Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Várok-várunk mindenféle receptet! Ha történet is van hozzá, azt is kérjük :)
Segítsünk egymásnak, ki mit főzött ma, mit fog sütni holnap !? Hiszem, hogy sokat tanulhatunk Egymástól!

Megtekintések: 4587

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Szervusztok!
Ma sóskalevest (is) főztem buggyantott tojással. (5 főre) Az egész család nagyon szereti! A nyáron raktam el a megfőtt sóskapépet egy kb fél kilós üvegbe. Most csak fazékba öntöttem, az üveget kiöblítettem, azt is a levesbe tettem, s felhígítottam kb másfél liternyire vízzel s picit megsóztam. Amíg felforrt, 1 evőkanál lisztet 1 dl tejföllel simára kevertem, s a levest félrehúzva, abból egy kicsit a habaráshoz kevertem, majd állandó keverés közben beleöntöttem a levesbe. Mivel a férjem cukorbeteg, így folyékony édesítőt raktam bele kb.fél evőkanálnyit. Amíg felforrt, addig felütöttem egy mélyebb tálkába 5 tojást, úgy egészben hagyva. Pár percnyi forralás után a tojásokat belecsusszantottam lassan a levesbe, és még forraltam 2-3 percig. Vigyázat, a tojás szeret picit lesülni a fazék aljához! Tálaláskor cukrot is rak még bele, aki édesebben szereti.
Nyáron hidegen is nagyon szeretjük ezt a savanykás-édes levest! Jó étvágyat hozzá! :-)
Köszönjük az eddigieket, szeretettel várjuk a folytatást :)
Sárgarépa főzelék

A megtisztított,megmosott sárgarépát vékony karikákra vágjuk, vajon megpároljuk pici sóval. Tejjel fölöntjük, ízlés szerint lehet cukrozni még. Amikor már teljesen megpuhult a répa, de nem szétfőtt, akkor 1-2 evőkanál liszttel vagy keményítővel besűrítjük. Sült virslivel tálalhatjuk.
Magdi!
Én 1-2 gerezd fokhagymát is összetörök bele! Nagyon szeretjük mi is!! :-) És hidegen is! Olyan, mint a puding!
Vigyázzunk egészségünkre ebben a nagy hidegben! Anyukám receptjei kiválóak! Szeretettel ajánlom őket.

Almaecet koktél (Anya)


2 rész almaecet
1 rész méz

1 ek koktél 1 pohár langyos vízben reggelente, éhgyomorra. Méregtelenít, víztelenít.


Gyógylikőr (Anya)


7 dl pálinka vagy vodka
50 dkg méz
1 cs. gyömbér
1 cs. darabos fahéj
1 cs. Szegfűszeg

3-4 hétig kell érlelni. Antiszeptikus hatású, náthára jó.


Mézes fokhagyma (Anya)



A fokhagymagerezdeket 7-10 napig érleljük mézben. Húsok mellé kínálhatjuk, de remek immunerősítő is.



Mézbor (Anya)


1 dl tiszta szesz
2 dl méz
2 dl almalé

Összekeverjük a hozzávalókat, néhány napig meleg helyen érleljük, ásványvízzel hígítjuk.
Gofri

1+ ¾ csésze liszt
1 cs sütőpor
3 tk cukor
½ tk só
3 tojás
1/3 csésze olaj
1+ ½ csésze tej

A száraz hozzávalókat összekeverjük, hozzáadjuk az olajban elkevert tojássárgáját, majd apránként a tejet. Csomómentesre keverjük. Végül a 3 tojás fehérjét fölverjük, ezt is a masszához adjuk. Gofrisütőben 4-5-ös fokozaton sütjük.
Ízlés szerint kakaóporral, lekvárral, tejszínhabbal tálaljuk.
Nagyon finom, sok lesz belőle.
En ilyen a Bucsecs kornyeken lattam. Kivancsisagbol megvettem, mert nem tudtam elkepzelni mi lehet a fenyokeregbe csavarva. Nagyon izletes volt:)Nalunk ilyet nem csinalnak.
Nagyon kíváncsi lettem, szívesen megkostólnék én is ilyet.
Almás lepény

60 dkg liszt
1 Rama
1 pohár tejföl
2 tojás
csipet só
4 ek cukor
1 cs sütőpor

Összedolgozzuk a hozzávalókat, majd elnyújtjuk a következőképpen: 2/3 tészta alulra, töltelék, majd 1/3 tészta fölülre.

Töltelék:
3 kg alma reszelve
20 dkg cukor
fahéj
szegfűszeg

Az almát összekeverjük a cukorral és a fűszerekkel, kinyomkodjuk a levét. Rásimítjuk a tésztára, betakarjuk a másik lappal. Tetejét villával megszurkáljuk és közepes lángon pirosra sütjük.
Zöldhabos meggyes lepény ( Anya)

50 dkg lisztet elmorzsolok 1 cs sütőporral, 15 dkg zsírral, 15 dkg cukorral, 3 tojás sárgájával. Annyi tejet adok hozzá, hogy jól nyújtható tészta legyen. A tészta 3/4-ed részével kibélelem a tepsit, kb 1 kg kimagozott, cukrozott, levétől lecsurgatott meggyet szórok a tetejére. A maradék tésztát rárácsozom. Jó fél sülés utána 3 tojás egy kis porcukorral felvert habját ráteszem a tetejére, készre sütöm.
Jó étvágyat!
Lucskos káposzta

1 db nyers disznócsülök, boka, fül, farok, akár pecsenye
1 fej nyers káposzta
kapor, csombor, kis fej hagyma, só, őrölt bors, fűszerpaprika, ecet, tej
Egy fazék hideg vízbe odateszed a disznóhúst főni. Megsózod. Később (mennyivel később, az a húsdarab nagyságától, minőségétől függ) beletépkeded a káposztaleveleket. Vágni is lehet, akkor más íze lesz. Beleteszed a csombort és a kaprot. (örölve vagy szálasan összekötöd fehér cérnával, s miután a leves kész kiveszed és kidobod, ha a néped nem szereti a "bolhákat") Amikor megfőtt, hagymás, paprikás rántást teszel bele és habarást. Aztán ecetet.
Lusta módszer: ha senki sem diétázik, és a hús se túl kövér/bőrös, több rántást teszel, s a tejet csak beletöltöd. Pl egy négy literes fazékhoz nagyjából 3/4 litert.
Jó étvágyat!
Háborús linzer
avagy era C
avagy, ha csak erre van időd

1 csésze olaj
1 csésze cukor
1 tojás
liszt - amennyit felvesz
1 sütöpor
savanykás lekvár
Ezeket jól összegyúrod (kivéve a lekvárt), 3/4-ed részét ujjnyira kinyújtod, a tepsi fenekére tszed, rákened a lekvárt, aztán a többi tésztából hengereket csinálsz és berácsozod, vagy csak ráreszeled.

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek