
1 kk kakaópor
vaj a forma kikenéséhez

Először a tojássárgáját a vajjal és a porcukorral habosra keverjük. A sütőport a liszthez adjuk, és a tejjel felváltva apránként a tojásos keverékhez adjuk. A három tojás fehérjéből habot verünk, s óvatosan a teljes masszához keverjük. A tészta egyik sarkában elkeverünk 1 kávéskanál kakaót. A tésztát az alaposan kikent formába töltjük úgy, hogy forgatjuk a formát. Így keveredik a barna és a fehér massza. Ettől lesz márványos. Előmelegített sütőben sütjük 10 percig erősebb lángon, majd gyengébb tűzön 45 perc-1 óra alatt készre sütjük,. Hústűpróbával ellenőrizhetjük, hogy megsült-e. Miután kivettük a sütőből, tányérra borítottuk, visszatesszük rá a formát, úgy hűtjük ki. Azért szükséges, hogy ne szikkadjon meg. Kakaóval, habos kávéval tálaljuk.
Jó étvágyat!

Sajtos rudak

50 dkg liszt, 25 dkg margarin vagy kb. 20 dkg zsír, 2 dl tejföl, 2 dkg szalalkálé, 1 tojás, 3 kávéskanál só, 10 dkg reszelhető sajt (szezámmag, lenmag, köménymag, mák)
A lisztben elkeverem a sót, szalalkálét, elmorzsolom vele a margarint vagy zsírt, majd hozzáadom a tojás sárgáját és a tejfölt. Szép simára összedolgozom. Lisztezett deszkán vékonyra (2-3 mm) nyújtom (siritem :-), a tetejét megkenem a tojás felvert fehérjével, ráreszelem a sajtot (vagy megszórom izlés szerint a fenn leírt magokkal). A siritőt gyengén végig görgetem rajta, hogy a rászórt mag kicsit beleragadjon a kencébe. Ezután derelyevágóval kb. 1 cm széles, 8-10 cm csíkokra felvágom. Zsírozott tepsiben, előmelegített sütőben, kb. 210 C° -on aranysárgára sütöm. (15-20 perc)
Már melegen is nagyon finom!! Jó munkát és jó étvágyat hozzá!!!

Én néha a tésztába is reszelek sajtot, így még finomabb! S mindig dupla adagot sütök, mert sokáig eláll, ha hagyjuk! :-)

Rettentő büdös sütéskor, csak nyitott ablaknál lehet sütni!!!! Ezért nálunk csak egyszerűen büdöskének becézzük. De nagyon szeretik a vendégeim!! :-)

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek